DOGODKI

Prizorišča predstavljajo svoje dogodke

KOLEDAR DOGODKOV

Seznam dogodkov na področjih glasbenih in vizualnih dejavnosti

POTI SREČEVANJA – FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

🏃🏻‍♀️ 🏃🏻‍♂️ DOGODEK SE ŠE ODVIJA …

16 FEBRUAR – 4. JUNIJ 2023 | LJUBLJANA LJUBLJANSKI GRAD, Grajska planota 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Družabni vidik človekovega bivanja so tako namerna kot nepredvidljiva srečanja, ki se zgodijo v profanih kotičkih nekega prostora. Javni prostor je prostor, ki je dostopen vsem in v katerem se odvijajo različni družbeni procesi. Je neločljiva celota dvosmernega procesa med obema komponentama: javnim, kar predstavljajo ljudje, in prostorom, ki je kraj. Naš vtis o mestu in kvaliteti bivanja v njem je velikokrat odraz kakovosti javnega prostora, ki ga mesto ponuja …

Vabljeni na otvoritev razstave, ki bo 15. 2. 2023 ob 18h. 

MOONLIGHT SKY – KONCERT

17 MAREC 2023 ob 22.00 | ČRNOMELJ MLADINSK KULTURNI KLUB BELE KRAJINE MKK, Trg svobode 1, 8340 Črnomelj, Slovenija

“Predstavili bomo nekaj novih skladb, seveda pa bo na sporedu tudi železni repertoar z naših štirih plošč.”, so povedali člani zasedbe Miha Petric na kitari, Janez Moder na basu, Žiga Kožar na bobnih in Jan Sever (aka Profesor) na klaviaturah, ki po večletnem sodelovanju še v večjem sozvočju združijo mešanico jazz, klasičnih, balkanskih in drugih etno ritmov v nastali (con)fusion.

JAZZ ARS ALL STARS – MOONLIGHT SKY PREMIERNI KONCERT IN PREDSTAVITEV PLOŠČE

26 MAREC 2023 ob 20.00 | LJUBLJANA CUKRARNA BAR, Poljanski nasip 40, 1000 Ljubljana, Slovenija

Glasbena skupina Moonlight Sky bo prvič v celoti predstavila svojo peto CD ploščo na promocijskem koncertu v Cukrarna Bar v Ljubljani. Člani zasedbe Miha Petric na kitari, Janez Moder na basu, Žiga Kožar na bobnih in Jan Sever (aka Profesor) na klaviaturah po večletnem sodelovanju zedinejo mešanico jazz, klasičnih, balkanskih in drugih etno ritmov v tako imenovani (con) fusion, katerega ime je tudi plošče (naziv prispeval: Andraž Polič). Vljudno vabljeni.

Objavi svoj oglas tudi ti

IZPOSTAVILI TE BOMO

• na spletnem portalu K.U.D. 13,
• na družbenih omrežjih z oglasi,
• v skupinah, ki so povezane s kulturnim in kreativnim sektorjem.

  Za objavo dogodka, nam pošljite povezavo do vaše objave. Ostalo uredimo mi!

  (Neobvezno) NALOŽI SLIKO DO 10MB

  PRETEKLI DOGODKI

  Objavili smo že

  ARS IN DRAMA: OBARVANA MIA ŽNIDARIČ & BIG BAND RTV

  5 MARES 2023 ob 20.00 | LJUBLJANA MALI ODER, SNG DRAMA,  Erjavčeva cesta 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Mia Žnidaršič bo tokrat nastopila v SNG Drami z BIG BAND RTV SLOVENIJA. Dirigent: Steve Klink. Vljudno vabljeni. 

  Pri nakupu štirih vstopnic iste kategorije bo program samodejno obračunal popust.
  OBISKOVALCE PROSIMO ZA PRIHOD V DVORANO NAJKASNEJE DO 19.45.

  ŠKOLJKA, UNIKATNA KERAMIKA

  2 MAREC 2023 ob 19.00 | LJUBLJANA Trg komandanta Staneta 4, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Začenjamo z delavnicami na lončarskem vretenu. Izdelovali bomo skodelice, posodice, in še kaj. Pridi in podeli z nami svoje ideje. Prijave so omejene, zato pohiti, da se nam lahko pridružiš. 

  Cena posamezne delavnice je €40, za stalne člane je mesečna pristojbina €100. Cena vključuje prostor, vodenje delavnice in material. Trajanje delavnice: 2,5h.

  MOONLIGHT SKY

  26 FEBRUAR 2023 ob 21.00 | KRANJ TRAINSTATION SUBART, Kolodvorska cesta 8,  4000 Kranj, Slovenija

  “Predstavili bomo nekaj novih skladb, seveda pa bo na sporedu tudi železni repertoar z naših štirih plošč.”, so povedali člani zasedbe Miha Petric na kitari, Janez Moder na basu, Žiga Kožar na bobnih in Jan Sever (aka Profesor) na klaviaturah, ki po večletnem sodelovanju še v večjem sozvočju združijo mešanico jazz, klasičnih, balkanskih in drugih etno ritmov v nastali (con)fusion.

  JAZZ ARS ALL STARS – MARKO ČRNČEC TRIO

  19 FEBRUAR 2023 ob 20.00 | LJUBLJANA CUKRARNA BAR, Poljanski nasip 40, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Mojster črnobelih tipk Marko Črnčec se bo poklonil legendarnemu skladatelju Mojmirju Sepetu z zvezdniškim triom, v katerem bosta zaigrala še basist Josh Ginsburg in bobnar Kristijan Krajnčan. V popolnoma novi konstelaciji bodo zazvenele Mojzesove nepozabne uspešnice, kot so Zemlja pleše, Poletna noč, Med iskrenimi ljudmi in S teboj.

  RADIO SLOVENIA, PROGRAM ARS: Quatro Por Tango – Tribute To Astor Piazzolla

  10 FEBRUAR 2023 ob 15.05 | RADIO ARS, RTV SLOVENIJA

  “Poklon glasbenemu geniju, ki je s svojim bandoneonom revolucionarno promoviral in usodno spremenil tok tanga.”, je zapisal urednik za jazz, programa ARS, RTV Slovenija, g. Hugo Šekoranja. Quatro Por Tango predstavi 12 skladb na CD plošči v spomin in poklon mojstru Astorju Piazzoli, katerih avtor je. 

  NEDELJA V MAO: VODSTVO PO RAZSTAVI UNIVERSUM PLEČNIK

  8 JANUAR 2023 ob 20.30 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Jože Plečnik je ustvaril enega najbolj samosvojih arhitekturnih opusov 20. stoletja in izobrazil več generacij arhitektk in arhitektov, ki so v drugi polovici 20. stoletja ustvarili prepoznavni modernizem ljubljanske šole. Razstava skozi obravnavo izbranih arhitektovih pristopov in s tematiziranjem kompleksnega odnosa med učiteljem in študenti reflektira Plečnikovo bogato zapuščino in doslej manj izpostavljene teme. Slovensko prestolnico, ki jo je Plečnik izgrajeval postopoma in z omejenimi sredstvi ter v njej interpretiral ostanke preteklosti in jih spajal v nove celote, danes beremo kot možnost drugačnega, bolj trajnostnega in humanega mesta.

  EMONA FESTIVAL

  16 – 21 JANUAR 2023 | LJUBLJANA  EMONA FESTIVAL, IŽANSKA CESTA 14, 1000 Ljubljana, Slovenija

  5. tekmovanje na Emona festivalu bo potekalo v januarju 2023. Več na spletnem mestu KGBL.

  IVE ŠUBIC – VISOŠKA KRONIKA, RAZSTAVA ILUSTRACIJ OB 100-LETNICI ROJSTVA

  29 DECEMBER 2022 ob 10.00 | POLJANE NAD ŠKOFJO LOKO ŠUBIČEVA HIŠA, Poljane nad Škofjo Loko 70, 4223 Poljane nad Škofjo Loko, Slovenija

  Vabljeni na ogled razstave do konca decembra vsak četrtek od 10. do 14. ure, v četrtek, 29. 12., od 10. do 16. ure, ali po predhodnem dogovoru.

  IVE ŠUBIC – VISOŠKA KRONIKA, RAZSTAVA ILUSTRACIJ OB 100-LETNICI ROJSTVA

  22 DECEMBER 2022 ob 10.00 | POLJANE NAD ŠKOFJO LOKO ŠUBIČEVA HIŠA, Poljane nad Škofjo Loko 70, 4223 Poljane nad Škofjo Loko, Slovenija

  Vabljeni na ogled razstave do konca decembra vsak četrtek od 10. do 14. ure, v četrtek, 29. 12., od 10. do 16. ure, ali po predhodnem dogovoru.

  BEREMO Z NASMEHOM Z AMBASADORJI NASMEHA

  19 DECEMBER 2022 ob 17.05 | GORENJA VAS Poljanska cesta 87, 4224 Gorenja vas, Slovenija

  Pri igri s psom se učijo jasno in odločno izgovarjati ukaze. Pes jih izvede, če jih razume (cilja sta – razločen in odločen govor ter izboljšanje samopodobe). Prisotnost živali ustvarja čustveno močno okolje. Ure potekajo zelo mirno. Otroci morajo upoštevati prej dogovorjena pravila, ki so prilagojena prisotnosti živali, so bolj odgovorni in strpni drug do drugega in do živali. Motivacijo za branje dvigujemo z dajanjem priboljškov živalim ali aktivno udeležbo otrok pri igri s psom (žoganje, iskanje predmetov, vaje poslušnosti, trikci …).

  Obvezne predhodne prijave. Število otrok: 10.

  14. DOBRODELNI BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT MANCE IN BENJAMINA IZMAJLOV

  19 DECEMBER 2022 ob 19.30 | ŠKOFJA LOKA  SOKOLSKI DOM ŠKOFJA LOKA, Mestni trg 17, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  Spoštovane prijateljice, dragi prijatelji, pomoč ljudem med nami, ki jih sodobni socialni darvinizem potiska na družbena obrobja, osrečuje tako dajalca kot prejemnika, zato je dobrodelnost in pomoč ljudem v stiski vodilo koncerta, ki bo v četrtek 08.12. 2022 ob 19:30 uri v Sokolskem domu v Škofji Loki. V imenu Rotary kluba Škofja Loka vas prijazno vabim, da skupaj preživimo čudovit večer in pomoči potrebnim vrnemo vsaj del dostojanstva in upanja v boljšo prihodnost. Naš klub tradicionalno, že od ustanovitve, ob izteku leta priredi dobrodelni koncert. Po dveletnem prisiljenem premoru, smo letos z veseljem in skrbnostjo pripravili vrhunski glasbeni in družabni dogodek. K sodelovanju smo povabili pevko Manco Izmajlovo in njenega moža, violinista in producenta Benjamina Izmajlova. Manca in Benjamin sta eden najbolj usklajenih in navdihujočih parov na slovenski glasbeni sceni zato se obeta vrhunski glasbeni večer. Kot je tudi že v navadi, po koncertu vabimo na prijetno druženje ob prigrizku in kozarčku rujnega. Vstopnice po 20 eur lahko rezervirate na 031 787 197. Celoten prihodek prireditve bomo namenili humanitarnim programom kluba. Prijazno vabljeni.

  REDNO MESEČNO VODENJE PO ŠUBIČEVI HIŠI

  17 DECEMBER 2022 ob 13.00 | POLJANE NAD ŠKOFJO LOKO ŠUBIČEVA HIŠA, Poljane nad Škofjo Loko 70, 4223 Poljane nad Škofjo Loko, Slovenija

  Ste vedeli, da je v Šubičevi hiši delovala najpomembnejša podobarska delavnica v Sloveniji v 19. stoletju? Ali pa da je to tudi rojstna hiša Janeza in Jurija Šubica, ki sta najpomembnejša slikarja realizma na Slovenskem? Potem nas obišči na rednem mesečnem vodenju, ki poteka vsako tretjo soboto v mesecu in boste izvedeli vse to in še več.

  OGLED KMETIJE IN DEGUSTACIJA NA KMETIJI PUSTOTNIK

  17 DECEMBER 2022 ob 10.00 |GORENJA VAS  KMETIJA PUSTOTNIK, Poljane, Slovenija

  Vabljeni, da jih obiščete in spoznate, kaj vse se dogaja na kmetiji, kako poteka delo v sirarni in kje tiči skrivnost dobrih sirov.
  Potrebne predhodne prijave preko spleta.

  ADVENTNI SEJEM Z OTROŠKIM RAJANJEM

  17 DECEMBER 2022 ob 20.30 | ŠKOFJA LOKA  DVOREC VISOKO, Visoko pri Poljanah 1, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  Sobotno popoldne, ko bo zadišalo po cimetu ter zimsko čarobnem programu za otroke in se bo v nasmehe ljudi pričaral božični duh. Vabimo vas, da nas obiščete 17. decembra od 12. ure dalje, na zimskem vrtu Dvorca, kjer si boste lahko pri lokalnih ponudnikih izbrali praznično darilo, ali pa si nakupili dobrot za prihajajoče praznike. Program bodo popestrila Polanska dekleta ob izvedbi lepih slovenskih pesmi. Otroci pa si bodo med 14 in 16. uro na otroškem programu naučili plesno koreografijo in si zdelali novoletni okrasek zase ali pa kot darilo za prijatelja. Da pa bo dan popoln, se boste lahko ogreli z domačim čajem, terjakom in si privoščili miške ali šmorn z božičnim okusom.

  Predstavljali se bodo: Kmetija Budl, Kmetija Jeran, Lace 4 You, LaceBag, Kmetija pr’ Jurnčk, Magda Blaznik, Furam zase, Čebelarsvo Mur, TD Gorenja vas, Kmetija pr’ Šupc, Čebelarstvo Inglič, Keramika Školjka, Umetniško ustvarjanje Lucija Potočnik.

  USTVARJAJMO S PRAVLJICAMI

  16 DECEMBER 2022 ob 17.00 | LJUBLJANA KRAJEVNA KNJIŽNICA POLJANE, Zarnikova 3, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Vabljeni na delavnico za otroke z naslovom Ustvarjajmo s pravljicami z Bernardo Buh v petek, 16. december, ob 17.00 uri v Krajevni knjižnici Poljane, Dogodek organizira Knjižnica Poljane, več   informacij prejmete na 04/518-33-80 in preko poljane@knjiznica-skofjaloka.si.

  DELAVNICA ROČNE IZDELAVE PAPIRJA ZA VOŠČILNICE

  15 DECEMBER 2022 ob 16.30ŠKOFJA LOKA  DVOREC VISOKO, Visoko pri Poljanah 1, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  Ljudska univerza Škofja Loka vabi na delavnico ročnih del pod naslovom Ozimnica visoške gospe na Dvorec Visoko. Delavnica poteka v sklopu različnih delavnic, katere se bodo zvrstile na Dvorcu Visoko vse do sredine decembra. Tokrat se boste lahko preizkusili v ročni izdelavi papirja za voščilnice. Za udeležbo na delavnici je potrebna predhodna prijava na tel. št. (04) 506 13 60 ali elektronski naslov: jaka.subic@lu-skofjaloka.si.

  IZDELAVA VOŠČILNIC

  15 DECEMBER 2022 ob 18.00 | GORENJA VAS KNJIŽNICA IVANA TAVČARJA, Poljanska cesta 87, 4224 Gorenja vas, Slovenija

  Vabljeni na delavnico za odrasle z naslovom Izdelava voščilnic z Mihelo Strlič.

  IVE ŠUBIC – VISOŠKA KRONIKA, RAZSTAVA ILUSTRACIJ OB 100-LETNICI ROJSTVA

  15 DECEMBER 2022 ob 10.00 | POLJANE NAD ŠKOFJO LOKO ŠUBIČEVA HIŠA, Poljane nad Škofjo Loko 70, 4223 Poljane nad Škofjo Loko, Slovenija

  Vabljeni na ogled razstave do konca decembra vsak četrtek od 10. do 14. ure, v četrtek, 29. 12., od 10. do 16. ure, ali po predhodnem dogovoru.

  AEROBIKA MOŽGANOV

  13 DECEMBER 2022 ob 20.30 | GORENJA VAS KNJIŽNICA IVANA TAVČARJA, Poljanska cesta 87, 4224 Gorenja vas, Slovenija

  Vabljeni na delavnico za odrasle z naslovom Aerobika možganov s Petro Čelik v torek, 13. 12., od 9. do 10.30 v Knjižnici Gorenja vas. Dogodek organizira Knjižnica Gorenja vas, več informacij pa prejmete pri ge. Bernardi Buh na telefonski številki 04/510-71-00 ali 041/442-095 ali preko elektronske pošte gorenjavas@knjiznica-skofjaloka.si.

  SWINGATAN

  11 DECEMBER 2022 ob 20.00 | LJUBLJANA JAZZ ARS ALL STARS, CUKRARNA BAR, Poljanski nasip 40, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Člani zasedbe Swingatan so priznani jazzovski in klasični glasbeniki, ki delujejo tako doma kot v tujini. Izvajajo glasbo, ki so jo poimenovali kar »slovanski swing«. Stilsko prepletajo swing, bossa novo, gipsy jazzovske standarde po vzora Djanga Reinhardta in Stephana Grappellija ter sodobno avtorsko glasbo. Njihov repertoar obsega vse od balad in klasičnih etud do virtuoznih tem, podžgan z neusmiljenim gipsy driveom. Jazz žur!

  NOČNI POHOD OB POLNI LUNI

  10 DECEMBER ob 20.00 | SOVODENJ, Slovenija

  Lepo vas vabimo na Nočni pohod ob polni luni. Pot nas bo vodila v bližini nekdanje Rapalske meje s Sovodnja proti Mrzlemu vrhu, kjer se bomo okrepčali, nato pa se vrnili v dolino. Priporočamo vremenu primerno pohodno opremo in svetilko oz. baklo. Pohod je na lastno odgovornost.

  REDNO MESEČNO VODENJE PO DVORCU VISOKO

  10 DECEMBER 2022 ob 10.00 | ŠKOFJA LOKA DVOREC VISOKO, Visoko pri Poljanah 1, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  Vas zanima kdo je bila rodbina Kalan, ki je več kot 250 let živela na posestvu Visoko? Ter kako je za njimi dobil posestvo v svoje roke naš znameniti pisatelj dr. Ivan Tavčar, ki je tu napisal svoja najboljša dela? Potem vabljeni na redno mesečno vodenje po Dvorcu Visoko, ki je organizirano vsako drugo soboto v mesecu.

  BEREMO Z NASMEHOM Z AMBASADORJI NASMEHA

  9 DECEMBER 2022 ob 17.00 | LJUBLJANA KRAJEVNA KNJIŽNICA POLJANE, Zarnikova 3, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Pri branju je žival nezahteven poslušalec, ne popravlja in ne ustavlja branja, le mirno leži in posluša. Dotikanje živali med branjem sprošča napetost bralca, ki še ni vešč branja. Cilj naše aktivnosti je izboljšanje bralnih spretnosti. Učenci berejo različne tekste: prozo in poezijo, navodila (trening branja z razumevanjem), enciklopedije, časopise, stripe … Pri igri s psom se učijo jasno in odločno izgovarjati ukaze. Pes jih izvede, če jih razume (cilja sta – razločen in odločen govor ter izboljšanje samopodobe).

  Prisotnost živali ustvarja čustveno močno okolje. Ure potekajo zelo mirno. Otroci morajo upoštevati prej dogovorjena pravila, ki so prilagojena prisotnosti živali, so bolj odgovorni in strpni drug do drugega in do živali.

  Motivacijo za branje dvigujemo z dajanjem priboljškov živalim ali aktivno udeležbo otrok pri igri s psom (žoganje, iskanje predmetov, vaje poslušnosti, trikci …).

  IVE ŠUBIC – VISOŠKA KRONIKA, RAZSTAVA ILUSTRACIJ OB 100-LETNICI ROJSTVA

  8 DECEMBER 2022 ob 10.00 | POLJANE NAD ŠKOFJO LOKO ŠUBIČEVA HIŠA, Poljane nad Škofjo Loko 70, 4223 Poljane nad Škofjo Loko, Slovenija

  Vabljeni na ogled razstave do konca decembra vsak četrtek od 10. do 14. ure, v četrtek, 29. 12., od 10. do 16. ure, ali po predhodnem dogovoru.

  ZLOČINEC SE VRAČA NA KRAJ ZLOČINA

  3 DECEMBER 2022 ob 19.30 | TRZIN KULTURNI DOM TRZIN, Mengeška cesta 9, 1236 Trzin, Slovenija

  Vabljeni na najbolj zabavno sedmino, najbolj sproščeno komemoracijo in večer nostalgije. Stand up komik, Renato Volker Rene, nas bo v družbi Petra Avsenika in ob zvokih pesmi Iztoka Mlakarja, popeljal skozi intimno zgodbo trzinske legende in nam pričaral nepozaben večer.

  Predstava je primerna le za polnoletne.

  VODEN OGLED GRADU FUŽINE | V ANGLEŠKEM JEZIKU

  26 NOVEMBER 2022 ob 11.00 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Fužinski grad so sezidali člani rodbine Khisl v sredini 16. stoletja. Takrat je dokazoval bogastvo, ugled in politično moč prvih lastnikov. Že ob koncu stoletja in v naslednjih obdobjih je grad večkrat zamenjal lastnike, kar se je odražalo tudi v stavbni strukturi. Pomembno dopolnitev predstavlja hidroelektrarna, ki so jo gradu prizidali leta 1897 za potrebe vevške papirnice. Elektrarna deluje še danes in je svojevrstna tehniška znamenitost. Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

  Vodstva v slovenščini potekajo vsako prvo soboto v mescu ob 11. uri, vsako zadnjo soboto ob 11. uri pa v angleščini.

  PREDPRAZNIČNI LUFT

  26 NOVEMBER 2022 ob 9.00 | ŠKOFJA LOKA CANKARJEV TRG, Cankarjev trg, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  Vabljeni na kulturno-umetniško predpraznično tržnico z unikatnimi izdelki, na kateri bodo lahko kupovali vsi dobri možje. Dogajanje na trgu bo dodatno popestrila predstava Božični pridnometer s pričetkom ob 10.30, ki bo namenjena najmlajšim obiskovalcem.

  NEDELJA V MAO: VODSTVO PO SOSESKI NOVE FUŽINE

  20 NOVEMBER 2022 ob 11.00 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Soseska Nove Fužine je zasnovana po modernističnem idealu bivanja v zelenju. Nove Fužine so zadnja organizirana soseska velikih dimenzij v Sloveniji. Pri zasnovi projekta za 4500 stanovanj je bilo pomembno načrtovanje rekreativnih površin in vse potrebne infrastrukture, ki jo ljudje v soseski potrebujejo. Nizki stanovanjski bloki na obodu soseske tvorijo stik z obstoječim stavbnim tkivom mesta, visoki bloki pa skupaj z javnimi programi definirajo tri trge v središču soseske.

  Po soseski bo vodil arhitekt Andraž Keršič. Ukvarja se s prenovami, raziskovanjem in kuriranjem razstav. Za raziskavo Trajnostni pristopi za varstvo povojne arhitekturne dediščine 20. stoletja je prejel fakultetno Prešernovo nagrado.

  CVETJE V JESENI | ARS IN DRAMA

  20 NOVEMBER 2022 ob 20.00 | LJUBLJANA SNG Drama, Erjavčeva cesta 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  V sodelovanju Programa Ars Radia Slovenija in SNG Drama Ljubljana je v sezoni 2022/23 nastal nov glasbeno-gledališki projekt Ars in Drama, ki ponuja večere vrhunskega jazza, šansonov in glasbe, tako ali drugače povezane z gledališčem. Drugi koncert cikla Ars in Drama z naslovom Cvetje v jeseni – poklon Urbanu Kodru bo v nedeljo, 20. novembra, ob 20.00 na Velikem odru ljubljanske Drame.

  Urban Koder (1928‒2019) sodi med velikane slovenske glasbe – kot jazzovski trobentač, skladatelj in dirigent. Širše občinstvo ga verjetno najbolj pozna kot avtorja glasbe za slovenski celovečerni film Cvetje v jeseni režiserja in scenarista Matjaža Klopčiča, čeprav je med drugim ustvaril tudi celo vrsto izvrstnih šansonov in glasbo za veliko gledaliških uprizoritev in filmov. Bil je tudi ustanovitelj legendarnega Ljubljanskega jazz ansambla, njegovo trobento lahko slišimo vsak večer v avizu oddaje Radia Slovenija Lahko noč otroci.

  REDNO MESEČNO VODENJE PO ŠUBIČEVI HIŠI

  19 NOVEMBER 2022 ob 13.00 | POLJANE NAD ŠKOFJO LOKO ŠUBIČEVA HIŠA, Poljane nad Škofjo Loko 70, 4223 Poljane nad Škofjo Loko, Slovenija

  Ste vedeli, da je v Šubičevi hiši delovala najpomembnejša podobarska delavnica v Sloveniji v 19. stoletju? Ali pa da je to tudi rojstna hiša Janeza in Jurija Šubica, ki sta najpomembnejša slikarja realizma na Slovenskem? Potem nas obišči na rednem mesečnem vodenju, ki poteka vsako tretjo soboto v mesecu in boste izvedeli vse to in še več.

  OGLED KMETIJE IN DEGUSTACIJA NA KMETIJI PUSTOTNIK

  19 NOVEMBER 2022 ob 10.00GORENJA VAS  KMETIJA PUSTOTNIK, Poljane, Slovenija

  Vabljeni, da jih obiščete in spoznate, kaj vse se dogaja na kmetiji, kako poteka delo v sirarni in kje tiči skrivnost dobrih sirov.
  Potrebne predhodne prijave preko spleta.

  ORLEK | KONCERT

  18 NOVEMBER 2022 ob 20.00 | GORENJA VAS DVORANA LESKOVICA, Leskovica 1, 4224 Gorenja vas, Slovenija

  Orleki prihajajo v Leskovico!. Več informacij in prodaja vstopnic: Bencinski servisi On my way!, Trafika 3DVA, povezava do online nakupa.
  Cena vstopnic: 16 €. Število vstopnic je omejeno! 

  BEREMO Z NASMEHOM Z AMBASADORJI NASMEHA

  14 NOVEMBER 2022 ob 17.10 | GORENJA VAS Poljanska cesta 87, 4224 Gorenja vas, Slovenija

  Pri branju je žival nezahteven poslušalec, ne popravlja in ne ustavlja branja, le mirno leži in posluša. Dotikanje živali med branjem sprošča napetost bralca, ki še ni vešč branja. Cilj naše aktivnosti je izboljšanje bralnih spretnosti. Učenci berejo različne tekste: prozo in poezijo, navodila (trening branja z razumevanjem), enciklopedije, časopise, stripe.

  Pri igri s psom se učijo jasno in odločno izgovarjati ukaze. Pes jih izvede, če jih razume (cilja sta – razločen in odločen govor ter izboljšanje samopodobe). Prisotnost živali ustvarja čustveno močno okolje. Ure potekajo zelo mirno. Otroci morajo upoštevati prej dogovorjena pravila, ki so prilagojena prisotnosti živali, so bolj odgovorni in strpni drug do drugega in do živali. Motivacijo za branje dvigujemo z dajanjem priboljškov živalim ali aktivno udeležbo otrok pri igri s psom (žoganje, iskanje predmetov, vaje poslušnosti, trikci …).

  Obvezne predhodne prijave. Število otrok: 10.

  Vzemi si minutko. Postani član tudi ti. 

  REDNO MESEČNO VODENJE PO DVORCU VISOKO

  12 NOVEMBER 2022 ob 10.00 | ŠKOFJA LOKA DVOREC VISOKO, Visoko pri Poljanah 1, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  Vas zanima kdo je bila rodbina Kalan, ki je več kot 250 let živela na posestvu Visoko? Ter kako je za njimi dobil posestvo v svoje roke naš znameniti pisatelj dr. Ivan Tavčar, ki je tu napisal svoja najboljša dela? Potem vabljeni na redno mesečno vodenje po Dvorcu Visoko, ki je organizirano vsako drugo soboto v mesecu.

  POMEN PRAVILNE KOMUNIKACIJE ZA PODJETNIKA

  12 NOVEMBER 2022 ob 10.00 | ONLINE PLATFORMA ZOOM

  Razvojna agencija Sora d.o.o. vas v okviru projekta SPOT svetovanje Gorenjska vabi na delavnico z naslovom ”POMEN PRAVILNE KOMUNIKACIJE ZA PODJETNIKA”.
  Organizira Razvojna agencija Sora.

  PREDSTAVITEV KMETIJE PR’ ŠUPC

  12 NOVEMBER 2022 ob 10.00 | ŠKOFJA LOKA DVOREC VISOKO, Visoko pri Poljanah 1, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  Vabljeni, da spoznate Petro Potočnik iz Kmetije Pr’ Šupc na Hotavljah. Ponuja razne mlečne izdelke, testenine, jajca in zelenjavo ter meso. Možnost nakupa.

  MARTINOVANJE

  11 NOVEMBER 2022 ob 18.00 | ŠKOFJA LOKA DVOREC VISOKO, Visoko pri Poljanah 1, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  Na Dvorcu Visoko bomo 11. novembra praznovali god Sv. Martina, saj so nekdaj v Poljanski dolini stali vinogradi in so iz grozdja Izabela pridelovali kislo rdeče vino. Ob 18. uri bomo organizirali martinovanje z žegnom vina s poljanskim župnikom Jožetom Plutom in županom Milanom Čadežem. Sledila bo tudi predstavitev vinske kleti Goriška Brda.

  Predstavljamo pa še meni: Préšce z dimljeno postrvjo ~ ● ~ Jelenji tatar, brioš in divja zelišča ~ ● ~ Račja konfetirana prsa ~ ● ~ Nabor domačih vrtnin in pomaranča ~ ● ~ Ocvrte suhe slive z mandlji na hruškovih in jabolčnih krhljih. Potrebne predhodne rezervacije.

  NAMIBIJA | POTOPISNO PREDAVANJE Z MARTINO KAVČIČ OBLAK

  10 NOVEMBER 2022 ob 19.00 | GORENJA VAS MALA DVORANA Poljanska cesta 87, 4224 Gorenja vas, Slovenija

  Južnoafriška država Namibija je tako raznolika in navdihujoča, da jo je nemogoče opisati z nekaj fotografijami. Znana je po najvišjih peščenih sipinah v puščavi Namib. Na zahodu se ta puščava izteka v dotik Atlantskega oceana, kjer srečamo največje kolonije tjuljnov, na severu pa doživimo razgibano živalsko življenje v Nacionalnemu parku Etosha. Je ena najredkeje poseljenih držav. Njena velikost je približno 40 Slovenij, število njenih prebivalcev pa enako našemu. Med potovanjem se spoznavamo z zanimivimi ljudstvi, ki deželo naseljujejo: Himbe, San (bolj znani kot Bušmani), Herero, Damara.

  NEDELJA V MAO: USTVARJALNA DELAVNICA MESTO MOJIH SANJ

  6 NOVEMBER 2022 ob 11.00 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Ustvarjali bomo z Lego kockami. Izdelali bomo maketo mesta in se spoznali z delom arhitektov in urbanistov, ki načrtujejo prebivalcem prijazno mesto. Pogovarjali se bomo kaj vse v mestu potrebujemo, da lahko v njem živimo in poleg stavb načrtovali tudi varne sprehajalne in kolesarske poti, javne površine in za življenje potrebno infrastrukturo, kot so šole, vrtci, bolnice, trgovine, avtobusne in železniške postaje, pošte in lekarne.

  V času delavnice bo potekal voden ogled po soseski Nove Fužine.

  NEDELJA V MAO: USTVARJALNA DELAVNICA KO GRADIČEK POSTANE VELIK, JE GRAD

  6 NOVEMBER 2022 ob 11.00 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Vodenje je pripravljeno v počastitev Dneva reformacije. Grad Fužine so v sredini 16. stoletja sezidali člani rodbine Khisl, eni glavnih podpornikov protestantizma na Slovenskem. S svojimi prizadevanji in podporo so člani rodbine poskrbeli za prve uradne dokumente in tiske v slovenskem jeziku, napisane in natisnjene na slovenskih tleh. Na »dvoru Muz« so se zbirali slovenski protestantski pisci, Primož Trubar, Adam Bohorič, Jurij Dalmatin in drugi ter svoja literarna dela posvečali podpornikom Khislom. Primož Trubar je vse izdaje Ta celi catehismus, Eni psalmi … posvetil »častitljivemu gospodiču« Juriju Khislu. Po stavbni in kulturni zgodovini gradu Fužine bo vodila umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko.

  NEDELJA V MAO: USTVARJALNA DELAVNICA KO GRADIČEK POSTANE VELIK, JE GRAD

  6 NOVEMBER 2022 ob 11.00 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Ob raziskovanju dvorca Fužine bodo otroci odkrivali njegovo zgodovino. Spoznavali bodo kaj je grad, kaj dvor in kaj dvorec ter kakšna je razlika med srednjeveškim in renesančnim gradom. Koliko življenj in različnih zgodb nosi fužinski grad in kakšne skriva ljubljanski grad na griču, kaj se danes dogaja v obeh in kako so konservatorji in arhitekti poskrbeli, da lahko v njiju potekajo različni programi? Izdelali bomo maketo grajske stavbe.

  V času delavnice bo potekal voden ogled gradu Fužine.

  REDNO MESEČNO VODENJE PO UTRDBI RUPNIKOVE LINIJE NA GOLEM VRHU

  5 NOVEMBER 2022 ob 10.00 | GORENJA VAS Goli Vrh, 4224 Gorenja vas, Slovenija

  Vas zanima čemu je bila Rupnikova linija namenjena? Kako so jo gradili, čemu je namenjena danes? Potem vabljeni, da si jo pogledate na rednem mesečnem vodenju, ki poteka vsako prvo soboto v mesecu.Sreöanje je izpred utrdbe na Golem vrhu (za lokacijo glej PREBERI VEČ). Zaželene so čelne svetilke ter primerna obleka in obutev. Cena vodenja je 5 € na osebo. Potrebno je upoštevati navodila in ukrepe NIJZ in vlade.

  STAND UP VEČER NA SOVODNJU

  5 NOVEMBER 2022 ob 20.00 | SOVODENJ  DVORANA SOVODENJ, 4225 Sovodenj, Slovenija

  KUD Sovodenj odpira zimsko sezono! Namesto naših igralcev pa bodo tokrat na oder dvorane na Sovodnju stopili štirje stand up komiki! Dva od blizu in dva od daleč. Nastopajoči: Arne Dopudja, Matic Kokošar, Aleš Novak in Gašper Bergant.
  Organizator prireditve: KUD Sovodenj.

  RDEČI KRIŽ GORENJA VAS – ZBIRALNA AKCIJA | HUMANITARNI DOGODEK

  2 NOVEMBER 2022 ob 7.00 | GORENJA VAS Poljanska cesta 87, 4224 Gorenja vas, Slovenija

  Zbiralna akcija oblačil, obutve, posteljnine, zaves, igrač, brisač itd. v veliki dvorani Sokolskega doma Gorenja vas.
  Organizator je KORK Gorenja vas.

  VALENTINOV POHOD

  31 OKTOBER 2022 ob 09.00 | ZGORNJA LUŠA DOGODEK NA PROSTEM, 4227 Zgornja Luša, Slovenija

  Na praznični dan vabimo na zadnji pohod v sklopu pohodov “Od cvetja do jeseni”, ki jih pripravljamo v Turističnem društvu Stari vrh. To je že utečeni in morda eden od najlepšihpohodov – Valentinov pohod. Pelje nas po označeni Valentinovi smeri z začetkom na najnižji točku smučišča Stari vrh ko se skozi gozdove ob smučišču in tudi preko samih smučarskih strmin podamo proti vrhu, do Gostišča Stari vrh, kjer nas čaka malice. Skozi vas Četena Ravan, Mlaka in Jarčje brdo se nato vrnemo nazaj na izhodišče, kjer se s podelitvijo nagrad najbolj pridnim pohodnikom preko celega leta zaključi letošnja pohodna sezona.

  Med potjo pa nas, kot vedno čaka še kakšno presenečenje. Pohod z vsemi postanki traja približno pet ur. (dolžine okoli 12 kilometrov) Tempo je počasen in primeren tudi za družine z otroki. Priporočamo primerno obutev in obleko ter pohodne palice.

  NOČ ČAROVNIC

  30 OKTOBER 2022 ob 17.00 |GORENJA VAS Sestranska vas, 4224 Gorenja vas, Slovenija

  Turistično društvo Gorenja vas vabi na noč čarovnic, ko bodo otroci lahko oblikovali buč skupaj z animatorjem in se poveselili. Poskrbljeno bo tudi za prigrizke (kostanj in piškot). Zaključek je predviden okoli 19. ure.

  PREMIERA FILMA ŽABICA JE V PREDNOSTI: 1919-2020

  30 OKTOBER 2022 ob 15.00 | ŠKOFJA LOKA DVOREC VISOKO, Visoko pri Poljanah 1, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  Sto in eno leto je minilo od uradnega zaključka prve svetovne vojne. Pa je res katera koli vojna kdaj končana. Občutek je, da se bolj malo učimo iz zgodovine in nas žabica vodi 100:1! Njen svet mirno obstaja. Človek pa o vojnah vedno znova gleda pretresljive podobe mož na fronti, bomb, ki padajo in padajo, skupin vojakov, ki ob igranju harmonike z nasmehom na ustnicah odhajajo z železniške postaje … en in isti film, s pretvezo, da se ne bi nikoli več ponovilo. Sama nisem mogla več uporabiti tipičnih podob vojne. Enostavno ne gre več. Je covid-19 res nova vrsta vojne? Kaj pa vojna v Ukrajini? Znova in znova … žabica na nas čaka, ona vsak dan življenje na polno diha! Film posvečam vsem, ki so se imeli radi, pa tega niso mogli živeti. Vsem! Moškim, ženskam, otrokom, mulam, konjem in žabam, zemlji, rožam in gozdovom, ki jim je prva svetovna vojna vzela življenja – tako in drugače.

  Potrebne predhodne rezervacije. Vstop prost.

  VODEN OGLED GRADU FUŽINE | V ANGLEŠKEM JEZIKU

  29 OKTOBER 2022 ob 11.00 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Fužinski grad so sezidali člani rodbine Khisl v sredini 16. stoletja. Takrat je dokazoval bogastvo, ugled in politično moč prvih lastnikov. Že ob koncu stoletja in v naslednjih obdobjih je grad večkrat zamenjal lastnike, kar se je odražalo tudi v stavbni strukturi. Pomembno dopolnitev predstavlja hidroelektrarna, ki so jo gradu prizidali leta 1897 za potrebe vevške papirnice. Elektrarna deluje še danes in je svojevrstna tehniška znamenitost. Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

  Vodstva v slovenščini potekajo vsako prvo soboto v mescu ob 11. uri, vsako zadnjo soboto ob 11. uri pa v angleščini.

  LOŠKE ORGLICE

  28 OKTOBER 2022 ob 18.00 | ŠKOFJA LOKA DVOREC VISOKO, Visoko pri Poljanah 1, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  Večer z Loškimi orglicami s kulturno zabavnim programom. Orglice bodo na tem večeru predstavile tudi svojo novo zgoščenko. Organizator prireditve je Zavod Poljanska dolina, Loške orglice

  DELAVNICE ROČNIH DEL | OZIMNICA VISOŠKE GOSPE

  27 OKTOBER 2022 od 16.30 do 19.30 | ŠKOFJA LOKA DVOREC VISOKO, Visoko pri Poljanah 1, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  Ljudska univerza Škofja Loka vabi na delavnico ročnih del pod naslovom Ozimnica visoške gospe na Dvorec Visoko. Delavnica poteka v sklopu različnih delavnic, katere se bodo zvrstile na Dvorcu Visoko vse do sredine decembra. Tokrat se boste lahko preizkusili v pletenju.

  Za udeležbo na delavnici je potrebna predhodna prijava na tel. št. (04) 506 13 60 ali elektronski naslov: jaka.subic@lu-skofjaloka.si.
  Organizator prireditve sta Ljudska univerza Škofja Loka in Zavod Poljanska dolina.

  USTVARJALNI DIALOGI: RAZVOJ SEKTORJA KKI NA GORENJSKEM (IN ŠIRŠE)

  26  OKTOBER 2022 od 11.00 do 14.30 | ŠKOFJA LOKA SOKOLSKI DOM ŠKOFJA LOKA, Mestni trg 17, 4220 Škofja Loka, Slovenija

  V okviru projekta CCI4Tourism vas vabimo na dogodek Ustvarjalni dialogi: Razvoj sektorja KKI na Gorenjskem, ki se posveča temam povezovanja znotraj sektorja KKI in medsektorskega povezovanja, trajnostnega turizma in valorizacije kulturne dediščine. Celotno vabilo z več informacijami o programu in govornikih pa najdete na povezavi. Prosimo, da svojo udeležbo sporočite na e-naslov ali po telefonu.

  PAN – INTIMNO Z NAVDIHI IZ NARAVE

  25 OKTOBER 2022 ob 19.00 | LJUBLJANA DOGODEK NA PROSTEM, jubljana, Slovenija

  Vabljeni na jesensko koncertno glasbeno popotovanje pripovednih pesmi, ki so večinoma posvečene pravljičnim navdihom Bohinjske narave. Dogodek se bo odvijal v obdobju prazne lune – Mlaj in je hkrati povabilo k novim začetkom. Tako boste imeli možnost med sproščujočim glasbenim popotovanjem s šamanskimi bobni, djembo, kitaro, vokali in ropotuljami ter ob vonjavah naravnih kadil ustvarjati namere za prihajajoči lunin cikel in preko stika s sanjskimi in pravljičnimi svetovi narave prejeti ideje in navdihe za njihovo pro-aktivno udejanjanje v vsakodnevno življenje. Na koncu dogodka bo čas tudi za sharing in druženje.

  STELJNIKI, NARAVNA ZNAMENITOST BELE KRAJINE | PREDAVANJE

  25 OKTOBER 2022 ob 18.00 | SEMIČ MUZEJSKA HIŠA, Štefanov trg 7, 8333 Semič, Slovenija

  Kulturni center Semič in Muzejska hiša Semič vas vabita na predavanje “STELJNIKI, naravna znamenitost Bele krajine” v torek, 25. oktobra, ob 18. uri v Muzejski hiši Semič.

  Na področju Bele krajine srečamo več območij, poraslih z brezovim gozdom in podrastjo orlove praproti. Belokranjci imenujemo te naravne pojave steljniki. Najlepši steljniki se nahajajo na Vinomerju pri Metliki ter pri naselju Marindol, južno od Adlešičev. Kot bele lepotice se med steljniki dvigajo bele breze, ki še posebej zaznamujejo Belo krajino. V zgodbo steljnikov, njihov pomen, nas bo popeljala domačinka, ga. Mira Ivanovič.

  POD POVRŠJEM | LIKOVNA RAZSTAVA PREDRAGA TODOROVIĆA

  25 OKTOBER 2022 ob 19.00 | LJUBLJANA ATELJE GALERIJA, Gallusovo nabrežje 29, Ljubljana, Slovenija

  Vabimo vas na ogled razstave sodobnega likovnega umetnika Predraga Todorovića z naslovom Pod površjem / Ispod površine, ki bo v torek, 25. oktobra ob 19. uri v Atelje Galeriji na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani.

  Razstava bo združila in v vizualni dialog postavila dela iz ciklov Vtisi/Vtisnjeno in Polje, s katerima se avtor sistematično ukvarja že vrsto let, a ju je do sedaj praviloma predstavljal ločeno. Tako en kot drugi cikel namreč predstavljata svojevrstne likovne ekvivalente oziroma vizualizacije abstraktnih kategorij in struktur, kot so misli in čustva, zato v tem primeru Pod površjem ne bomo našli duhov, temveč predvsem lastne misli in čustva, ki izhajajo iz izvorno materialno-fizičnih vidikov pojavnosti.

  BIO27 SUPERVERNAKULARNO

  23 OKTOBER 2022 ob 11.00 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Zadnja priložnost za ogled razstave BIO27 Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost!

  Globalna širitev in nebrzdani kapitalizem na račun našega planeta sta povzročila podnebno krizo in pospešila veliko neravnovesje med človekom in naravo. Supervernakularno, tema BIO27, raziskuje ambiciozno in vse številčnejše gibanje, ki se navdihuje pri vernakularni in avtohtoni arhitekturi ter oblikovalskih tradicijah z vsega sveta, na podlagi katerih ustvarja radikalno vizijo prožnejše in odzivnejše prihodnosti.

  Po razstavi bo vodila Anja Radović, vodja Bienala oblikovanja.

  USTVARJALNA DELAVNICA KOZOLEC

  23 OKTOBER 2022 ob 11.00 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Ali veš, čemu so namenjeni kozolci? Danes se žal velikokrat uporabljajo kot oglasne površine ali za sušenje lesa. Nekdaj in ponekod pa še vedno za sušenje sena, žita, krme in zrnja. Izdelani so iz lesa, njihovi oporni stebri pa so lahko kamniti ali opečnati, tudi betonski. Razlikujejo se po velikosti, kakovosti izdelave in okrasnih elementih.

  Ugotavljali bomo, kateri kozolci so enojni in kateri toplarji ter kako danes nekateri arhitekti spreminjajo podobe kozolcev. V ustvarjalnici bomo iz lesa izdelali maketo kozolca.

  MOONLIGHT SKY | OKTOBER JAZZ

  20 OKTOBER 2022 ob 20.00 | NOVA GORICA KULTURNI DOM NOVA GORICA, Trg 4, 5000 Nova Gorica, Slovenija

  Po več kot 20 letih delovanja se na inštrumentih izkažejo Miha Petric – kitara, Janez Moder – bas, Žiga Kožar – bobni, Jan Sever – klaviature. 

  Fusion band Moonlight Sky je slovenska pletenica jazza, rocka in raznolikih ritmov balkanske glasbe.  Z živahnimi, a kompleksnimi ritmi pričarajo vzdušje, ki v svoji ritmični glasbi zaziba boke vsakega poslušalca. S posegi po balkanskih ritmih v slogu jazza enkrat umirijo in zazibajo sceno v nostalgične momente naše preteklosti v duhu tople poletne noči in spet drugič, z ritmi rocka in jazza zbudijo naše duše, ki si zaželijo zaplesati na ritem bobna, medtem ko naravnost fantastična preklapljanja med kitarami in klaviaturo pustijo gledalca brezmočno začudenega ob kompleksni melodiki.

  JAZZ ARS ALL STARS | AMARENTH QUARTET

  16 OKTOBER 2022 ob 20.00 | LJUBLJANA CUKRARNA BAR, Poljanski nasip 40, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Joe Locke prihaja v Ljubljano na vrhuncu slave, kot eden najboljših sodobnih jazzovskih vibrafonistov na svetu. Je prejemnik mnogih mednarodnih nagrad, med drugim ga je Združenje jazzovskih kritikov (Jazz Journalists Association) že šestkrat izbralo za vibrafonista leta. Sodeluje z največjimi, med njimi so bili tudi Grover Washington Jr, Raul Midón, Kenny Barron, Eddie Henderson, Cecil Taylor, Dianne Reeves, Eddie Palmieri in Ron Carter.

  Z vrhunsko mednarodno zasedbo, v kateri je tudi eden najboljših slovenskih alt saksofonistov Jaka Kopač, bo v ljubljanski Cukrarni predstavil projekt »Amaranth«. JOE LOCKE »AMARANTH QUARTET« predstavljajo: Joe Locke (vibrafon), Jaka Kopač (saksofon), Ameen Saleem (kontrabas) in Vladimir Kostadinović (bobni).

  Tudi v neposrednem avdio in video prenosu na Programu Ars in družbenih medijih
  Vstopnice 5€ – predprodaja v Cukrarna Baru

  Umetniški vodja cikla JAZZ ARS ALL STARS: Hugo Šekoranja

  URŠKA ŠTREKELJ, NESKONČNA INSPIRACIJA – VEČER KLAVIRSKE GLASBE

  15 OKTOBER 2022 ob 19.00 | BUKOVJE DVOREC BUKOVJE, 2370 Bukovje, Dravograd, Slovenija

  Sproščen večer klavirske glasbe z naslovom “Neskončna inspiracija” ob soju sveč v dvorani čudovitega dvorca Bukovje (Dravograd). C. Debussy, A. Skrjabin, F. Liszt, I. Albeniz, P. I. Tschaikowsky

  Nekaj od slednjih skladb-malo za pokušino na spodnji povezavi

  VPLIV ČUSTVENE INTELIGENCE NA KOMUNIKACIJO

  14 – 16 OKTOBER ob 16.30 | LJUBLJANA Točna lokacija bo znana ob prijavi, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Na uvodni delavnici globalno uveljavljenega pristopa NVC komunikacije (po Rosenbergu) se bomo seznanili z osnovami tega pristopa ter izvajali izkustvene vaje komunikacije, ki se nanašajo na naša vsakodnevna življenja, težavne in konfliktne situacije znotraj osebnih odnosov ter odnosov v delavnem okolju. Delavnica vsebuje teoretično osnovo pristopa nenasilne komunikacije, praktične demonstracije posameznih veščin na konkretnih primerih, izkustvene vaje, ki jih udeleženci lahko izvajajo sami, v parih ali skupinah in čas za pogovor ter refleksijo.

  SLOVAR – ČUVAR, KRMAR, ŠUŠMAR ALI … CAR? | OKROGLA MIZA

  14 OKTOBER 2022 ob 16.00 | LJUBLJANA ATRIJ ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Spoštovane, spoštovani, ob letošnjem mednarodnem dnevu slovarjev vas vabimo na okroglo mizo. Na omizju s slikovitim naslovom »Slovar – čuvar, krmar, šušmar ali … car?« bodo svoja pričevanja o rabi slovarjev nizali naslednji uporabniki in uporabnice iz najrazličnejših poklicev: Maja Prijatelj Videmšek, Boštjan Gorenc, Mojca Medvedšek, Admir Baltić.

  Pogovor bo usmerjala Nada Vodušek, tudi sama zaprisežena uporabnica slovarjev. Okrogla miza poteka v organizaciji Sekcije za leksiko ZDSDS, ZRC SAZU in Knjigarne Azil ter ob finančni podpori Javne agencije za knjigo RS.

  ARS IN DRAMA | TADEJ TOMŠIČ INSTITUTION – ORION

  9 OKTOBER 2022 ob 20.00 | LJUBLJANA SNG DRAMA LJUBLJANA, Erjavčeva cesta 1, jubljana, Slovenija

  Tretji program Radia Slovenija – program Ars in SNG Drama Ljubljana bosta združila moči v skupnem glasbeno-gledališkem projektu, poimenovanem Ars in Drama. Prvi koncert v sklopu novega cikla Ars in Drama bo v nedeljo, 9. oktobra, ob 20.00 na Velikem odru @SNG_DRAMA_LJ, kjer bo nastopil eden vodilnih slovenskih jazzistov Tadej Tomšič z vrhunsko zasedbo Institution.

  Gostje: Alenka Godec, Nuška Drašček in Janez Bončina – Benč.

  Vljudno vabljeni!

  USTVARJALNA DELAVNICA LETEČA STREHA

  9 OKTOBER 2022 ob 11.00 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Ali veste, kaj pomeni »imeti streho nad glavo« oz. kdaj rečemo, da smo »vzeli koga pod streho«? Streha je simbol zavetja, varnosti doma in topline. Lahko pa lahko ščiti tudi arheološke ostaline.

  Arhitekt Oton Jugovec je zasnoval čisto posebno konstrukcijo strehe in jo drzno interpretiral na osnovi strukture kozolca. Raziskovali bomo najrazličnejše strehe, odkrivali lebdeče in dvignjene strehe (Plečnik), in predvsem pa iskali vez med stavbarstvom in arhitekturo ter se urili v modeliranju.

  Udeležba na delavnici je brezplačna! Delavnica poteka v sklopu akcije Z igro do dediščine.

  ZGODBA O JUTI

  5 OKTOBER 2022 ob 12.30 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Namen dogodka je predstaviti kreativni potencial materiala, s katerim se v vsakodnevnem življenju srečamo le redko, – jute. Juta se najpogosteje uporablja za transportne žaklje kavnih zrn, v Sloveniji pa se večina tega materiala zavrže in pristane v sežigalnici.

  Surovino, svoje eksperimentalne izkušnje in potencial za uporabo bosta predstavili izr. prof. mag. Barbara Prinčič in magistrska kandidatka Julija Karas iz Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Na dogodku bo juta v različnih pojavnih oblikah na razpolago za ogled in otip, v živo bodo predstavljeni tudi različna uporaba jute v povezavi z drugimi materiali.

  KVARTET UMETNOSTI NA SVOBODI | 4. (ZADNJI) KONCERT CIKLA ULIČNIH KONCERTOV

  2 OKTOBER 2022 ob 16.00 | LJUBLJANA HIŠA OTROK IN UMETNOSTI, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Štirje glasbeniki, v prejšnjih koncertih sodelujoči v duih, tokrat združenih moči ustvarjajo nove, še nikoli slišane zvočne krajine. Program je mozaik odmevov prejšnjih koncertov (stare in ljudske glasbe) in avtorske glasbe prirejene prav za to zasedbo. Enkratni program v izvedbi unikatne zasedbe, zaključek VNLG – Vikend neodvisnega lutkovnega gledališča. Cikel organizira KUD Pojoča skleda, s finančno podporo Mestne občine Ljubljana ter v produkciji s Hišo otrok in umetnosti. 

  Umetnost na svobodi je ideja o svobodnem predajanju umetniških vsebin, ki je izšla iz premišljevanj in refleksij v času epidemičnih zaprtij družbe. Eroziji človečnosti in odnosov je namreč sledil ekskluzivni elitizem umetnosti, ki je sledil splošni narativi. Projekt tako s svojo odprtostjo in dostopnostjo želi deliti odlične glasbene trenutke s čim večjim številom ljudi, ki najdejo v umetnosti počitek, tolažbo, dialog in radost. V svoji ideji inkluzive plemeniti javni prostor in poslušalce in ustvarjalce nagovarja h grajenju spoštljivega dialoga med različno mislečimi.

  Nastopajoči: Urška Cvetko, kljunaste flavte, Mirela Rihtar, violončelo, Eva Jurgec, oboa, ang. rog in klj.flavta, Uroš Jezdić, harmonika
  Dogodek je brezplačen, prostovoljni prispevki zaželjeni. V primeru slabega slabega vremena bo koncertv dvorani Hiše.
  Prisrčno vabljeni k prisluhu!

  TARTINIJEVA DUŠA | GODALNI KONCERT OB SVETOVNEM DNEVU GLASBE 2022

  1 OKTOBER 2022 ob 19.00 | SEMIČ KULTURNI CENTER SEMIČ, Prosvetna ulica 4, 8333 Semič, Slovenija

  Ob Svetovnem dnevu glasbe vas Kulturni center Semič in Glasbena šola Črnomelj vabita na koncert z naslovom “TARTINIJEVA DUŠA” v petek, 1. oktobra, ob 19. uri v KC Semič. Leto 2022 je Tartinijevo leto, zato smo se odločili, da delček kulturnega programa namenimo tudi skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju.

  Sodelujoči: Godalni orkester Veris – GŠ Črnomelj, GŠ Logatec, GŠ Kranj in Godalni orkester Cantabile

  Vzemi si minutko. Postani član tudi ti. 

  MOONLIGHT SKY

  30 SEPTEMBER 2022 ob 20.00 | IZOLA  KLUB HANGAR, Izola, Slovenija

  Po dobrih 20 letih delovanja se na inštrumentih izkažejo Miha Petric – kitara, Janez Moder – bas, Žiga Kožar – bobni, Jan Sever – klaviature.

  Fusion band Moonlight Sky je slovenska pletenica jazza, rocka in raznolikih ritmov balkanske glasbe.  Z živahnimi, a kompleksnimi ritmi pričarajo vzdušje, ki v svoji ritmični glasbi zaziba boke vsakega poslušalca. S posegi po balkanskih ritmih v slogu jazza enkrat umirijo in zazibajo sceno v nostalgične momente naše preteklosti v duhu tople poletne noči in spet drugič, z ritmi rocka in jazza  zbudijo naše duše, ki si zaželijo zaplesati na ritem bobna, medtem ko naravnost fantastična preklapljanja med kitarami in klaviaturo pustijo gledalca brezmočno začudenega ob kompleksni melodiki.

  JAVOR ŠKERLJ VOGELNIK | PAN – INTIMNO Z NAVDIHI IZ NARAVE

  27 SEPTEMBER 2022 ob 19.00 | LJUBLJANA DOGODEK NA PROSTEM, Ljubljana, Slovenija

  Po poletnem premoru vabljeni na naslednje koncertno glasbeno popotovanje pripovednih pesmi, ki so večinoma posvečene pravljičnim navdihom Bohinjske narave. Dogodek se bo odvijal v obdobju prazne lune – Mlaj in je hkrati povabilo k novim začetkom. Tako boste imeli možnost med sproščujočim glasbenim popotovanjem s šamanskimi bobni, djembo, kitaro, vokali in ropotuljami ter ob vonjavah naravnih kadil ustvarjati namere za prihajajoči lunin cikel in preko stika s sanjskimi in pravljičnimi svetovi narave prejeti ideje in navdihe za njihovo pro-aktivno udejanjanje v vsakodnevno življenje. Na koncu dogodka bo čas tudi za druženje. Ena izmed pesmi, ki jo boste slišali, bo zagotovo Triglav. Slikovno gradivo je izvzeto iz videospota.

  S seboj imejte udobna oblačila blazino in dekico ter flaško z vodo za se odžejat, dobrodošlo je da prinesete tudi zvezek in pisalo. Priporočen prostovoljni prispevek je med 10 eur in 15 eur glede na vaše zmožnosti. V kolikor bo vreme dopuščalo bo dogodek zunaj ob ognju, sicer pa notri.

  Število mest je omejeno. PRIJAVE so obvezne in potekajo preko naslova: javorvogelnik@gmail.com
  Natančno lokacijo dogodka v Ljubljani vam sporočimo ob prijavi.
  Dogodek bosta vodila: Javor Škerlj Vogelnik in Žiga Miklavc 

  ODPRTA VRATA MUZEJSKE HIŠE SEMIČ | SVETOVNI DAN TURIZMA

  27 SEPTEMBER 2022 od 08.00 do 18.00 | SEMIČ MUZEJSKA HIŠA SEMIČ, Štefanov trg 7, 8333 Semič, Slovenija

  Muzejska hiša Semič vas ob svetovnem dnevu turizma 27. 9. 2022 vabi na samostojen ogled zbirk med 8. in 18. uro ali pa se pridružite javnemu vodenju ob 10.00 uri in MUZEJSKEM KVIZU OB 16.00!

  Prijave na tel. št. 040/625 148 ali muzej@kc-semic si

  ODDAJA PRVA VRSTA | JAN SEVER, CHOPIN IN KLAVIRSKA IMPROVIZACIJA

  27 SEPTEMBER 2022 ob 12.15 | RADIO PRVI

  V intervjuju z Milanom Krapežem bo Jan Sever predstavil svoje delo in zaigral Chopinov Nokturno v F–duru, kateremu bodo sledile 3 kratke klavirske solo improvizacije. Jan je profesor klavirja, ki je po dolgoletnih izkušnjah posegel tudi po jazzu, tangu in fusion glasbi, kasneje pa se povetil svoji prvi ljubezni, tj. improvizaciji, ki ga spremlja že od rane mladosti. Življenske veščine izraža v svojih solo klavirskih koncertih in enega od teh bo predstavil v radijski oddaji Prva vrsta.  Lepo vabljeni k poslušanju!

  UMETNOST NA SVOBODI

  18 SEPTEMBER 2022 ob 17.00 | LJUBLJANA DOGODEK NA PROSTEM, Tromostovje, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Koncert v Ciklu uličnih koncertov Umetnost na svobodi prinaša strastno dvoigro ljudskih in avtorskih melodij. .J & J, Eva Jurgec, oboa in kljunasta flavtater in Uroš Jezdić, harmonikasta uigran duo, ki ustvarja in poustvarja že vrsto let. Sta avtorja različnih pedagoških, andragoških in umetniških projektov, katerih rdeča nit sta veselje in strast do glasbenega udejstvovanja in stremljenje k visokem nivoju ter avtentičnosti izvedbe. program: izbor ljudskih in avtorskih skladb.  

  (V primeru dežja premik do najbližje ugodne lokacije)