DOGODKI

Prizorišča predstavljajo svoje dogodke

KOLEDAR DOGODKOV

Seznam dogodkov na področjih glasbenih in vizualnih dejavnosti

71. LJUBLJANA FESTIVAL | GLASBENA INTERPRETACIJA: MED UMETNIŠKIM IN ZNANSTVENIM | Mednarodni muzikološki simpozij

19. APRIL 2024 ob 9:00 | LJUBLJANA AKADEMIJA ZA GLASBO, Kongresni trg 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Mednarodni muzikološki simpozij z naslovom “Glasbena interpretacija: med umetniškim in znanstvenim” bo potekal 18. aprila 2024, ob 8.15, v Viteški dvorani v Križankah. Dogodek, čigar vodja mednarodnega študentskega simpozija je Tjaša Ribizel Popič, je odprt za javnost, vstop pa je prost. Vabimo vas, da si ogledate program s klikom na VEČ.

71. LJUBLJANA FESTIVAL: DUO CLARIPIANO Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev

19. APRIL 2024 ob 19:30 | LJUBLJANA SLOVENSKA FILHARMONIJA, Dvorana Slavka Osterca, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Nepogrešljivo središče sodobne glasbene ustvarjalnosti je tudi komorni cikel Koncertni atelje, najstarejši koncertni dogodek Društva slovenskih skladateljev, ki je vstopil v svojo 58. sezono delovanja. Konceptualno nekoliko drugačen od idejno sicer sorodne Noči slovenskih skladateljev je oblikovan kot preplet domačih novitet s slovensko in tujo sodobnostjo, s poudarkom na manj znanih in redkeje slišanih kompozicijah. Tokrat povsem domače obarvan program črpa iz zakladnice komornih opusov nekaterih največjih klasikov slovenske glasbe 20. stoletja, ki jih uravnoteženo dopolnjujejo tri krstne izvedbe. Poustvarjalni izziv, ki ga Koncertni atelje iz sezone v sezono ponuja izvajalcem, bosta tokrat sprejela Dušan Sodja in Tatjana Kaučič – Duo Claripiano, ambasador slovenske glasbene sedanjosti, poznan po muzikalno vznemirljivih in občutljivo intimnih interpretacijah.

V svoji bogati, 30-letni karieri sta glasbenika stkala dragocene vezi z mnogimi slovenskimi glasbeniki. Dolgoletna prijatelja sta bila na primer s klasični popolnosti zavezanim Urošem Krekom, v izrazu osebnim in v glasbeni izpovedi iskrenim skladateljem, ki je ostal zvest estetskim temeljem skladateljske poetike in tehnični dovršenosti. Sonatino, ki jo bomo slišali, je iz leta 1984…

1 YEAR OF CONNECTIONS

19. APRIL 2024 ob 22:30 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

1 YEAR OF CONNECTIONS w/ Tonton & Tata (DE)

Tonton & Tata Matorola Slishko & Stasi

Pomlad je končno tu! In s tem tudi prva obletnica naših mladih žab, ki so eno leto nazaj bili le centimeterski paglavci. Tokrat smo povabili poročen par, DJ duo z imenom: Tonton & Tata. Originalno sicer Francoza, trenutno prebivata v Berlinu, prihajata pa v naš kraj z njuno sexy, groovy selekcijo!

Premierno bosta plesišče ogrela še ne-poročen DJ par, Slishko & Stasi. Za konec pa še naša mlada žaba, ki rola, Matorola.

71. LJUBLJANA FESTIVAL: GODALNI KVARTET KOLEKTIVA CARPE ARTEM

20. APRIL 2024 ob 19:00 | MARIBOR Minoritska cerkev, Kulturna četrt Minoriti, 2000 Maribor, Slovenija

Komorni cikel butičnih koncertov Carpe artem Društva za komorno glasbo Amadeus je bil za popolnitev manka na področju komorne glasbe osnovan leta 2012 v Mariboru, da bi povečal dostopnost komorne glasbe strokovni in širši javnosti, širil občinstvo komorne glasbe in krepil njeno zanimanje tudi za sodobne stvaritve. Ciklu se vsako leto pridruži Godalni kvartet Carpe artem, katerega člani so v mednarodnem okolju uveljavljeni instrumentalisti.

Glasbena oblika godalni kvartet, že poltretje stoletje hrbtenica komorne glasbe, je do danes ohranila življenjsko moč in vpliv na skladatelje, glasbenike in poslušalce. Intimen, a hkrati kompleksen zvok strun, stkan v harmonično enovitost, ustvarja edinstveno glasbeno izkušnjo tako za interprete kot glasbene sladokusce. Kot najbolj popolna in žlahtna oblika komornega muziciranja pa je zvrst pri nas v polnosti vendarle zaživela šele v minulem stoletju; specifičnega razvoja slovenske glasbe, v kateri je bila zaradi ustvarjalnih in izvedbenih (z)možnosti v ospredju vokalna oziroma zborovska tradicija, ni bilo mogoče prehitevati. Prve komorne kompozicije so tako začele nastajati šele proti koncu 19. stoletja…

Objavi svoj oglas tudi ti

IZPOSTAVILI TE BOMO

• na spletnem portalu K.U.D. 13,
• na družbenih omrežjih z oglasi,
• v skupinah, ki so povezane s kulturnim in kreativnim sektorjem.

  Za objavo dogodka, nam pošljite povezavo do vaše objave. Ostalo uredimo mi!

  (Neobvezno) NALOŽI SLIKO DO 10MB

  BAKALINA VELIKA (SI)

  20. APRIL 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Jani Kutin – vokal, besedila, piščal, kozji rog | Marjan Stanić – tolkala, bobni Matej Magajne – električna kitara, bas kitara Andrea Pandolfo – trobenta, krilni rog, klavir Dejan Lapanja – bobni, akustična kitara, bas kitara Samo Kutin – bas kitara, akustična kitara, balafon, brač, hurdy gurdy, bas harfa, n’goni, zvočila

  Na oder Gala hale, tokrat v klubski izvedbi, se vrača Bakalina Velika. In ne samo to, na koncertu bo predstavila prve inštrumente, izdelane iz lesa čadrške kamenodobne jelke, stare več kot 6500 let! Zasedba trenutno pripravlja nov album, s katerega bodo v našem klubu predstavili ščepec svežih pesmi. Ta koncert bo obenem njihova prva prava klubska izkušnja, potem ko so po izidu albuma Zviezdna srebruo obredli številne kraje po Sloveniji in svojo glasbo predstavili tako v športnih dvoranah in igriščih kot tudi v gledališčih. Prav kmalu naj bi bil dokončan mini dokumentarec o bendu z naslovom Tale kraj – izid filma bo nekako sovpadel z drugo obletnico izida plošče Zviezdna srebruo. Ko je premišljala o sporočilnosti besedil Janija Kutina na tem albumu, je Enja Grabrijan v Tolpi Bumov na Radiu Študent zapisala: »Njegove pripovedi so žive, od tu in zdaj, obenem pa nosijo starodavno modrost.« “…”

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: CIKLUS SAMOSPEVOV | Aleksandra Radovanović, sopran Gregor Ravnik, tenor Igor Vićentić, klavir

  22. APRIL 2024 ob 19:30 | LJUBLJANA Viteška dvorana, KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Ciklus samospevov, tradicionalni koncertni dogodek, ki ga od leta 2002 prireja Glasbena matica, s premišljeno oblikovanimi programi razkriva ne le neskončno bogastvo iz svetovne zakladnice, ampak ozavešča pomen, ki ga je imela oblika samospeva na razvoj slovenske glasbene umetnosti. Péta beseda je bila namreč eno najmočnejših sredstev za izražanje notranjih razpoloženj in širjenje narodno prebudnih idej 19. stoletja. Na prelomu iz 19. stoletja v 20. je zvrst postopoma izgubljala čitalniškega duha in še desetletja ostala oblika, privlačna slovenskim skladateljem.

  Pomemben pečat v delovanju Glasbene matice je zapustil Mirko Polič, dirigent in skladatelj, ki sodi med najmarkantnejše osebnosti slovenskega glasbenega življenja prve polovice 20. stoletja. S svojim delovanjem po različnih mestih od Trsta do Osijeka, Zagreba, Beograda in predvsem Ljubljane, kjer je bil dolga leta vodilna osebnost ljubljanske opere, je pomembno prispeval tudi k razvoju tedanje jugoslovanske glasbene kulture …

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: LANA TROTOVŠEK, violina Dirigent: STEVEN LOY Simfonični orkester RTV Slovenija

  23. APRIL 2024 ob 19:30 | LJUBLJANA SLOVENSKA FILHARMONIJA, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Sklepni koncert 38. Slovenskih glasbenih dnevov bo v znamenju sodobne ustvarjalnosti. Začel ga bo v svetovnem merilu eden najuspešnejših slovenskih skladateljev Božidar Kos, večkrat nagrajeni umetnik, ki si je svetovno slavo prislužil na drugi strani Zemljine poloble ter se zapisal med vodilne glasbene osebnosti Avstralije in širšega pacifiškega območja. V njegovi glasbeni govorici tako pomenljivo odzvanja širjava oddaljenih pokrajin s pridihom kozmičnega. Sinfonietta za godala iz leta 1984 sodi v obdobje, ko je Kos začel evropski avantgardizem spajati z elementi balkanske folkloristike.

  V osrčju sporeda sta kompoziciji glasbenic različnih skladateljskih poetik, ki sta našli ustvarjalne vzvode pri otrocih. Leta 2023 premierno izvedeni deli sta nastali v okviru umetniškoraziskovalnega projekta B-AIR, ki raziskuje vpliv zvoka na življenje človeka od zibke do slovesa. Srbska umetnica Svetlana Maraš, ki ustvarja na presečišču eksperimentalne glasbe, zvočne umetnosti in novih medijev, se v skladbi Defiance of the Glorious Children opre na pustolovsko, sveže in brezmejno muziciranje otrok ter njihovo svobodo eksperimentiranja in improviziranja. Larisa Vrhunc, ena tistih slovenskih skladateljic, ki so se kot prve v zgodovini slovenske ustvarjalnosti uveljavile v tujini, pa se v kompoziciji z laskavo mednarodno oznako »priporočeno delo« Tako tiho ozira k najmlajšim: z mislijo na mlade poslušalce je ustvarila tiho glasbo za dojenčke in malčke ter s tem odprla še neuhojeno pot predstavljanju glasbene umetnosti najmlajšemu občinstvu…

  BASOLOVKA x ILLEGAL KRU

  26. APRIL 2024 ob 23:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Markoman | Spade | Hose |Peree & WithJoy | LionShine

  Basolovka bo na naslednji dogodek povabila stare mačke iz Illegal Kruja, s katerimi bomo skupaj zažurali do poznega jutra. Prvič na Basolovko uletava Markoman, kar je v resnici zelo posebna čast, drugič bo nastopil Hose, Spade pa bi lahko bil že brez težav oklican kot redni gost in ga Basolovkini oboževalci seveda zelo dobro poznajo.

  Ta večer seveda ne bi bil popoln, če se iz Avstrije ne bi pripeljala tudi Peree & WithJoy, ki bosta pripravila poseben B2B set za to priložnost.

  Tudi tokrat, tako kot na vsaki Basolovki, bo za glasbeno krmilo prevzel tudi LionShine.

  DEFINITIVNO

  27. APRIL 2024 ob 21:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Dacho | Vazz | Recycleman

  Na začetku smo se samo družili. Potem smo porisali stene in prižigali sveče. Mi bomo pa spet probal prit čimbližje momentu, ko smo ga “zažural”.

  Ples in glasba – vključeno.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: E. Dolinšek, čembalo, V. Meljnikov, violina

  30. APRIL 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Praznovanje, druženje, jedača & pijača | Za muziko skrbita: Bakto (zunaj), Torulsson (notri)

  Vabljeni na naš tradicionalen zbor na Letnem vrtu Gala hale, kjer bomo ob ustrezni Batičevi glasbeni kulisi, ob imaginarnem plapolanju rdečih zastav in s pravimi nageljni v gumbnicah začeli s praznovanjem Prvega maja. Podkrepljeni s specialitetami iz žara ter brez dvoma tudi z dozo takratkih, se bomo ob polnoči preselili v dvorano. V prelepo prvomajsko jutro bomo odplesali skupaj s Torulssonom, ki ima za nas pripravljeno lepo kopico dobre muzike iz neverjetno rodnega obdobja naše nekdanje skupne države ter seveda tudi internacionalnih biserov iz različnih obdobij.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: POLETNA NOČ – DITKA, ALENKA IN NECA

  20. JUNIJ 2024 ob 20:45 | LJUBLJANA Kongresni trg, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Poklon nepozabnim popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Nece Falk

  SIMFONIČNI ORKESTER IN BIG BAND RTV SLOVENIJA | MLADINSKI ZBOR RTV SLOVENIJA | PATRIK GREBLO, glasbeni vodja in dirigent | Solisti: Nina Strnad, Nuška Drašček, Darja Švajger, Nuša Derenda, Eva Hren, Lara Jankovič, Anika Horvat, Lara Baruca, Saša Lešnjek, Zala Smolnikar ZÁLI, Andraž Hribar, New Swing Quartet Voditelj: Mario Galunič

  Tradicionalni gala koncert, ki predstavlja bogato dediščino slovenske zabavnoglasbene zakladnice v izvedbi velikega revijskega orkestra, bo tokrat posvečen popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk, glasbenim uspehom treh izjemnih pevk generacije, ki je zaznamovala zgodovino festivala Slovenska popevka in ki jo med drugim povezuje rojstno mesto – Maribor.

  Ob spremljavi Simfoničnega orkestra, Big Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija ter s številnimi pevskimi solisti pod glasbenim vodstvom dirigenta Patrika Grebla bodo v novih pevskih izvedbah zazvenele nekatere izmed največjih uspešnic, ki so jim Ditka, Alenka in Neca posodile glas: Nad mestom se dani, Samo nasmeh je bolj grenak, Mlade oči, Vila z rimskega zidu, Kot nekdo, ki imel me je rad, Dan ljubezni, Sto majhnih nežnosti, Povabi srečo, Štajerska lady, Mini maxi, Krašovc, S kitaro in dolgimi lasmi, Prva ljubezen, Kako sva si različna, Dobro jutro, dober dan, Banane, Vsi ljudje hitijo idr.

  Obeta se nam še en izjemen glasbeni začetek poletja, na katerem do zadnjega ne bomo vedeli, komu pripada čast odpeti tradicionalni zaključni glasbeni dodatek Poletno noč, legendarno popevko Elze Budau in Mojmirja Sepeta, ki je nastala natanko pred 60 leti!

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: Giacomo Puccini: TOSCA, opera

  26. JUNIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Poklon nepozabnim popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Nece Falk 

  PIER FRANCESCO MAESTRINI, režiser | GIANLUCA MARTINENGHI, dirigent | Floria Tosca: REBEKA LOKAR | Mario Cavaradossi: JONATHAN TETELMAN | Baron Scarpia: ŽELJKO LUČIĆ | Opera Balet SNG Maribor

  Giacomo Puccini je leta 1899 napisal svoje peto delo po francoski literarni predlogi po motivih drame La Tosca Victoriena Sardouja, ki se navezuje na zgodovinski kontekst napoleonskih vojn. S svojo velikopotezno orkestrsko govorico je dosegel nov vrh umetniškega izraza. Tosco bo v svoji režiji predstavil Pier Francesco Maestrini, ki je za Japonsko operno fundacijo v Tokiu uprizoril več kot sto del. Dirigiral bo Gianluca Martinenghi, ki je doslej nastopal v opernih hišah, kot so Deutsche Oper Berlin (Nemška opera v Berlinu), Teatro Donizetti (Gledališče Donizetti v Bergamu) in Operi SNG Maribor, s katero bo tokrat sodeloval. Nastopili bodo tenorist Dušan Topolovec, baritonist Sebastijan Čelofiga in basist Valentin Pivovarov, v glavnih vlogah pa sopranistka Rebeka Lokar, ki je po študiju v rodnem Mariboru izpolnila svojo pevsko tehniko pri italijanskem baritonistu Mauru Augustiniju, nato debitirala z vlogo Clotilde v operi Norma leta 2005 v Operi SNG Maribor, ameriški tenorist Jonathan Tetelman, ki bo na gostovanje prišel iz New Yorka in slovi po temno obarvanem vokalu in je že na lanskem festivalu osupnil občinstvo na koncertu z baritonistom Ludovicom Tézierjem, ter srbski baritonist Željko Lučić, ki se je izobrazil pri svetovno priznani mezzosopranistki Biserki Cvejić in slovi po vodilnih vlogah v številnih operah Giuseppeja Verdija.  72. LJUBLJANA FESTIVAL: LJUBLJANA FESTIVAL NA LJUBLJANICI

  26. JUNIJ – 28. JUNIJ 2024 | LJUBLJANA 

  Raznolikemu naboru prizorišč poletnega festivala se bo že deveto leto zapored pridružila reka Ljubljanica, ki slovi po izredno bogati kulturni in arheološki zgodovini. Tradicija vznemirljivih in priljubljenih večdnevnih koncertov Ljubljana Festival na Ljubljanici se zgleduje po delovanju prve predhodnice današnje Slovenske filharmonije, ustanovljene leta 1701 pod imenom Academia Philharmonicorum Labacensis. Njeni člani so ob posebnih priložnostih ter na vsakoletnih poletnih regatah po Ljubljanici izvajali “najbolj izbrano glasbo”, kar je izvabilo obilo veselja za celotno mesto. Na turističnih ladjicah boste lahko prisluhnili navdihnjenim interpretacijam umetnin iz svetovne glasbene zakladnice najobetavnejših študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Ob poslušanju mladih glasbenikov si boste obenem lahko ogledali zanimive mostove in slikovita nabrežja starega mestnega jedra, ki krasijo prestolnico in ji dajejo neizbrisen pečat.


  72. LJUBLJANA FESTIVAL: Mikis Theodorakis: GRK ZORBA, balet

  27. JUNIJ 2024 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Dramski balet po motivih romana Življenje in nravi Aleksisa Zorbe Nikosa Kazantzakisa

  LORCA MASSINE, koreograf | SIMON ROBINSON, dirigent

  Balet Grk Zorba je mednarodna uspešnica, ki vedno znova navdušuje občinstvo vseh generacij, predvsem zaradi žara nastopajočih protagonistov Johna in Zorbe ter baletnega ansambla. Delo je slogovno zavezano logiki klasičnega pripovednega baleta, navdih črpa iz jasne strukture romana Nikosa Kazantzakisa, obenem pa se opira na privlačni ritmično-melodični idiom “grške” glasbe Mikisa Theodorakisa. Ta je v veliki meri zaslužen za popularizacijo domnevno avtentičnega plesa sirtakija, za katerega so značilni dolgi in počasni gibi, ki spominjajo na vleko, ter plesanje v verigi. Nova podoba baleta v koreografiji slovitega baletnega ustvarjalca Lorce Massina, sina legendarnega koreografa in baletnega plesalca Léonida Massina, je namenjena novi generaciji mariborskega baletnega ansambla, ki si želi estetsko nadgraditi uprizoritev in pri tem uporabiti vsa razpoložljiva sredstva. Balet s svojo duhovno navezavo na Kazantzakisa, kontemplativno glasbo Theodorakisa in Massinovo virtuozno plesno ekspresivnost v nas poleg navdušenja nad pitoresknostjo Krete prebudi tudi nov premislek o tem, kaj sta smisel življenja in življenje sploh. “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: ZBOG SEBE, ZBOG TEBE, ZBOG DRUGIH, RADE ŠERBEDŽIJA

  28. JUNIJ 2024 ob 21:00| LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  VASIL HADŽIMANOV, klaviature | MIROSLAV TADIĆ, kitara YVETTE HOLZWARTH, violina, vokal | 
  Gost: JURE IVANUŠIČ, vokal

  Rade Šerbedžija ni zgolj ena najbolj prepoznavnih igralskih osebnosti v prostoru bivše skupne države, temveč tudi režiser, pesnik, glasbenik in velik svetovljan. S svojo skupino Zapadni kolodvor je že večkrat navdušil slovensko občinstvo, tokrat pa bo na poletnem Ljubljana Festivalu pripravil še en edinstven umetniški večer. Predstavil bo širok nabor del iz svojega glasbenega opusa, ki ga ustvarja že vse od leta 1974, ko je izdal svojo prvo ploščo. Njegove “pesmi o ljubezni, prijateljstvu in čustvovanju” lahko označimo za hite, zimzelene in starograjske pesmi ter šansone, ki jih začini z vložki proze in poezije. Na odru se mu bodo pridružili vrhunski glasbeniki, ki povezujejo več vplivov: pianist, skladatelj, aranžer, producent in pedagog Vasil Hadžimanov neposredno in iskreno združuje balkanske motive z jazzom; kitarist, skladatelj, improvizator in pedagog Miroslav Tadić povezuje baročno in klasično glasbo, balkansko folkloro, flamenko, jazz, blues in rock; violinistka, pevka, skladateljica in pesnica Yvette Holzwarth pa je aktivna na področjih balkanske, arabske, pop, jazz in eksperimentalne glasbe. Kot gost se jim bo pridružil Jure Ivanušič.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: Aram Hačaturjan: SPARTAK, balet

  1. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

  JURIJ GRIGOROVIČ, koreograf in libretist ABZAL MUHTIDINOV, dirigent

  Spartak: BAHTIJAR ADAMŽAN Kras: ARMAN URAZOV Frigija: MADINA UNERBAJEVA Ajgina: AJGERIM BEKETAJEVA

  The State Opera and Ballet Theatre Astana Opera (Državno operno in baletno gledališče Astana Opera) ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE

  Aram Hačaturjan je balet Spartak začel pisati decembra 1941, v najbolj tragičnih dneh druge svetovne vojne. Za inspiracijo sta mu bili zelo pomembni junaška podoba Spartaka in tema upora sužnjev v starem Rimu. Delo je bilo dokončano leta 1954 in uprizorjeno dve leti kasneje. Balet je dobil končno obliko, ko je leta 1968 Jurij Grigorovič, mojster sovjetskega baleta, pripravil novo, psihologistično in tragično napeto postavitev. Glasba uteleša najboljše lastnosti skladatelja: svetle podobe, razkošne množične scene in edinstveno melodičnost, v kateri je evropski zvok organsko združen z orientalskimi podtoni. Balet bo izvedlo The State Opera and Ballet Theatre Astana Opera (Državno operno in baletno gledališče Astana Opera) v sodelovanju z Orkestrom Slovenske filharmonije. Gledališče je bilo ustanovljeno leta 2013 na pobudo prvega predsednika Republike Kazahstan Nursultana Nazarbajeva in se je s svetovnimi turnejami in sodelovanjem z zvezdami, kot so Plácido Domingo, Zubin Mehta, Valerij Gergijev in Ana Netrebko, hitro uveljavilo kot ena največjih tovrstnih institucij v Srednji Aziji. V njegovem delovanju je poleg izvajanja klasičnih uspešnic mogoče najti tudi željo po podpiranju kazahstanskih skladateljev. Astana je že lani osupnila občinstvo z izvedbo različnih baletnih odlomkov. “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: Aram Hačaturjan: SPARTAK, balet

  2. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

  JURIJ GRIGOROVIČ, koreograf in libretist | ABZAL MUHTIDINOV, dirigent

  Spartak: BAHTIJAR ADAMŽAN | Kras: ARMAN URAZOV | Frigija: MADINA UNERBAJEVA | Ajgina: AJGERIM BEKETAJEVA

  The State Opera and Ballet Theatre Astana Opera (Državno operno in baletno gledališče Astana Opera) | ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE

  Aram Hačaturjan je balet Spartak začel pisati decembra 1941, v najbolj tragičnih dneh druge svetovne vojne. Za inspiracijo sta mu bili zelo pomembni junaška podoba Spartaka in tema upora sužnjev v starem Rimu. Delo je bilo dokončano leta 1954 in uprizorjeno dve leti kasneje. Balet je dobil končno obliko, ko je leta 1968 Jurij Grigorovič, mojster sovjetskega baleta, pripravil novo, psihologistično in tragično napeto postavitev. Glasba uteleša najboljše lastnosti skladatelja: svetle podobe, razkošne množične scene in edinstveno melodičnost, v kateri je evropski zvok organsko združen z orientalskimi podtoni. Balet bo izvedlo The State Opera and Ballet Theatre Astana Opera (Državno operno in baletno gledališče Astana Opera) v sodelovanju z Orkestrom Slovenske filharmonije. Gledališče je bilo ustanovljeno leta 2013 na pobudo prvega predsednika Republike Kazahstan Nursultana Nazarbajeva in se je s svetovnimi turnejami in sodelovanjem z zvezdami, kot so Plácido Domingo, Zubin Mehta, Valerij Gergijev in Ana Netrebko, hitro uveljavilo kot ena največjih tovrstnih institucij v Srednji Aziji. V njegovem delovanju je poleg izvajanja klasičnih uspešnic mogoče najti tudi željo po podpiranju kazahstanskih skladateljev. Astana je že lani osupnila občinstvo z izvedbo različnih baletnih odlomkov. “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: Budimpeški koncertni simfonični orkester

  3. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 9, 1000 Ljubljana, Slovenija

  ANDRÁS KELLER, dirigent MIHAIL PLETNJEV, klavir

  Mihail Pletnjev si je za svoj izjemni pianistični talent, ki ga je prikazal na Mednarodnem tekmovanju P. I. Čajkovskega v Moskvi leta 1978, prislužil prvo mesto in splošno priznanje. V karieri se je izkazal tudi kot izvrsten dirigent. Na dveh zaporednih večerih bo nastopil s Concerto Budapest Symphony Orchestra (Budimpeškim koncertnim simfoničnim orkestrom), eno najstarejših madžarskih zasedb, ki vse od leta 1907 uspešno izvaja tako klasični repertoar kot dela sodobnih madžarskih skladateljev. Na dveh večerih bodo izvedli kar vse štiri klavirske koncerte Rahmaninova, kot tudi glasbo Béle Bartóka. Najprej bo zazvenel Klavirski koncert št. 1, skladateljevo prvo izdano delo, ki nemudoma prikaže njegov dar za melodijo, nato Bartókov Čudežni mandarin, zvočno drzna skladba, polna agresivne ritmike, kvartnih akordov in gostih tekstur, po premoru pa bo sledil nadvse priljubljeni Klavirski koncert št. 2, s katerim se je Rahmaninov uveljavil kot izvrsten skladatelj koncertantne glasbe. Dirigiral bo András Keller, svetovno priznani violinist, profesor in ustanovitelj večkrat nagrajenega Godalnega kvarteta Keller, ki je kot glasbeni direktor in šef dirigent gostujoči orkester od njegove stoletnice leta 2007 z edinstveno zasnovanimi programi ter festivali moderniziral.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: Budimpeški koncertni simfonični orkester

  4. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 9, 1000 Ljubljana, Slovenija

  ALEKSEJ KORNIENKO, dirigent | MIHAIL PLETNJEV, klavir

  Pianist, dirigent in ustanovitelj prvega ruskega neodvisnega orkestra Mihail Pletnjev se je v svoji dolgoletni karieri izkazal za izvrstnega interpreta. Njegovi posnetki so si prislužili številne nagrade, med drugim grammyja leta 2005 za lastno priredbo Pepelke Sergeja Prokofjeva. Na festivalu bo sodeloval z eno vodilnih madžarskih zasedb, Concerto Budapest Symphony Orchestra (Budimpeškim koncertnim simfoničnim orkestrom), katerega repertoar obsega vse od obsežnih klasičnih orkestrskih del do sodobne madžarske glasbe. Drugi večer gostovanja orkestra in Pletnjeva kot solista za klavirjem bo prinesel drugo polovico klavirskih koncertov Sergeja Rahmaninova z vložkom glasbe Béle Bartóka. Klavirski koncert št. 3 slovi kot eden najzahtevnejših v repertoarju, medtem ko je Klavirski koncert št. 4 od vseh najmanj poznan in dostopen, a hkrati zaradi vpliva glasbe Aleksandra Skrjabina in jazza eden kompleksnejših ter glasbeno zanimivejših. Koncerta bosta oklepala Bartókove Madžarske slike, ki jih je navdihnila madžarska tradicionalna glasba. Orkester bo vodil avstrijski dirigent ruskega rodu Aleksej Kornienko, čigar interpretacije zaznamujeta tako brezpogojna pozornost do notnega zapisa kot tudi drznost v interpretaciji.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: S SAMIMI SAMOTAMI OBDANA SAMOTA

  5. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA GLEDALIŠČE GLEJ, Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Slovenija

  MAŠA KAGAO KNEZ, koncept, režiserka in koreografinja

  Gledališko-plesna uprizoritev


  Milan Kundera je zapisal, da pravzaprav že vse življenje piše en sam roman, variacije na nekaj temeljnih bivanjskih tem, ključnih situacij ali celo besed. Podobno bi o sebi lahko rekla oblikovalka koncepta, režiserka in koreografinja predstave S samimi samotami obdana samota Maša Kagao Knez, da že ves čas dela isto predstavo, skozi katero jo vodijo variacije na temo človeškega (so)bivanja, le da se njen fokus in odziv spreminjata ter prilagajata trenutnemu občutju. Predstava, ki je plod koproducentov Anton Podbevšek Teatra in Gledališča Glej, ni mišljena kot uprizoritev Kunderovih del, temveč počastitev njegovega literarnega opusa, iz katerega črpajo navdih. Teme, ki se pojavljajo v njegovih delih, so vprašanja človeške eksistence in znotraj tega vprašanja dvojnosti: lahkost/teža, počasnost/hitrost, nesmrtnost/minljivost, pozaba/ spomin. Besedila, ki sta jih izbrala Borut Veselko in Maša Kagao Knez, so kot notni zapis za partituro, v kateri nastopajoči (Borut Veselko, Anja Möderndorfer, Tanita Rose, Miha Furlan, Jan Marolt, Leticia Slapnik Yebuah) v vlogi nekakšnega orkestra kot osrednjega tkiva uprizoritve s plesom, besedo in petjem zarisujejo motive in izpisujejo variacije na temo.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: Filharmonični orkester iz Seognama

  8. JULIJ 2024 ob 17:00 | LJUBLJANA NARODNA GALERIJA, Prešernova cesta 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  NANSE GUM, dirigent MARIA SOLOZOBOVA, violina MIN JIO, haegeum

  Seongnam Philharmonic Orchestra (Filharmonični orkester iz Seongnama) je bil ustanovljen leta 2003 z umetniško vizijo, da bi svojemu mestu zagotovil širok spekter kulturnih dogodkov in tako postal reprezentativni orkester Republike Koreje. Njegov umetniški direktor in šef dirigent je izkušeni Nanse Gum, ki je leta 1977 diplomiral na Univerzi umetnosti v Berlinu ter kot prvi Korejec osvojil nagrado Herberta von Karajana za mlade dirigente. Orkester je vse od njegovega imenovanja za šefa dirigenta leta 2015 močno povečal število svojih letnih koncertov. V prvem delu programa bodo izvedli Benjamina Brittna in njegovo Preprosto simfonijo, ki temelji na osmih temah, ki jih je skladatelj napisal v rosnih letih. Sledilo bo delo Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki je svoj Koncert za violino in orkester št. 3 poimenoval “Strasbourški” zaradi aluzij na lokalni ples. V vlogi solistke bo nastopila violinistka Maria Solozobova, ki slovi po svoji kombinaciji virtuoznosti in ustvarjalne spontanosti. Po premoru bodo izvedli skladbo Jung Jae-Mina, ki s svojo glasbo raziskuje zgodbe, povezane z južnokorejsko sodobno kulturo. Delo bo izvedla Min Jio, ki sodeluje pri nastopih s specializiranimi ansambli za korejsko strunsko glasbilo haegeum, kot sta Korean Haegeum Ensemble (Korejski ansambel za haegeum) in Haegeum Research Society (Društvo za raziskovanje haegeuma). Večer bo sklenila Mozartova Simfonija št. 40 v g-molu, v kateri najdemo zametke beethovnovske usodnosti.  72. LJUBLJANA FESTIVAL: Giuseppe Verdi: TRUBADUR, opera

  8. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 9, 1000 Ljubljana, Slovenija

  ZUBIN MEHTA, dirigent CESARE LIEVI, režiser originalne produkcije STEFANIA GRAZIOLI, režiserka obnovljene produkcije

  Giuseppe Verdi je napisal Trubadurja leta 1853. Spada med tista dela, v katerih je dramaturško učinkovito povezal posamezne tonalitete z nekaterimi liki ali skupinami, da bi jasno predstavil razlike med karakterji in družbenimi položaji, ki jih zasedajo. Opero bo letos predstavil Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah) v sodelovanju z režiserko Stefanio Grazioli, ki je obnovila produkcijo originalnega režiserja, Cesareja Lievija. Ta je delo opisal kot nočno opero, v kateri se liki gibljejo v temačni in pusti pokrajini. Orkester bo vodil legendarni indijski dirigent Zubin Mehta, ki je v Ljubljani in na festivalu nastopil že večkrat. Na zadnjem obisku leta 2019 mu je za vrhunski prispevek h glasbeni poustvarjalnosti takratni predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil zlati red za zasluge. Zbor gledališča bo vodil Lorenzo Fratini. V glavnih vlogah bodo nastopili Leon Kim, ki se je po študiju v Koreji specializiral v Italiji, kjer je osvojil več nagrad, denimo prvo mesto na tekmovanju Cappuccilli, Patanè, Respighi, Carolina López Moreno, ki je nastopila v koncertnih dvoranah, kot sta Carnegie Hall in Berliner Philharmonie (Berlinska filharmonija), Angelos Samartzis, ki je odpel številne glavne vloge v operah, kot so Moč usode, Faust in Rensko zlato, ter Olesja Petrova, ki je sodelovala s priznanimi dirigenti, med njimi so Giordano Bellincampi, Emmanuel Villaume in Valerij Gergijev.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: Orkester Majskega glasbenega festivala iz Firenc

  9. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 9, 1000 Ljubljana, Slovenija

  ZUBIN MEHTA, dirigent | LANA TROTOVŠEK, violina

  Opus Ludwiga van Beethovna muzikologi običajno delijo na tri obdobja. V zgodnjem obdobju je sledil Wolfgangu Amadeusu Mozartu in Josephu Haydnu, za njegova dela iz srednjega obdobja so značilni motivi junaštva, za pozno obdobje pa intenzivno osebno izražanje in intelektualna globina. Na koncertu bomo prisluhnili nekaterim najboljšim skladbam “junaškega” obdobja: Uverturi Egmont, Koncertu za violino in orkester v D-duru ter Simfoniji št. 7. Interpretiral jih bo dirigent Zubin Mehta, ki bo petič nastopil na Ljubljana Festivalu. Indijski maestro se je izšolal na Akademiji za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju, sedem let pozneje pa je že vodil tako Dunajske (Wiener) kot Berlinske filharmonike (Berliner Philharmoniker) in kmalu postal eden najbolj iskanih dirigentov na svetu. Vodil bo Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino (Orkester Majskega glasbenega festivala iz Firenc), ki je bil ustanovljen leta 1933 in hitro postal središče za nove ter nekonvencionalne ideje za klasični in sodobni repertoar. V vlogi solistke bo nastopila violinistka Lana Trotovšek, ki jo kritiki hvalijo zaradi pravega občutka intuitivnih nastopov (The Strad) ter čistega in prefinjenega tona s smislom za fraziranje ter brezhibno intonacijo (Washington Post).

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: Giuseppe Verdi: TRUBADUR, opera

  10. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 9, 1000 Ljubljana, Slovenija

  ZUBIN MEHTA, dirigent | CESARE LIEVI, režiser originalne produkcije STEFANIA GRAZIOLI, režiserka obnovljene produkcije

  Giuseppe Verdi je napisal Trubadurja leta 1853. Spada med tista dela, v katerih je dramaturško učinkovito povezal posamezne tonalitete z nekaterimi liki ali skupinami, da bi jasno predstavil razlike med karakterji in družbenimi položaji, ki jih zasedajo. Opero bo letos predstavil Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah) v sodelovanju z režiserko Stefanio Grazioli, ki je obnovila produkcijo originalnega režiserja, Cesareja Lievija. Ta je delo opisal kot nočno opero, v kateri se liki gibljejo v temačni in pusti pokrajini. Orkester bo vodil legendarni indijski dirigent Zubin Mehta, ki je v Ljubljani in na festivalu nastopil že večkrat. Na zadnjem obisku leta 2019 mu je za vrhunski prispevek h glasbeni poustvarjalnosti takratni predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil zlati red za zasluge. Zbor gledališča bo vodil Lorenzo Fratini. V glavnih vlogah bodo nastopili Leon Kim, ki se je po študiju v Koreji specializiral v Italiji, kjer je osvojil več nagrad, denimo prvo mesto na tekmovanju Cappuccilli, Patanè, Respighi, Carolina López Moreno, ki je nastopila v koncertnih dvoranah, kot sta Carnegie Hall in Berliner Philharmonie (Berlinska filharmonija), Angelos Samartzis, ki je odpel številne glavne vloge v operah, kot so Moč usode, Faust in Rensko zlato, ter Olesja Petrova, ki je sodelovala s priznanimi dirigenti, med njimi so Giordano Bellincampi, Emmanuel Villaume in Valerij Gergijev.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: KONCERT OB 40. OBLETNICI DELOVANJA FAGOTISTA ZORANA MITEVA

  11. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽEVNIŠKA CERKEV, KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  ZORAN MITEV, fagot | ČLANI DRUŠTVA POLIFONIA IGOR ŠKERJANEC, violončelo

  Zoran Mitev je po študiju v Skopju diplomiral na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani leta 1987 in nato opravil specializacijo v Gradcu. Senat Akademije mu je leta 2010 podelil priznanje pomembnih umetniških del na področju fagota. Od leta 1992 je solo fagotist v Orkestru Slovenske filharmonije, doslej pa je krstno izvedel več kot 40 solističnih in komornih del slovenskih in tujih skladateljev. Ukvarja se tudi s pedagoškim delom. Pridružili se mu bodo violončelist Igor Škerjanec, ki je za svoje delo prejel Betettovo in Župančičevo nagrado, ter člani Društva Polifonia iz Skopja, katerih področja delovanja so koncertne dejavnosti, podpora makedonskim umetnikom, organiziranje delavnic in drugo. Izvedli bodo glasbo plodovitega in v melodijo usmerjenega Gordona Jacoba, neoklasicista Tomislava Zografskega, ki je imel ključno vlogo na poti makedonske glasbe v postmoderno dobo, stilskega eklektika Larsa-Erika Larssona, plodovitega Marka Mihevca, za glasbo katerega sta značilna dramatski impulz in premišljen koncept uporabe glasbenih elementov, Dragana Šuplevskega, ki je melodično in ritmično pogosto črpal iz makedonske ljudske glasbe, ter vsestranskega in intenzivno vsebinsko izpovednega Črta Sojarja Voglarja. Tako bo jubilej Miteva zaznamovan s kakovostnim in izredno pisanim komornim repertoarjem.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: THE BODYGUARD, muzikal

  15. JULIJ 2024 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  MYKAL RAND, režiser in koreograf | Danielle Tarento, producentka in direktorica kastinga Michael Bradley, glasbeni direktor Colleen Morris-Glennon, kostumografinja Andrew Exeter, scenograf in oblikovalec luči

  The Bodyguard (Telesni stražar) je muzikal iz leta 2012, ki temelji na istoimenskem trilerju iz leta 1992, v katerem sta v glavnih vlogah nastopila Whitney Houston in Kevin Costner. Pripoveduje zgodbo o Rachel Marron, slavni pop zvezdnici, ki postane tarča nevarnega zalezovalca, in Franku Farmerju, bivšemu tajnemu agentu, ki je neomajno predan svoji dolžnosti, vendar ga preganja misel na preteklost, ko mu ni uspelo preprečiti poskusa atentata na predsednika Ronalda Reagana. Muzikal in film vsebujeta glasbo Whitney Houston, med drugim uspešnice, kot so I Will Always Love You, I Have Nothing in I Wanna Dance With Somebody. Muzikal bo prišel na festivalski oder ljubljanskih Križank v režiji in koreografiji uglednega britanskega umetnika Mykala Randa, rednega gosta poletnega festivala. Rand je svojo kariero začel kot nastopajoči v predstavah, napredoval v osebo, ki nadzira plesalce in skrbi, da je vse popolno, nato je postal rezidenčni režiser ter pozneje še koreograf in režiser svojih predstav. V Ljubljani je postavil že več uspešnih muzikalov, kot so Lasje (2011), rock opera Jezus Kristus Superzvezda (2012), Briljantina (2013), Evita (2014), Chicago (2021) in Zgodba z zahodne strani (2022). “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: THE BODYGUARD, muzikal

  16. JULIJ 2024 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  MYKAL RAND, režiser in koreograf | Danielle Tarento, producentka in direktorica kastinga | Michael Bradley, glasbeni direktor | Colleen Morris-Glennon, kostumografinja | Andrew Exeter, scenograf in oblikovalec luči

  The Bodyguard (Telesni stražar) je muzikal iz leta 2012, ki temelji na istoimenskem trilerju iz leta 1992, v katerem sta v glavnih vlogah nastopila Whitney Houston in Kevin Costner. Pripoveduje zgodbo o Rachel Marron, slavni pop zvezdnici, ki postane tarča nevarnega zalezovalca, in Franku Farmerju, bivšemu tajnemu agentu, ki je neomajno predan svoji dolžnosti, vendar ga preganja misel na preteklost, ko mu ni uspelo preprečiti poskusa atentata na predsednika Ronalda Reagana. Muzikal in film vsebujeta glasbo Whitney Houston, med drugim uspešnice, kot so I Will Always Love You, I Have Nothing in I Wanna Dance With Somebody. Muzikal bo prišel na festivalski oder ljubljanskih Križank v režiji in koreografiji uglednega britanskega umetnika Mykala Randa, rednega gosta poletnega festivala. Rand je svojo kariero začel kot nastopajoči v predstavah, napredoval v osebo, ki nadzira plesalce in skrbi, da je vse popolno, nato je postal rezidenčni režiser ter pozneje še koreograf in režiser svojih predstav. V Ljubljani je postavil že več uspešnih muzikalov, kot so Lasje (2011), rock opera Jezus Kristus Superzvezda (2012), Briljantina (2013), Evita (2014), Chicago (2021) in Zgodba z zahodne strani (2022). “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: THE BODYGUARD, muzikal

  17. JULIJ 2024 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  MYKAL RAND, režiser in koreograf | Danielle Tarento, producentka in direktorica kastinga | Michael Bradley, glasbeni direktor | Colleen Morris-Glennon, kostumografinja | Andrew Exeter, scenograf in oblikovalec luči

  The Bodyguard (Telesni stražar) je muzikal iz leta 2012, ki temelji na istoimenskem trilerju iz leta 1992, v katerem sta v glavnih vlogah nastopila Whitney Houston in Kevin Costner. Pripoveduje zgodbo o Rachel Marron, slavni pop zvezdnici, ki postane tarča nevarnega zalezovalca, in Franku Farmerju, bivšemu tajnemu agentu, ki je neomajno predan svoji dolžnosti, vendar ga preganja misel na preteklost, ko mu ni uspelo preprečiti poskusa atentata na predsednika Ronalda Reagana. Muzikal in film vsebujeta glasbo Whitney Houston, med drugim uspešnice, kot so I Will Always Love You, I Have Nothing in I Wanna Dance With Somebody. Muzikal bo prišel na festivalski oder ljubljanskih Križank v režiji in koreografiji uglednega britanskega umetnika Mykala Randa, rednega gosta poletnega festivala. Rand je svojo kariero začel kot nastopajoči v predstavah, napredoval v osebo, ki nadzira plesalce in skrbi, da je vse popolno, nato je postal rezidenčni režiser ter pozneje še koreograf in režiser svojih predstav. V Ljubljani je postavil že več uspešnih muzikalov, kot so Lasje (2011), rock opera Jezus Kristus Superzvezda (2012), Briljantina (2013), Evita (2014), Chicago (2021) in Zgodba z zahodne strani (2022). “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: THE BODYGUARD, muzikal

  18. JULIJ 2024 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  MYKAL RAND, režiser in koreograf | Danielle Tarento, producentka in direktorica kastinga | Michael Bradley, glasbeni direktor | Colleen Morris-Glennon, kostumografinja | Andrew Exeter, scenograf in oblikovalec luči

  The Bodyguard (Telesni stražar) je muzikal iz leta 2012, ki temelji na istoimenskem trilerju iz leta 1992, v katerem sta v glavnih vlogah nastopila Whitney Houston in Kevin Costner. Pripoveduje zgodbo o Rachel Marron, slavni pop zvezdnici, ki postane tarča nevarnega zalezovalca, in Franku Farmerju, bivšemu tajnemu agentu, ki je neomajno predan svoji dolžnosti, vendar ga preganja misel na preteklost, ko mu ni uspelo preprečiti poskusa atentata na predsednika Ronalda Reagana. Muzikal in film vsebujeta glasbo Whitney Houston, med drugim uspešnice, kot so I Will Always Love You, I Have Nothing in I Wanna Dance With Somebody. Muzikal bo prišel na festivalski oder ljubljanskih Križank v režiji in koreografiji uglednega britanskega umetnika Mykala Randa, rednega gosta poletnega festivala. Rand je svojo kariero začel kot nastopajoči v predstavah, napredoval v osebo, ki nadzira plesalce in skrbi, da je vse popolno, nato je postal rezidenčni režiser ter pozneje še koreograf in režiser svojih predstav. V Ljubljani je postavil že več uspešnih muzikalov, kot so Lasje (2011), rock opera Jezus Kristus Superzvezda (2012), Briljantina (2013), Evita (2014), Chicago (2021) in Zgodba z zahodne strani (2022). “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: THE BODYGUARD, muzikal

  19. JULIJ 2024 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  MYKAL RAND, režiser in koreograf | Danielle Tarento, producentka in direktorica kastinga | Michael Bradley, glasbeni direktor | Colleen Morris-Glennon, kostumografinja | Andrew Exeter, scenograf in oblikovalec luči

  The Bodyguard (Telesni stražar) je muzikal iz leta 2012, ki temelji na istoimenskem trilerju iz leta 1992, v katerem sta v glavnih vlogah nastopila Whitney Houston in Kevin Costner. Pripoveduje zgodbo o Rachel Marron, slavni pop zvezdnici, ki postane tarča nevarnega zalezovalca, in Franku Farmerju, bivšemu tajnemu agentu, ki je neomajno predan svoji dolžnosti, vendar ga preganja misel na preteklost, ko mu ni uspelo preprečiti poskusa atentata na predsednika Ronalda Reagana. Muzikal in film vsebujeta glasbo Whitney Houston, med drugim uspešnice, kot so I Will Always Love You, I Have Nothing in I Wanna Dance With Somebody. Muzikal bo prišel na festivalski oder ljubljanskih Križank v režiji in koreografiji uglednega britanskega umetnika Mykala Randa, rednega gosta poletnega festivala. Rand je svojo kariero začel kot nastopajoči v predstavah, napredoval v osebo, ki nadzira plesalce in skrbi, da je vse popolno, nato je postal rezidenčni režiser ter pozneje še koreograf in režiser svojih predstav. V Ljubljani je postavil že več uspešnih muzikalov, kot so Lasje (2011), rock opera Jezus Kristus Superzvezda (2012), Briljantina (2013), Evita (2014), Chicago (2021) in Zgodba z zahodne strani (2022). “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: WROCŁAW BAROQUE ENSEMBLE

  20. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, KRIŽEVNIŠKA CERKEV, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  ANDRZEJ KOSENDIAK, dirigent | ALICIA AMO, sopran

  Dirigent, pedagog in organizator kulturnega življenja Andrzej Kosendiak je avtor številnih izobraževalnih programov, ustanovil je tako oddelek za staro glasbo kot tudi šolo za jazz in popularno glasbo, kot dirigent pa je eden izmed pionirjev historične izvajalske prakse na Poljskem. Leta 2012 je ustanovil Wrocław Baroque Ensemble (Baročni ansambel iz Vroclava), ki z zgodovinsko utemeljenimi interpretacijami obuja manj znan repertoar iz Srednje Evrope. Zasedba predstavlja raznoliko staro glasbo, od komornih del do oratorijev in kantat, s posebnim zanimanjem za dediščino poljske renesanse in baroka. Kosendiak je z ansamblom nastopil na festivalu že leta 2020, tokrat pa prihaja s predstavitvijo skladb v Gdansku rojenega nemškega skladatelja Kasparja Försterja, učenca Giacoma Carissimija, ki je bil aktiven na Poljskem, v Italiji in na Danskem. Dirigent je z zasedbo premierno izvedel in posnel številna skladateljeva dela. Večer bo sklenila izvedba Carissimijevega oratorija Jefta, ki je sestavljen iz štirih prizorov: slikanja bitke, veselja nad zmago, pogovora med Jefto in njegovo hčerko, v katerem se razodene tragična zmota, in zaključne žalostinke. V vlogi solistke bo nastopila španska sopranistka Alicia Amo, ustanovna članica z nagrado ICMA odlikovanega ansambla Musica Boscareccia.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: ORCHESTRA SINFONICA DEL CONSERVATORIO VINCENZO BELLINI DI CATANIA

  22. JULIJ 2024 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  EPIFANIO COMIS, dirigent | Simfonični orkester Konservatorija Vincenzo Bellini iz Catanie

  Italijanski pianist in dirigent Epifanio Comis se je izobraževal pri uglednih glasbenikih, kot so Agatella Catania, Lazar Berman in Piero Rattalino. Danes je znan kot organizator številnih mojstrskih tečajev na pomembnih ustanovah v New Yorku, Varšavi, Monsu, Parizu, Moskvi in Bukarešti, prav tako pa poučuje na Mojstrskih tečajih Festivala Ljubljana. Poleg tega je direktor in profesor na Državnem konservatoriju za glasbo Vincenza Bellinija v Catanii, kjer je leta 2020 ustanovil zdaj že zelo aktivni Orchestra Sinfonica del Conservatorio Vincenzo Bellini di Catania (Simfonični orkester Konservatorija Vincenzo Bellini iz Catanie), v katerem sodelujejo tudi učitelji in študenti Glasbenega združenja Etnea. V Ljubljani se bodo predstavili s pisanim programom, ki ga bo začela skladba Saveria Mercadanteja, enega izmed vodilnih italijanskih opernih skladateljev svojega časa, čigar slog je vplival na Giuseppeja Verdija. Prvi del bo sklenila skladba v medvojnem času vplivnega glasbenika Alfreda Caselle, ki ga z našim prostorom lahko povezujemo z dejstvom, da je učil Primoža Ramovša. V drugem delu bosta sledili mojstrsko orkestrirani skladbi impresionista Maurica Ravela, večer pa bo končala jazzovsko navdihnjena in rapsodično oblikovana simfonična pesnitev Amerikanec v Parizu Georga Gershwina.  72. LJUBLJANA FESTIVAL: THE CHICK COREA SYMPHONY TRIBUTE RITMO

  23. JULIJ 2024 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  ADDA SIMFÒNICA ALICANTE (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA) | JOSEP VICENT, dirigent | PAQUITO D’RIVERA, klarinet, saksofon

  Chick Corea je bil ameriški jazz pianist in skladatelj, ki je v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja kot član zasedbe Milesa Davisa sodeloval pri rojstvu jazz fusiona. Pozneje se je usmeril v prosto improvizacijo in ustanovil legendarno skupino Return to Forever ter sodeloval z vrsto drugih jazz velikanov, kot sta Gary Burton in Herbie Hancock. Z nagrado grammy je bil nagrajen kar 27-krat. Njegove skladbe bo izvedel ADDA Simfònica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA), ki pod vodstvom šefa dirigenta Josepa Vicenta s svojo inovativnostjo in slogovno vsestranskostjo navdušuje občinstvo po vsem svetu. Španski orkester in dirigent sta bila letos s svojo zgoščenko glasbe Chicka Coree nominirana tako za nagrado grammy kot latin grammy. Na odru se jim bodo pridružili Trio Emilio Solla, flamenko pevec in saksofonist Antonio Lizana, trobentač David Pastor ter izkušeni kubansko-ameriški saksofonist in klarinetist Paquito D‘Rivera. Ta je bil član kubanske skupine Irakere, v osemdesetih letih pa je začel voditi številne skupine v ZDA. V karieri je sodeloval z najuglednejšimi ameriškimi orkestri in ustvaril mnogo plošč, ki spajajo bebop, klasično, latino jazz ter karibsko glasbo in ki so prejele najvišje ocene kritikov ter zasedale vrhove lestvic najboljših jazz albumov. Je edini izvajalec, ki je prejel nagrado grammy tako v kategoriji klasične kot latino glasbe.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: ŠPANSKE NOČI

  24. JULIJ 2024 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  ADDA SIMFÒNICA ALICANTE (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA) | JOSEP VICENT, dirigent | FABIO FURIA, bandoneon

  Tango Astorja Piazzolle, imenovan nuevo tango, je zaradi svoje kromatičnosti, elementov jazza ter razširjenega inštrumentarija sprva naletel na odpor. Tako kot sam tango je Piazzolla najprej doživel odobravanje zunaj Argentine, toda do osemdesetih let prejšnjega stoletja je bil širše sprejet tudi v svoji domovini, kjer so ga videli kot rešitelja tanga, danes pa ga izvajajo tudi klasični poustvarjalci. Štirje letni časi v Buenos Airesu so zrelo delo, ki je nastalo leta 1970. Suito bo izvedel ADDA Simfònica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA), ki je postal ključni del glasbene scene v pokrajini Valencia. Orkester bo vodil šef dirigent Josep Vicent, ki slovi kot pionir pri raziskovanju novih formatov poustvarjanja. Z orkestrom iz Alicanteja je sodeloval pri številnih uspešnih odrskih produkcijah ter svetovnih premierah del slogovno različnih umetnikov. Med drugim sodeluje s slovito špansko gledališko skupino La Fura dels Baus, s katero je na lanski ediciji predstavil spektakel Pastorala za planet. V vlogi solista bo nastopil Fabio Furia, eden vodilnih bandoneonistov, ki je za svoj instrument odprl akademijo v Italiji in redno koncertira ter organizira mojstrske tečaje, letos pa se bo predstavil tudi v sklopu Mojstrskih tečajev Festivala Ljubljana 2024. Kot uvod v Štiri letne čase v Buenos Airesu bo izvedena plesna skladba sodobnega mehiškega skladatelja Artura Márqueza, po premoru pa bosta sledili andaluzijsko navdihnjena suita Triogelni klobuk Manuela de Falle in Boléro Maurica Ravela.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: OLVO-Band, Ulični nastop v mestnem središču

  25. JULIJ 2024 | LJUBLJANA Različni termini in lokacije

  VIRGINIE VANTYGHEM, dirigentka

  OLVO-Band (Royal Youth Band Holy Mary’s College Ostend) je bil ustanovljen leta 1909, ko se je imenoval La musique du Collège, vendar je v času obeh vojn nehal delovati. Zasedba je znova začela ustvarjati leta 1954, nato se je med letoma 1955 in 1989, ko jo je vodil Marcel Moerman, z rednimi paradami ter koncerti tako klasične kot sodobne glasbe v Belgiji in tujini uveljavila. Od leta 2017 jo vodi Virginie Vantyghem, šteje pa približno 70 članov, ki so stari od 12 do 18 let. OLVO-Band sestavljata dve skupini: orkester iz pihalnih in tolkalnih sekcij ter t. i. kliek, ki je sestavljen iz bobnov, klarionov in lovskih rogov. Poleg nastopov organizirajo koncertna potovanja v tujino, kjer potekajo vaje in nastopi ter ogledi okolice v kombinaciji s športom in igrami. Nastopili so že v državah, kot so Avstrija, Švica, Italija, Francija, Nemčija, Slovenija, Španija, Hrvaška, Madžarska in Švedska. Letos bodo v okviru Ljubljana Festivala ulično nastopali na več lokacijah v mestnem središču, tako ob Ljubljanici (Pleteršnikovo nabrežje in Zmajski most) kot na priljubljenih ljubljanskih trgih (Pogačarjev, Prešernov, Dvorni in Stari).

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: MARTINA JANKOVÁ, sopran | CHRISTOPH BENER, klavir

  26. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, KRIŽEVNIŠKA CERKEV, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Skladatelji na začetku 20. stoletja so spoznali, da lahko ljudska glasba prevzame pomembno vlogo pri iskanju novih glasbenokompozicijskih rešitev. K ljudskemu izročilu jih je sprva gnala romantična sila po vzpostavljanju nacionalnega umetnostnega sloga, ki bo karakterističen in utemeljen v narodovi prabiti. Na Češkem sta bila najpomembnejša predstavnika tega obdobja Leoš Janáček in Bohuslav Martinů, ki sta pogosto posegala po ljudskih motivih. Petkov recital v Križevniški cerkvi bo namenjen vpogledu v ljudsko navdihnjene pesmi teh dveh zanimivih in do pred kratkim nekoliko prezrtih skladateljev. V vlogi sopranistke bo nastopila Martina Janková, ki slovi po interpretacijah vlog v operah Wolfganga Amadeusa Mozarta in baročnih skladateljev. Dolga leta je plodno sodelovala z dirigentom Nikolausom Harnoncourtom, ki jo je večkrat angažiral za pomembne operne uprizoritve in oratorijske izvedbe. Na klavirju jo bo spremljal Christoph Berner, čigar široki slogovni spekter in glasbeno vsestranskost so kritiki večkrat hvalili. Še posebej izstopa njegovo sodelovanje s tenoristom Wernerjem Güro, s katerim sta pri glasbeni založbi Harmonia Mundi izdala številne večkrat nagrajene posnetke.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: NINGBO SYMPHONY ORCHESTRAJI YU, dirigentYUANCHUN YU, pipa

  29. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA SLOVENSKA FILHARMONIJA, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Simfonični orkester iz Ningboja

  Pipa je kitajsko brenkalo, ki velja za kraljico kitajske tradicionalne glasbe. Pojavila se je v obdobju dinastije Čin in se razvila v obdobju dinastije Han, kar pomeni, da glasbeniki nanjo igrajo že več kot 2000 let. Njen repertoar na eni strani obsega kitajsko tradicionalno glasbo, na drugi pa dela sodobnih skladateljev, ki so zaznamovana tako s kitajskimi kot zahodnimi vplivi. V drugo kategorijo spada barviti Koncert za godalni orkester in pipo ameriškega skladatelja kitajskega rodu Tan Duna, prejemnika oskarja za glasbo za film Prežeči tiger, skriti zmaj, ki je tudi vodil otvoritvena koncerta 63. Ljubljana Festivala. Pipa bo v osrčju programa, ki bo vključeval še glasbo Ennia Morriconeja iz serije Marco Polo in “Italijansko” simfonijo Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Nastopil bo Ningbo Symphony Orchestra (Simfonični orkester iz Ningboja), ki je od svoje ustanovitve leta 2015 z uspešnimi koncerti predvsem romantične glasbe doma in v Evropi hitro postal eden vodilnih kitajskih orkestrov. Vodil ga bo njihov šef dirigent Ji Yu, ki je tudi asistent dirigenta China Philharmonic Orchestra (Kitajskega filharmoničnega orkestra) in prizadeven promotor sodobne kitajske glasbe. V vlogi solistke bo Yuanchun Yu, profesorica pipe na Osrednjem konservatoriju za glasbo v Pekingu, ki je nastopila v nekaterih največjih koncertnih dvoranah na svetu, med drugim v New Yorku in Berlinu. “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: LATICA HONDA-ROSENBERG, violina | LANA TROTOVŠEK, violina | FELIX RENGGLI, flavta | THOMAS HABERLAH, klavir | EVGENIJ SINAJSKI, klavir

  30. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, KRIŽEVNIŠKA CERKEV, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Edvard Grieg je bil vodilni skandinavski skladatelj svojega časa, ki je v svoji Sonati za violino št. 3 črpal iz norveške ljudske glasbe. Carl Frühling je manj znan avtor, ki je na začetku pisal salonsko glasbo, nato pa obsežnejša dela, med njimi Fantazijo za flavto in klavir. Sergej Prokofjev je napisal Sonato za dve violini kot eksperiment po tem, ko je slišal “slabo skladbo” za isto zasedbo. Heinz Holliger je oboist, skladatelj in dirigent, ki je svoje delo (é)cri(t) napisal kot študijo o izrazni moči flavte. “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: VIVA VIVALDI! ENSEMBLE DISSONANCE

  31. JULIJ 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, KRIŽEVNIŠKA CERKEV, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  BENJAMIN ZIERVOGEL, violina BORIS BIZJAK, flavta

  Antonio Vivaldi je napisal več kot petsto koncertov za različna solistična glasbila in zasedbe. Večina koncertov temelji na izmenjevanju med solisti in godalnim orkestrom, tematski osrediščenosti ter krožnem potovanju po tonalnem prostoru. Večkrat ponovljene teme so preproste in lahko razpoznavne, od njih pa se vmesne epizode jasno ločijo. Medtem ko je osnovno vzdušje hitrih stavkov radoživa veselost, se v počasnih stavkih kaže lahkotna lirika. Vivaldijev prispevek k violinski tehniki in orkestraciji je bil precejšen, obenem pa velja za pionirja orkestrske programske glasbe. Nekaj izmed njegovih najbolj prepoznavnih koncertov bo zazvenelo v interpretaciji avstrijskega violinista Benjamina Ziervogla in slovenskega flavtista Borisa Bizjaka, dveh priznanih glasbenikov tako v komornih zasedbah kot solističnih vlogah pri nas in v tujini. Na odru se jima bodo pridružili še člani komorne zasedbe Ensemble Dissonance, ki pod vodstvom violončelista Klemna Hvale s premišljeno zasnovanimi umetniškimi dogodki in sodelovanjem z izvrstnimi domačimi in tujimi glasbeniki vedno znova dosegajo nove izvajalske vrhunce.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: CLAUDI ARIMANY, flavta | EDUARD SÁNCHEZ, flavta | PEDRO RODRÍGUEZ, klavir

  1. AVGUST 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, KRIŽEVNIŠKA CERKEV, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Jean-Pierre Rampal je legendaren francoski flavtist, ki je svojega naslednika našel v Kataloncu Claudiju Arimanyju, s katerim sta veliko nastopala in snemala. Slednji kot solist že več desetletij nastopa z vodilnimi orkestri, obuja pozabljene skladbe in uči. Tokrat se mu bosta na odru pridružila Pedro José Rodríguez (skupaj sta nastopila na 69. ediciji), eden najvidnejših pianistov v baskovski Španiji, ki redno koncertira po vsej Evropi in je močno vpet v glasbeno življenje Pamplone, ter flavtist Eduard Sánchez, mednarodno priznan solist in profesor v Barceloni, ki pogosto nastopa na prestižnih mednarodnih festivalih. Trio se bo predstavil z redkeje slišanimi skladbami za flavto iz obdobja romantike, kamor sodijo skladatelji Theobald Böhm, Friedrich Kuhlau, Franz Doppler, Gioacchino Rossini (v priredbi Böhma) in Karl Doppler, kot tudi s tremi prirejenimi točkami iz pravljične opere Čarobna piščal Wolfganga Amadeusa Mozarta. Še posebej velja izpostaviti Böhma, namreč bil je nemški izumitelj in virtuozen glasbenik, ki je zaslužen za razvoj sistema zaklopk ter posledično močno izboljšavo sodobne prečne flavte, s katero je pokazal, da je možno bolje “posnemati” človeški glas.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: DUETTISSIMO

  2. AVGUST 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, KRIŽEVNIŠKA CERKEV, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  DALIE DĖDINSKAITĖ, violina GLEB PYŠNIAK, violončelo

  Združitev violine in violončela se zdi nekoliko zapostavljena, vendar je ena izmed najbolj intimnih v glasbi. Duo za violino in violončelo, op. 7, madžarskega skladatelja Zoltána Kodálya in Sonata za violino in violončelo francoskega skladatelja Maurica Ravela sta zagotovo najbolj priljubljeni skladbi v tem kontekstu. Prav zato imata tudi ključno vlogo v repertoarju teh dveh godal in ju bomo slišali v interpretaciji zasedbe Duettissimo, ki jo sestavljata ena od najbolj uglednih litovskih violinistk Dalia Dėdinskaitė, dobitnica številnih nagrad (med drugim Mednarodnega tekmovanja Violine v Dresdnu) in asistentka na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju, ter litovski violončelist Gleb Pyšniak, učenec legendarne Natalije Gutman, ki nastopa v koncertnih dvoranah, kot so dunajski Musikverein, amsterdamski Concertgebouw in velika dvorana Moskovskega konservatorija. Poleg omenjenih del bosta zaigrala tudi “glasbeno molitev” enega vodilnih sodobnih latvijskih skladateljev Pēterisa Vasksa, kot tudi prav njima posvečeno kompozicijo Dialogi za violino in violončelo legendarnega litovskega skladatelja Anatolijusa Šenderovasa.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: JENS-PETER MAINTZ, violončelo | HARTMUT ROHDE, viola | RICK STOTIJN, kontrabas | OLE KRISTIAN DAHL, fagot | RIE ŠIMADA, klavir | KEN NAKASAKO, klavir | ZSUZSA BÁLINT, klavir | NAOKO SONODA, klavir

  5. AVGUST 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE KRIŽEVNIŠKA CERKEV, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Eno od poslanstev Festivala Ljubljana je izobraževanje mladih glasbenikov, kar negujejo z organizacijo mojstrskih tečajev. Med profesorji so vsako leto redni gostje violončelist Jens-Peter Maintz, ki je član prestižnega cikla Koncerti Spectrum v Berlinu, violist Hartmut Rohde, častni član Kraljeve glasbene akademije v Londonu, kontrabasist Rick Stotijn, ki izvaja svetovne premiere sodobne glasbe, in fagotist Ole Kristian Dahl, ki je od leta 2017 gostujoči profesor na Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu. Izvrstni pedagogi bodo predstavili zanimiv program, ki vključuje skladbi Ludwiga van Beethovna, ki je ključno prispeval k razvoju komorne glasbe, sonato Gustava Schrecka, ki je kot zborovodja izboljšal umetniško kakovost izvedb v slavni Šoli svetega Tomaža v Leipzigu, skladbe Roberta Schumanna, ki v svoji glasbi skoraj programsko pripoveduje pravljične zgodbe, za konec pa bo večer začinjen s tangom Astorja Piazzolle, ki je v svojo glasbo vključeval elemente jazza in klasične glasbe. Nastopajoče bodo spremljali pianisti Rie Šimada, ki je zaposlena na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Mannheimu, Ken Nakasako, ki deluje v Berlinu, Zsuzsa Bálint, ki se posveča eksperimentalnim projektom in zmagovalka številnih mednarodnih klavirskih ter komornih tekmovanj Naoko Sonoda.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: TAMÁS ÉRDI, klavir

  6. AVGUST 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, KRIŽEVNIŠKA CERKEV, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Madžarski pianist Tamás Érdi je na začetku svoje glasbene poti študiral pod vodstvom Erike Becht, izumiteljice edinstvene metode, ki omogoča učenje in igranje brez partiture. Izpopolnjeval se je na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju in na Kraljevem konservatoriju za glasbo v Torontu. Na tekmovanjih je osvojil nagrade Gundel, Junior Prima in Prima Primissima, prejel pa je tudi viteški križ madžarskega reda za zasluge. Udejstvuje se kot umetniški direktor letnega festivala klasične glasbe na prostem ob Blatnem jezeru. Kot pianist slovi po svojem romantičnem repertoarju, v katerem ključno mesto zasedata Frédéric Chopin in Franz Liszt, katerih dinamični opus bo predstavil na recitalu v Križevniški cerkvi. Chopin je stare forme, kot so preludij, fantazija, mazurka in nokturno, edinstveno preoblikoval, medtem ko je v primeru balade izumil povsem nov glasbeni žanr. Njegovo rahločutno in poglobljeno poznavanje zmožnosti klavirja je bilo dotlej brez primere. Šele po njegovi smrti pa je Liszt zares zablestel kot skladatelj. Njegova originalnost ni temeljila na invenciji melodije, harmonije, kontrapunkta in ritma, temveč na izvirni obravnavi teksture in zvočne barve ter razvijanju edinstvene, dotlej nedosegljive klavirske virtuoznosti.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: ENSEMBLE.SI

  7. AVGUST 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, KRIŽEVNIŠKA CERKEV, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  MATIC KUDER, klarinet | MARKO ZUPAN, flavta | LUKA MITEV, fagot | ANDREJ ŽUST, rog | MARTINA FILJAK, klavir

  V nasprotju s simfonično ali solistično glasbo je komorna glasba nekakšna destilacija glasbene esence, zato potrebuje pozornejšega poslušalca. Ludwig van Beethoven zagotovo velja za eno največjih imen komornega žanra, njegov Trio za klavir, flavto in fagot v G-duru pa predstavlja mladostno, mozartovsko navdihnjeno delo. Franz Berwald je skladatelj, ki v zadnjih desetletjih doživlja nekakšno renesanso, njegov beethovnovski Kvartet za klavir in pihala v Es-duru je eno od številnih komornih del, ki jih je napisal. Nikolaj Rimski-Korsakov ne slovi kot komorni skladatelj, vendar je zapustil peščico del v tem žanru, med drugim melanholični Kvintet za klavir in pihala v B-duru. Našteta dela bo mogoče slišati v sofisticirani izvedbi klarinetista Matica Kudra in hornista Andreja Žusta, dveh od treh Slovencev med slovitimi Berliner Philharmoniker (Berlinskimi filharmoniki), flavtista Marka Zupana, ki ima pestro mednarodno kariero kot solist, komorni glasbenik, improvizator, aranžer ter učitelj, fagotista Luke Miteva, ki se je že predstavil na številnih recitalih Festivala Ljubljana, trenutno pa je zaposlen v Konzerthaus Berlin (Koncertni hiši v Berlinu), ter pianistke Martine Filjak, ki ji je zmaga na Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Clevelandu leta 2009 prinesla pot do mednarodnega uspeha.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: EMANUEL ABBÜHL, oboa | REINHOLD FRIEDRICH, trobenta | RADOVAN VLATKOVIĆ, rog | ERIKO TAKEZAVA, klavir | KIMIKO IMANI, klavir | DANIJEL DETONI, klavir

  8. AVGUST 2024 ob 18:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, KRIŽEVNIŠKA CERKEV, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Četrtkov večer v Križevniški cerkvi bo zaznamovan s pestrim komornim programom raznolikih skladateljev. V prvem delu bodo zazveneli koncert Johanna Wilhelma Hertla, ki je plodno komponiral v vseh zvrsteh, stavek za solo trobento iz orkestrskega dela Olivierja Messiaena in izbor ljudsko navdihnjenih skladb Manuela de Falle. Po premoru sledijo skladbe Gustava Mahlerja in Carla Reineckeja, ki se je melodično zgledoval po Felixu Mendelssohnu Bartholdyju ter Robertu Schumannu. Dela bodo interpretirali oboist Emanuel Abbühl, ki so ga kritiki označili za “mojstra svojega inštrumenta in glasbenika par excellence”, trobentač Reinhold Friedrich, ki je od svojega uspeha na Mednarodnem glasbenem tekmovanju ARD leta 1986 izjemno dejaven poustvarjalec stare in nove glasbe ter predavatelj na mojstrskih tečajih po vsem svetu, in hornist Radovan Vlatković, ki je eden od tristo uglednih glasbenikov, ki so postali častni člani Kraljeve akademije za glasbo. Za klavirsko spremljavo bodo poskrbeli specialistka za solo klavir, klavirski duo in komorno glasbo Eriko Takezava, Kimiko Imani, katere umetniški razvoj je zaznamoval študij pod Anatolom Ugorskim, in Danijel Detoni, ki je predan komorni glasbenik in profesor v Zagrebu.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: Giacomo Puccini: LA BOHÈME, koncertna verzija

  8. AVGUST 2024 ob 20:30 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  GEORGE PEHLIVANIAN, dirigent, in drugi | Operna akademija Pehlivanian

  Giacomo Puccini velja za največjega italijanskega opernega skladatelja po Giuseppeju Verdiju. Leta 1895 je dokončal svojo četrto opero, La bohème, ki slovi kot mojstrovina atmosferičnega tonskega slikanja. Zgodba je postavljena v Pariz okoli leta 1830, prikazuje boemski življenjski slog revne šivilje in njenih prijateljev umetnikov, v središču pa je tragična zgodba. Osnovni milje revnih umetnikov v celoti služi melodrami, nakazana socialna kritika pa se umakne v ozadje. Opero bo v koncertni izvedbi predstavil dirigent George Pehlivanian, ki je študiral pri Pierru Boulezu, Lorinu Maazlu in Ferdinandu Leitnerju. Po desetih letih se vrača na oder poletnega festivala, pred tem je bil med letoma 2004 in 2014 reden gost. Leta 2020 je ustanovil Pehlivanian Opera Academy (Operno akademijo Pehlivanian), ki je izjemna priložnost za pevce in dirigente, da nadgradijo svoje veščine med pripravo operne produkcije. Akademija poskuša umetnike z medsebojnim sodelovanjem pripraviti na uravnoteženo kariero v opernem svetu, obenem pa jim nudi številne priložnosti za nastopanje na turnejah. Pehlivanian bo med izvedbo dirigentsko mesto prepuščal mladim dirigentom, prav tako pa se bodo med seboj izmenjevali pevci.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: LJUBLJANA-DUNAJ, ENSEMBLE 4SAXESS

  9. AVGUST 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽEVNIŠKA CERKEV, KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  MONIKA BOHINEC, mezzosopran | GABRIEL LIPUŠ, bariton | BENJAMIN ZIERVOGEL, violina

  Kvartet saksofonov Ensemble 4Saxess, ki ga sestavljajo Andrej Omejc, Oskar Laznik, Tadej Šepec in Dejan Prešiček, se je z nastopi v Evropi in ZDA ter na pomembnih glasbenih festivalih, kot tudi z uspešnim sodelovanjem z glasbeno založbo ZKP RTV Slovenija, razvil v eno od vodilnih tovrstnih zasedb pri nas in v tujini. Ideja koncepta Ljubljana–Dunaj je pokazati povezavo med mestoma tako s stališča programa kot gostov. Zasedbi se bodo na odru pridružili slovenska mezzosopranistka Monika Bohinec, ki deluje v Wiener Staatsoper (Dunajski državni operi), avstrijski violinist Benjamin Ziervogel, ki je že leta koncertni mojster Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ter koroško-slovenski baritonist Gabriel Lipuš, ki sodeluje z umetniki, kot sta Bernarda Fink in Vinko Möderndorfer. “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: GARY LEVINSON IN PRIJATELJI

  12. AVGUST 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽEVNIŠKA CERKEV, KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  GARY LEVINSON, violina | ANTON ILJUNIN, violina MICHAEL KLOTZ, viola | ADAM SAVAGE, viola | INBAL SEGEV, violončelo | ANI AZNAVOORIAN, violončelo

  Čeprav se Johannes Brahms in Peter Iljič Čajkovski nista razumela, sta pomembna mejnika v romantizmu. Medtem ko je bil prvi navdušenec nad klasicizmom in je gradil obsežne skladbe z zapleteno, absolutno glasbeno logiko, je drugi pisal čustveno nabita dela s spevnimi temami. V prvem delu programa bo mogoče slišati Brahmsov Godalni sekstet št. 1, ki spada v vrsto izjemnih komornih del sredine 19. stoletja, v drugem pa bo zazvenel “Spominek iz Firenc” Čajkovskega, ki združuje klasično formo z ljudsko navdihnjenimi melodijami. Skladbi bodo interpretirali večplastni glasbenik Gary Levinson, ki ga kritiki cenijo zaradi intenzivne muzikalnosti ter spretne violinske tehnike, violinist Anton Iljunin, zmagovalka mednarodnih glasbenih tekmovanj v Berlinu, Cambraiju, Melbournu, Ragusi in New Yorku, violist Michael Klotz, eden redkih glasbenikov z dvojnim magisterijem iz violine in viole na šoli Juilliard, mladi violist Adam Savage, zmagovalec Državnega tekmovanja YoungArts 2021, violončelistka Inbal Segev, ki je z naročanjem novih skladb predana poživitvi repertoarja za violončelo, ter violončelistka Ani Aznavoorian, prejemnica prestižne nagrade Bunkamura dvorane Orchard.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: “V DVOJE”

  13. AVGUST 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽEVNIŠKA CERKEV, KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  NUŠKA DRAŠČEK, vokal | MARKO HATLAK, harmonika

  Nuška Drašček že vrsto let navdušuje občinstvo s svojim glasom, odrsko prezenco in izredno širokim repertoarjem, ki sega vse od opere do jazza, bluesa, popa, gospela, muzikala in šansona. V zadnjih letih se predstavlja na domačih in tujih odrih z virtuoznimi opernimi vlogami in zanimivimi programi popularne glasbe. Tokrat je združila moči z vsestranskim glasbenikom, harmonikarjem Markom Hatlakom, ki je na koncertnih odrih kot solist in komorni glasbenik prisoten že dobrih 20 let. Izvaja širok repertoar, ki sega od baročne glasbe do tanga in glasb sveta, v zadnjem času pa je aktiven tudi v skupini Marko Hatlak BAND. V skrbno oblikovanem programu, ki sta ga glasbenika poimenovala “V dvoje”, nam bosta v akustični različici predstavila svoj eklektični izbor najlepših melodij. “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: ROKOKOJSKE VARIACIJE

  14. AVGUST 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽEVNIŠKA CERKEV, KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  KOMORNI GODALNI ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE | STEVEN LOY, dirigent | BERNARDO BRIZANI violončelo

  Violončelist Bernardo Brizani si je po blestečem študiju v Ljubljani, Zagrebu, Firencah, Stuttgartu in Detmoldu izoblikoval uspešno kariero kot solist in komorni glasbenik. S Festivalom Ljubljana redno sodeluje že od leta 2019. Tokrat bo nastopil z v Sloveniji delujočim dirigentom Stevenom Loyem, ustanoviteljem ansambla za novo glasbo Neofonía, ki je pod njegovim vodstvom izvedel slovenske premiere mnogih pomembnih del poznega 20. in zgodnjega 21. stoletja. Vodil bo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki je od svoje ustanovitve leta 1993 odigral več kot 400 koncertov doma in v tujini, med drugim večkrat na poletnem Ljubljana Festivalu. “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: ZAPPA DAY IN LJUBLJANA

  19. AVGUST 2024 ob 20:30| LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  JONATHAN STOCKHAMMER, dirigent | VLATKO STEFANOVSKI, solo kitara | BLAŽ ŠEF, vokal

  Kontroverzni ameriški skladatelj, rock glasbenik, kitarist, pevec, vodja skupine The Mothers of Invention in borec proti cenzuri ter glasen kritik glasbene industrije Frank Zappa je bil avtor slogovno zelo raznolike glasbe. Opiral se je tako na popularno glasbo sredine prejšnjega stoletja kot na zvočne svetove skladateljev, kot so Igor Stravinski, Charles Ives, Edgard Varèse in Karlheinz Stockhausen, s čimer je pričaral večplastne teksture ter nenadne spremembe značaja, ki ustvarjajo učinka brechtovske odtujenosti in dadaistične konfrontacije. Njegov opus bosta z interpretativno globino predstavila uveljavljena zasedba Ensemble Dissonance, ki je z izvajanjem tehtnih sodobnih slovenskih del in klasičnih mojstrovin pustila pečat v slovenskem kulturnem prostoru, ter Jonathan Stockhammer, s katerim so nastopili lani (Mahler v Ljubljani). “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: MODANSESVETLANA ZAHAROVA, balet

  20. AVGUST 2024 ob 20:00 | LJUBLJANA CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

  MuzArts, produkcija

  Mednarodno priznana primabalerina Svetlana Zaharova navdušuje svetovno občinstvo in kritike z izjemno tehniko ter iskrivo dramatično interpretacijo klasičnih in sodobnih vlog. Plesalka, ki je leta 1995 na mednarodnem tekmovanju VaganovaPRIX v Sankt Peterburgu kot najmlajša tekmovalka osvojila drugo nagrado, je od leta 2003 članica Bolshoi Theatre (Akademskega državnega Bolšoj teatra iz Rusije). Zaharova bo po petih letih na festivalu nastopila drugič, tokrat pa prihaja z dvojno predstavo Modanse, ki je plod hitro rastočega podjetja za produkcijo uprizoritvenih umetnosti MuzArts. Pridružila se ji bo vrsta izvrstnih plesalcev iz Bolšoja, med njimi zvezda sodobnega plesa Ildar Gajnutdinov. Predstavo bo odprl balet Kot dih, ki ga je posebej za Zaharovo ustvaril koreograf Mauro Bigonzetti. Glasbena podlaga je niz klavirskih skladb Georga Friedricha Händla, baročne poteze pa so vidne tudi v kostumih, ki jih je oblikovala Helena de Medeiros, in koreografiji. “…”

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: ŽIVA PLOJ PERŠUH, dirigentka

  21. AVGUST 2024 ob 20:30 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  SLOVENSKI MLADINSKI ORKESTER | LAURI PORRA, električna bas kitara

  Filmska glasba je komponirana, aranžirana, kompilirana ali improvizirana glasba za spremljavo filmov. Nanjo je sprva močno vplival Richard Wagner s tehniko leitmotivov, katerih namen je naznanjanje junakov, predmetov in situacij, nato se je razvila v povsem samosvojo tradicijo, ki gane poslušalce po vsem svetu. Na sredinem večeru v Križankah bo mogoče prisluhniti raznolikemu naboru filmske glasbe ter klasičnim in popularnim odlomkom, ki so zazveneli v nekaterih najbolj priljubljenih animiranih in igranih filmih ter franšizah, kot tudi skladbi Laurija Porre, pravnuka Jeana Sibeliusa. Dela bo interpretirala Živa Ploj Peršuh, slogovno vsestranska dirigentka, ki bo vodila Slovenski mladinski orkester, katerega ustanoviteljica in umetniška vodja je. Orkester deluje od leta 2019 in mlade glasbenike, stare od 16 do 26 let, z različnimi projekti pripravi na profesionalno pot. V vlogi solista bo nastopil Laura Porra, finski basist in skladatelj, ki je sodeloval že na več kot 50 izdanih albumih, ki segajo od heavy metala do sodobne klasične, elektronske, hip hop in pop glasbe.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: VEČER GLASBE JOHNA WILLIAMSA

  22. AVGUST 2024 ob 20:30 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  ORKESTER SOFIJSKE FILHARMONIJE | NACIONALNI ZBOR SOFIJSKE FILHARMONIJE NAJDEN TODOROV, dirigent

  John Williams je v dolgi karieri ustvaril nekaj najbolj priljubljene in prepoznavne filmske glasbe v zgodovini kinematografije. Čeprav je spreten v različnih kompozicijskih tehnikah, je v osnovi romantičen skladatelj, ki tradicionalni glasbeni izraz pogosto združuje s potezami avantgarde in popularne glasbe. Njegova sposobnost izražanja dramatičnega bistva filma je vodila do sodelovanja v raznovrstnih projektih, kot so Indiana Jones, Jurski park, Schindlerjev seznam, JFK in Reševanje vojaka Ryana. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi 26 grammyjev, pet oskarjev, tri emmyje in štiri zlate globuse. S 54 nominacijami za oskarja je največkrat nominiran skladatelj in nasploh drugi največkrat nominiran posameznik, takoj za Waltom Disneyjem. Njegovo glasbo bosta predstavila Sofia Philharmonic Orchestra (Orkester Sofijske filharmonije) in National Choir of Sofia Philharmonic (Nacionalni zbor Sofijske filharmonije) pod taktirko velikega oboževalca filmske sage Vojna zvezd Najdna Todorova, ki slovi po vsestranskosti in živih interpretacijah.

  72. LJUBLJANA FESTIVAL: OTO PESTNER & BIG BAND RTV SLOVENIJA

  23. AVGUST 2024 ob 20:30| LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  LOJZE KRAJNČAN, dirigent 

  Oto Pestner je v svoji glasbeni karieri izdal več kot 45 solističnih albumov, s skupino New Swing Quartet še 45 albumov in z Alpskim kvintetom več kot 30 (nekateri prodani v milijonskih nakladah), sodeloval je še na več kot 50 nosilcih zvoka. Kot skladatelj, aranžer, producent in izvajalec je sodeloval pri več kot 5000 skladbah. V 56 letih delovanja je Oto Pestner nastopil na okoli 10.000 koncertih po Sloveniji in svetu, največ pa je koncertiral s skupinami New Swing Quartet, Alpski kvintet ter kot solist. V ljubljanskih Križankah se bo z Big Bandom RTV Slovenija sprehodil po svoji bogati in raznoliki glasbeni poti in se dotaknil tako avtorskih pesmi, ki so zaznamovale njegovo preteklost, kot priredb, ki so pustile na njem največji pečat. Križanke bodo tako v znamenju odlične glasbe, na odru pa se mu bodo pridružila velika glasbena imena, ki zaenkrat ostajajo skrivnost.