DOGODKI

Prizorišča predstavljajo svoje dogodke

KOLEDAR DOGODKOV

Seznam dogodkov na področjih glasbenih in vizualnih dejavnosti

BALANS – NIMA SMISLA RELEASE KONCERT

2. JUNIJ, 2023 21:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

Po desetletju samoniklega ustvarjanja in predanega samoorganiziranja v juniju vznika nova podtalna muzika bunkerpop/art-punk zasedbe balans, ki se v letošnji poletni sezoni vrača na lokalne in regionalne odre!

In to ne na katerikoli oder. V tako rekoč domači Gala Hali se bodo ob deseti obletnici benda predstavili s povsem novim materialom, ki bo maja izdan v albumskem formatu pri Kapa Records z naslovom “nima smisla”.

Ob tej slovesni priložnosti se bodo balans na neskromnem promocijskem koncertu pridružili še njihovi skrbno izbrani in ekskluzivni gosti. Naravnost iz Subotice na svoj prvi koncert v Slovenijo prihajata YusYus, avdio-vizualni duo sorodno minimalistične sintetizatorske muzike, da vas zagreje v svoji performativni synthwave maniri. Za prehod iz zgodnjih v poznejše nočne ure bodo odgovorni vsi štirje člani kolektiva Cosmic Sex in skupaj z zasedbama poskrbeli, da evforija kitarske in elektronske muzike ostane v analih zgodovine.

SINERGIA X GARDENICA

3. JUNIJ, 2023 19:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

Dnevi postajajo vedno toplejši in daljši, vse diši po zelenem, planiramo festivale in dopuste, odpirajo se terase in vrtovi. Poletje prihaja!

Sinergia poletno sezono odpira na letnem vrtu Gale Hale. Našo Gardenico odpiramo ob 19:00, kjer v spremljavi housa počakamo na sončni zahod.

Ko sonce zaide in na vrtu zahladi, pa se žur še noter preseli.

V notranjosti Gale pa se obeta sladica progresivnih in hitrejših BPMjev, s slovaškim maestrom Bizzare-om.

BIZZARE s skoraj 20 let izkušnjami za mešalno mizo v svojem slogu Organic/ Afro/Melodic house-a pričara edinstveno mešanico zvokov, ki popelje na potovanje skozi čas in prostor. Z njegovo strastjo do glasbe je ustanovil LEVITY, slovaško organizacijo, ki združuje elektroniko, glasbo in plesno izkušnjo na zanimivih lokacijah. Oder si je delil že z nekaterimi največjimi imeni v industriji, vključno z ARTBAT, Boris Brejcha, Magdalena, Jon Gaiserjem in mnogim drugimi.

Kot se za pozno noč spodobi, pa zaključujemo večer v močnejših ritmih, saj za slovaškim maestrom prevzema mešalko Ely, en izmed glavnih obrazov slovenske melodične techno scene in idejni vodja za organizacijo ECLYPSE. Pričakujete lahko toplo a tudi temačno melodično elektroniko za zaključek večera.

POTI SREČEVANJA – FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

16. FEBRUAR – 4. JUNIJ 2023 | LJUBLJANA LJUBLJANSKI GRAD, Grajska planota 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Družabni vidik človekovega bivanja so tako namerna kot nepredvidljiva srečanja, ki se zgodijo v profanih kotičkih nekega prostora. Javni prostor je prostor, ki je dostopen vsem in v katerem se odvijajo različni družbeni procesi. Je neločljiva celota dvosmernega procesa med obema komponentama: javnim, kar predstavljajo ljudje, in prostorom, ki je kraj. Naš vtis o mestu in kvaliteti bivanja v njem je velikokrat odraz kakovosti javnega prostora, ki ga mesto ponuja …

Vabljeni na otvoritev razstave, ki bo 15. 2. 2023 ob 18h. 

BILLY TALENT, FRANK TURNER, THE MENZINGERS IN SINCERE ENGINEER [RAZPRODANO | SOLD OUT!]

5. JUNIJ, 2023 19:00 | LJUBLJANA KINO ŠIŠKA, Trg prekomorskih brigad 3, 1000 Ljubljana, Slovenija

V Kinu Šiška bomo v enem festivalskem večeru združili štiri velika imena, ki se v juniju potikajo po Evropi – kanadske punk rockerje Billy Talent, angleškega folk punk poeta Franka Turnerja, v punk krogih težko pričakovane Američane The Menzingers ter hudo obetajoče Sincere Engineer.

Billy Talent najbrž ne potrebujejo precej dolge predstavitve. Vsesplošno priljubljeni kvartet je pod imenom Pezz nastal že leta 1993, leta 2001 filmsko spremenil ime v Billy Talent ter zaslovel z istoimenskim prvencem. Slovenskemu občinstvu so se predstavili na zadnji izvedbi festivala Rock Otočec, v Ljubljano pa se vračajo s svežo šesto ploščo Crisis of Faith.

Tudi Frank Turner ni tujec slovenskih odrov. Še več. V Kinu Šiška je s svojo vrhunsko spremljevalno zasedbo The Sleeping Souls pred leti že uprizoril dva izvrstna koncerta. Tokrat v živo predstavlja že deveto studijsko ploščo FTHC, s katero opozarja, da je kariero začel v hardcore bendu.

The Menzingers se bodo v Ljubljani ustavili prvič, a so apetite slovenskih sledilcev že potešili z dvema nastopoma na festivalu Punk Rock Holiday v Tolminu. The Menzingers potrjujejo, da Scranton v Pensilvaniji ne slovi zgolj po seriji The Office. Na svojo evropsko turnejo so povabili čikaško skupino Sincere Engineer – bend, s katerim je Deane Belos svojim kantavtorskim stvaritvam nadela bolj hardkorovsko preobleko.

Objavi svoj oglas tudi ti

IZPOSTAVILI TE BOMO

• na spletnem portalu K.U.D. 13,
• na družbenih omrežjih z oglasi,
• v skupinah, ki so povezane s kulturnim in kreativnim sektorjem.

  Za objavo dogodka, nam pošljite povezavo do vaše objave. Ostalo uredimo mi!

  (Neobvezno) NALOŽI SLIKO DO 10MB

  BAKALINA VELIKA

  8. JUNIJ, 2023 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Bakalina je bila sprva duo, katere zgodbe in godbe sta leta 2010 s prvencem Pakašnca v svet poslala pevec in avtor besedil Jani Kutin in harmonikarka Renata Lapanja. Ime sta si nadela po starem izrazu za veliko glineno skledo, iz katere sta ljubiteljem nekonvencionalnih zvočnosti, ki so dišale po starodavnem in ljudskem, s široko roko stregla v čadrškem narečju zapete pesmi. Bile so hudomušne, zafrkljive, zbadljive in zabavne, a tudi skrajno resne in angažirane. Dotikale so se tako nekdanjega vaškega življenja kakor tudi vsiljive modernizacije. Še dvema albumoma v tandemu je leta 2016 sledil Španabije, na katerem sta k sodelovanju povabila številne in raznovrstne goste.

  Iz tega zametka se je nato porodila starejša sestra, Bakalina Velika, v kateri so se Janiju in Renati pridružili izkušeni glasbeniki, znani iz etno, jazz in rock zasedb, mdr. iz eksperimentalnega benda Salamandra Salamandra, ki ga je Jani soustanovil z bratom Samom. S širitvijo zasedbe se je na albumu Prvi krajec (2019) spremenila tudi glasba. Dodelani aranžmaji so poudarili prvine raznorodnih žanrov, od alter-rocka prek nekonvencionalnega šansona in folka do jazza in eksperimenta. Tudi sporočilnost pesmi je dobila nov zasuk: šaljive in zafrkljive teme so zamenjale bolj resne in osebno-izpovedne, a hkrati univerzalne. Hvaljeni lanskoletni album Zviezdna srebruo, sicer prvi, na katerem ni več harmonikarke Renate, je še bolj razširil in poglobil tematiko besedil. V njih se zdaj prelamljajo večna vprašanja o človeškem bivanju znotraj narave, vesolja in tistega mističnega, ki ga lahko izrazi le muzika. Temačno razsvetljeni folk, kakršnega doslej nismo imeli!

  ZELENO SONCE 148: JUICY FRUIT

  9. JUNIJ, 2023 22:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Po sila uspešnem povratku Floriana Kellerja na zelenosončni oder, se v junijski ediciji vrača še DJ Woo-D, član kolektiva, ki skrbi za funk beat yugo žurke Tetkine Radosti. Poleg klubov in barov je precej pogosto prisoten tudi na tujih brejk bboy tekmovanjih, med drugim tudi na legendarnem Diggers Delight park džemu v New Yorku. Kot poslušalec se je na začetku predajal zvokom rapa, ko pa smo vstopili v novi milenij, si je po nakupu gramofonov razširil glasbeni repertoar tako, da v njegovih setih lahko slišimo tehnično dovršeno zmes takorekoč vseh glasbenih stilov. V torbi bo mešanica funk godb s poudarkom na plesnih gruvih. Plesno veselico bo s svojim prepoznavnim glasbenim izrazom dopolnil še rezident Brenner.

  ŠTROM X SOUL FEEDER

  10. JUNIJ, 2023 23:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Štrom v poletno sezono pluje na hektični tempo post-internetnih manevrov: naznanjamo prihod ekipe kultne spletne založbe in kolektiva Soul Feeder za njihov klubski debi na naših tleh. Iz Berlina na poletni oddih romata osrednji figuri Soul Feederja, producenta in dja t0ni ter DJ Ghepard, oba italijana, ki sta se podobno kot mnogi njihovi sotrpini preselila v alter prestolnico kontinenta v iskanju plodnejših tal za sejanje svojih strasti. Pričakovati gre hit-mix za vse edgelorde plesišča – alter klubski momentum tako značilen za Štrom bo nadevan/našopan z milenijsko emo-nostalgijo in neustavljivim utripom nitecore energije. Poleg njiju smo prav tako na trnih za prvi live nastop na serijalki in sicer izpod prstov Lamb (fka Lamb Kebab), američanke ustaljene v Berlinu in varovanke ter dolgoletne sodelavke Soul Feeder založbe. Temelje Gale bo prerešetala s svojim noizersko in punkovsko navdahjnenim hibridnim setom, ki stavi na udarnost underground trapa spojenega z dekonstruiranimi klubskimi ritmi. Domače zlovešče/odklonske tendence bosta predstavljala rezidenta gabi98 , simbolni frontman ekipce Nimaš Izbire in pa prebujena crusaderka msn gf, članica dovtičnega kolektiva prav tako kot Ustanove. Kot da vse to še ni bilo dovolj, je in-house VJka KNNZ k pletenju gnezda obupa povabila zagrebško vizualno umetnico Moniko Milas, katere značilne razkrajajoče-se prizoriščno-specifične kompozicije bodo krasile oder tega večera.

  ZHLEHTET + ROUGE-AH

  15. JUNIJ, 2023 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Zhlehtet s svojim novim albumom »Poletje Loops« v objemu letnega vrta Gala Hale! Zhlehtet je glasbeni kolektiv, ki deluje pod vodstvom Roka Zalokarja. Pojavlja se v različnih formatih in združuje dimenzije akustičnega in elektronskega zvoka. S koreninami v tradiciji spiritualnega jazza ostaja zvest sporočilu trenutka in medsebojnemu razumevanju.

  Začetki kolektiva segajo v leto 2019, ko se je v kombinaciji živih nastopov in dela v glasbenem studiju izoblikoval značilen zvok. Dokumenta tega obdobja sta albuma Toyomi in Celica, ki združujeta elemente žive improvizacije in moderne glasbene produkcije. Naslednji album Portals Vol. 1 predstavlja kompozicije kolektiva, v formatu jazzovskega kvinteta. Slednji je bil izbran med najboljšimi ploščami leta 2022 v reviji Mladina in Radiu Študent. Trenutno deluje v naslednji sestavi: Rok Zalokar – klaviature, bass, efekti | Lenart De Bock – saksofon, flavta | Žiga Smrdel – bobni

  Za uvod bo poskrbela ena vidnejših predstavnic mlajše generacije domače eksperimentalne glasbene scene, mojstrica električne harfe rouge-ah, tudi del Zhlehteta in avtorica grafične podobe kolektiva. Leta 2018 je pri založbi Kamizdat izšel njen prvenec bare, sledili so številni nastopi na domačih in tujih festivalih, zadnje mesece pa je predvsem aktivna na berlinski glasbeni sceni, kjer trenutno nastopa v performansu Florentine Holzinger z naslovom Ophelia’s Got Talent.

  Album Poletje Loops predstavlja nov mejnik spontane ustvarjalnosti kolektiva, kot se je razvijala in dokumentirala ob vrnitvi na odre poleti 2022. V tokratni trio formaciji Zhlehtet črpa navdih iz prostora samega in ga kanalizira skozi raznovrstne loope ritmov, melodij in harmonij. Posnetki na albumu so bili zajeti na raznovrstnih odrih, vse od jazz klubov, vrtov, poletnih teras do psy-trance festivalov.

  Vrt predstavlja domači habitat za predstavitev njihovega izraza. Tokratni dogodek je moment, ko Zhlehtet obrne nov list. Ceremonija, ko pošljemo v svet dokumentirane sonične drobce, jim pustimo svojo pot in nadaljujemo proti novim obzorjem. Naj zvok ostane živ.

  FESTIVAL LJUBLJANA: MAMMA MIA!, muzikal

  15. JUNIJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Muzikal presežkov in rekordov, ki je navdušil svet in obiskovalce po vsej Sloveniji, se po premoru in epidemiji vrača v Križanke. Na osmo obletnico premiere, 15. junija 2023, se bodo Križanke ponovno prelevile v grški otok, na katerem se dogaja romantična komedija o nasprotujočih si prizadevanjih in sanjah enega dekleta iz 70. in drugega iz 90. let. S čarobno pripovedovalno močjo glasbe in pesmi skupine Abba spoznamo Donno, neodvisno mater samohranilko, ki za izpolnjeno življenje ne potrebuje moškega, ter njeno dvajsetletno hčer Sophie, ki si želi romanco, otroke in veliko pravljično poroko. Kako se konča romantična zgodba, polna optimizma in življenjske energije? Bomo tokrat le izvedeli, kdo je Sophiejin oče?

  Ljubezensko zgodbo s pridihom romantične Grčije si tokrat v Križankah lahko ogledate zgolj v omejenem številu izvedb, zato nikakor ne zamudite te izjemne priložnosti in doživite najbolj obiskani muzikal vseh časov v Sloveniji.

  FESTIVAL LJUBLJANA: MAMMA MIA!, muzikal

  16. JUNIJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Muzikal presežkov in rekordov, ki je navdušil svet in obiskovalce po vsej Sloveniji, se po premoru in epidemiji vrača v Križanke. Na osmo obletnico premiere, 15. junija 2023, se bodo Križanke ponovno prelevile v grški otok, na katerem se dogaja romantična komedija o nasprotujočih si prizadevanjih in sanjah enega dekleta iz 70. in drugega iz 90. let. S čarobno pripovedovalno močjo glasbe in pesmi skupine Abba spoznamo Donno, neodvisno mater samohranilko, ki za izpolnjeno življenje ne potrebuje moškega, ter njeno dvajsetletno hčer Sophie, ki si želi romanco, otroke in veliko pravljično poroko. Kako se konča romantična zgodba, polna optimizma in življenjske energije? Bomo tokrat le izvedeli, kdo je Sophiejin oče?

  Ljubezensko zgodbo s pridihom romantične Grčije si tokrat v Križankah lahko ogledate zgolj v omejenem številu izvedb, zato nikakor ne zamudite te izjemne priložnosti in doživite najbolj obiskani muzikal vseh časov v Sloveniji.

  KEEP IN MIND FESTIVAL 2023

  16. JUNIJ, 2023 23:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Z veseljem sporočamo, da se festival Keep in Mind letos vrača z drugo izvedbo, ki bo potekala 16. in 17. junija na Metelkovi! Dvodnevni dogodek bo postregel s skrbno destilirano zasedbo mednarodnih gostov ter najzanimivejših izvajalcev z lokalne in regionalne scene.

  Obiskovalci festivala bodo lahko na različnih prizoriščih zgodovinske Metelkove uživali v pestri paleti elektronske klubske glasbe. Nekdanja vojašnica, ki je v devetdesetih postala center ljubljanske urbane kulture, je vsekakor najprimernejše mesto za praznovanje ustvarjalnosti in raznolikosti sodobne elektronske scene. Keep in Mind tudi tokrat ponuja širok nabor raznolike, energične in eksperimentalne elektronske glasbe, od umazanega electra s pridihom punka in eklektičnih breakov do mišičastega jungla ter pulzirajočih techno ritmov.

  Od obtolčenih kotov do intenzivne telesnosti – Mannerfeltov oseben pogled na techno zahteva veliko pozornosti in razmisleka. Kljub že več kot 10-letnemu delovanju in raznovrstnemu pristopu h glasbi so njegova aktualna raziskovanja na področju eksperimentalne plesne glasbe še zmeraj plodna in nepredvidljiva.

  Do danes je izdal dovršeno serijo albumov kot so “Roll The Dice” skupaj z Malcolm Pardonom, raziskoval bolj direktno zvrst techna kot The Subliminal Kid in produciral tudi Fever Rayev čislani debitantski album. Poleg gostovanj na Hinge Finger, Numbers in Laz Tapes je Peder Mannerfelt ustvaril tudi svojo založbo Peder Mannerfelt Produktions, kjer so izdajali glasbeni ustvarjalci kot so Klara Lewis, Machine Woman in Sissel Wincent. EP-ji kot sta “Transmission From A Drainpipe” in “The 3D Printed Songbook” ter LP-ji kot sta “Controlling Body” in “Daily Routine” predstavljajo zanj značilne abstrakcije sodobnega techna. Njegov pristop je hkrati privlačen in izzivalen, vsekakor pa zveni še bolj ostro, ko Peder Mannerfelt stopi na oder.

  Z uporabo subtilnih rekvizitov in osupljivo vizualno spremljavo Mannerfeltovi nastopi v živo prinesejo neposrednost njegove umetnosti v središče vaših nevronov. Je popolna mutacija glasbe, ki je še vedno zakoreninjena v kinetično energijo techna tudi ko lomi rigidne in iluzorične žanrske formule.

  THE INTERRUPTERS @ CVETLIČARNA

  19. JUNIJ, 2023 23:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Skupina The Interrupters je nastala leta 2011, ko so se brati Bivona – kitarist Kevin, basist Justin in bobnar Jesse – na različnih prireditvah srečali z Aimee (Interrupter) kot solo izvajalko. Po povezovanju glasbenih okusov je četverica ustanovila The Interrupters in izdala istoimenski prvenec leta 2014. The Interrupters so delili odre s skupinami kot so Rancid, blink-182, Green Day, Bad Religion in mnogimi drugimi veljaki punk scene in utrjevali status skupine kot dinamične sile.

  Avgusta 2022 je izšel četrti studijski album In The Wild. Na albumu, ki je osebnoizpovedna zgodba o preživetju in odpornosti skupine, so sodelovali tudi s Timom Armstrongom, Rhode Dakar, Hepcat in The Skints.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: POLETNA NOČ – Otvoritev 71. Poletnega Festivala Ljubljana

  20. JUNIJ 2023 ob 20:45 | LJUBLJANA Kongresni trg, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Tradicionalni gala koncert, ki predstavlja bogato dediščino slovenske zabavnoglasbene zakladnice v izvedbi velikega revijskega orkestra, bo tokrat posvečen izjemnemu avtorskemu opusu kantavtorja Tomaža Domicelja, ki letos praznuje 75 let. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra, Big Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla bodo Domiceljeva najbolj znana dela (Slovenskega naroda sin, Danes bo srečen dan, Jamajka, Avtomat, Življenje je lepo, Ker te nima rad, Banane idr.) izvedli vidni pevski solisti: Alenka Godec, Alfi Nipič, Anika Horvat, Damjana Golavšek, Dominik Kozarič, Gojmir Lešnjak-Gojc, Hamo, Helena Blagne, Jan Plestenjak, Lara Baruca, Marko Vozelj, Mitja Ferenc, Neisha, Nina Pušlar, Nina Strnad, Nuška Drašček, Saša Lešnjek, Simona Vodopivec Franko, Tinkara Kovač in Tokac.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: E. Clug, C. Orff: CARMINA BURANA

  22. JUNIJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Orffova največja uspešnica, scenska kantata Carmina Burana, je sestavljena iz 24 stavkov, v katerih nastopajo orkester (Simfonični orkester SNG Maribor), zbor (Zbor Opere SNG Maribor) in trije operni solisti (Petja Ivanova, Martin Sušnik, Davor Nekjak). Besedilo, ki so ga v 11. in 12. stoletju napisali potujoči kleriki pevci, je večinoma satirično in se dotika tem, kot so življenje, sreča, pomlad, pitje, igre na srečo, požrešnost in poželenje. Delo bo v novem slovenskem prevodu Benjamina Virca zazvenelo pod taktirko Simona Krečiča, za odrsko uprizoritev pa bodo poskrbeli koreograf Edward Clug, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš in oblikovalec luči Tomaž Premzl. Največji izziv za Cluga je bilo iskanje lastnega smisla znotraj dela in se izogniti podvojevanju tega, kar že povesta glasba in besedilo. Gonilna sila koreografije je, sledeč vsebini različnih besedil, paralelizem med cikli narave, zlasti med pomladnim prebujanjem narave, ter človeškim življenjem in poželenjem. Oblika, ki se je spontano izrisovala, je bil krog, ki sovpada s krogom sreče iz prvega speva O Fortuna in ga ustvarja 30 plesalcev, pri tem pa prav vsak od njih teži k jedru te popolne naravne oblike.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: KDO SE BOJI VIRGINIE WOOLF?

  23. JUNIJ 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, KRIŽEVNIŠKA CERKEV, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja (1928–2016) je ena najslovitejših in najpogosteje uprizarjanih dram 20. stoletja. Ko se je leta 1962 prvič pojavila na Broadwayu, je kritike razburila z za takratne razmere brutalnim jezikom in ostro vivisekcijo zakonskega razmerja, navdušila pa občinstvo, ki je napolnilo kar 664 ponovitev. Drama, ki v naslovu provokativno preigrava otroško pesmico Kdo se boji hudobnega volka, je postavljena v univerzitetno, domnevno uglajeno intelektualno okolje, ki pa kmalu razgali svojo mnogotero problematičnost in krutost. Albeejeva igra je ob nastanku temeljno zaznamovala gledališče in film, pa tudi razumevanje sveta svojega časa, vendar se z minevanjem časa ni postarala. S svojimi osrednjimi temami – zahtevo po uspehu, mitom o srečni družini z otroki, prepletom iluzije in resnice – je danes bolj živa kot kadarkoli. Pod režijsko taktirko Ivice Buljana bodo v koprodukciji Mini teatra in Mestnega gledališča Ptuj nastopali štirje vrhunski umetniki srednje in najmlajše generacije slovenskih igralcev: Nataša Barbara Gračner, Branko Šturbej, Klara Kuk in Benjamin Krnetić.

  VELEJ PRESENTS: MOST WANTED

  23. JUNIJ, 2023 23:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Mineva skoraj eno leto od nepozabnega hip hop & trap Slavic Night-a, ki se je zgodil pod okriljem ekipe Velej. Gostili smo trap zvezde KUKU$ iz sosednje Hrvaške s pomočjo lokalnih artistov in ker je večer pokal po šivih, ga bomo letos ponovili na podoben način, z most wanted akterji domače scene.

  Ob začetku poletja in tik ob koncu šole in izpitnega obdobja, boste lahko v petek, 23. junija, priča dogodku »Most Wanted«, kjer bo headliner tokrat lokalni artist, predstavnik skupine La Bagra, en in edini Smirbe. Trenutno ima zunaj en solo album, veliko sodeluje z domačimi in balkanskimi reperji in je sinonim betona ter uličnih zgodb pri nas. V živo z gosti na odru boste lahko priča predstavitvi njegovega novega albuma »Spontano«, ki bo izšel tik pred dogodkom pod okriljem ekipe »Opasna Muzika«, ki mu je pomagala pri temu projetku in ki jo vodita lokalca MihaMih in Diinzo. Tudi njiju boste lahko ta večer videli na odru, saj bosta s svojimi starimi in novimi hiti ogrevala pred Smirbetom, poleg njiju pa še Velej ekipa, Tadi Tada & Gimi Prø, predstavnika velenjske (t)rap scene ter kot najmlajši most wanted član obetaven ljubljančan T.A.M.Z.Y., ki bo zapolnil line up ta večer in ga dodatno začinil s svojim unikatnim fresh slogom.

  Tokrat vam obljubamo še večji show kot lani, z raznimi točkami in animacijami na odru. Zagotovite si svoje vstopnice in pridite pohengat z nami na žur, kjer ga bomo vajbali v mešanih zvrsteh, od hip hop-a in trapa do afroswing-a, afrobeat-a, dancehall-a in UK Drill-a.

  Za warm up in after bodo poskrbeli 3 hudi DJ-jii: Cener, Shao & Bor$aleano, poleg vsega pa boste lahko na samem dogodku kupili tudi svež merch (hoodije & kratke majice & rizle).

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: BITI ALI NE BITI | La Fura dels Baus

  26. JUNIJ 2023 ob 21.00LJUBLJANA  KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  La Fura dels Baus je španska gledališka skupina, ustanovljena leta 1979 v Barceloni, ki je znana po svojem uličnem gledališču, uporabi nenavadnih prizorišč ter brisanju meja med občinstvom in igralstvom. Njihove predstave že vse od začetka temeljijo na uporabi tehničnih sredstev in so z leti postajale vedno bolj impozantne in spektakelske. Od zgodnjih devetdesetih let so diverzificirali svoja ustvarjalna prizadevanja in se razširili na področja digitalnega in uličnega gledališča, uprizarjanja sodobnih gledaliških del ter oper in produkcije večjih korporativnih dogodkov. Njihov glavni prispevek je pristop k predstavam, ki občinstvo spodbuja k aktivnemu sodelovanju v prostorih, ki so tradicionalno rezervirani za javnost. Svoja odrska dela prilagajajo arhitekturnim značilnostim prostorov, v katerih se posamezne predstave dogajajo. Ta mešanica tehnik in disciplin je postala znana kot »furanski jezik«, izraz, ki se danes uporablja tudi za opis dela drugih gledaliških skupin. La Fura dels Baus veljajo za najbolj znano blagovno znamko glasbeno-scenskega spektakla.

  LJUBLJANA STREET ART FESTIVAL ’23: OTVORITVENO OGREVANJE

  26. JUNIJ, 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Otvoritveno ogrevanje letošnjega #LJSAF ’23 – (Ljubljana Street Art Festival ’23) na letnem vrtu Gale Hale bosta pestrili domači, dobro znani DJ samSara (20:00-22:00) in Raketa (22:00-00:00). Vsaka s svojo specifično selekcijo groova in eklektičnega nastopa.


  DJ samSara je vsestranska glasbena umetnica, ki slovi po svoji zmožnosti kombiniranja različnih žanrov in ustvarjanju edinstvenega zvoka z vrtenjem z vinilnih plošč. Najpogosteje nastopa v tandemu z Evo Jakimosko, s katero sta leta 2015 ustanovili DJ duo Saraieva. Veščin DJ-anja se je naučila v športno-kulturnem društvu GOR pod mentorstvom DJ WooD-ja, DJ K’pow-a in DJ SunnySun-a.

  Raketa se je profilirala kot poznavalka britanske elektronske scene (od jungla do grima in UK garaga) in v zadnjih letih svojo selekcijo razširila tudi na ameriške ghettotech, electro in footwork odvode. Kot kuratorka oddaje Vibe check na Radiu Študent raziskuje plasti klubske kulture in dobre prakse, ki živijo ob njej. Raketina produkcija, skrita v kote interneta in njenih nastopov, pa se manifestira kot meme ghetto-grime moment.

  Ljubljana Street Art festival je prvi in edini festival ulične umetnosti v Sloveniji. Zasnovan iz ljubezni do street art-a, grafitov in intervencij v javnem prostoru. Že peto leto povezuje mednarodno in lokalno – ulično, umetniško, aktivistično in akademsko sceno. Obiskovalke in obiskovalce spodbuja k aktivnemu branju ulic, obenem pa podpira mlade, še neuveljavljene generacije uličnih umetnic in umetnikov ter skrbi za svetlo prihodnost lokalnega street art okolja. Festival želi na edinstven način promovirati eno izmed najpomembnejših sodobnih umetniških gibanj 21. stoletja – ulično umetnost.

  Glavni organizator Ljubljana Street Art Festivala – festivala uličnih umetnosti je Inštitut za urbana vprašanja (INURB).


  71. LJUBLJANA FESTIVAL: BITI ALI NE BITI | La Fura dels Baus

  27. JUNIJ 2023 ob 21.00LJUBLJANA  KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  La Fura dels Baus je španska gledališka skupina, ustanovljena leta 1979 v Barceloni, ki je znana po svojem uličnem gledališču, uporabi nenavadnih prizorišč ter brisanju meja med občinstvom in igralstvom. Njihove predstave že vse od začetka temeljijo na uporabi tehničnih sredstev in so z leti postajale vedno bolj impozantne in spektakelske. Od zgodnjih devetdesetih let so diverzificirali svoja ustvarjalna prizadevanja in se razširili na področja digitalnega in uličnega gledališča, uprizarjanja sodobnih gledaliških del ter oper in produkcije večjih korporativnih dogodkov. Njihov glavni prispevek je pristop k predstavam, ki občinstvo spodbuja k aktivnemu sodelovanju v prostorih, ki so tradicionalno rezervirani za javnost. Svoja odrska dela prilagajajo arhitekturnim značilnostim prostorov, v katerih se posamezne predstave dogajajo. Ta mešanica tehnik in disciplin je postala znana kot »furanski jezik«, izraz, ki se danes uporablja tudi za opis dela drugih gledaliških skupin. La Fura dels Baus veljajo za najbolj znano blagovno znamko glasbeno-scenskega spektakla.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: LJUBLJANA FESTIVAL NA LJUBLJANICI

  28. – 30. JUNIJ 2023 | LJUBLJANA Na Ljubljanici, točno lokacijo posameznega dogodka preverite s klikom na več, Ljubljana, Slovenija

  Tradicija glasbenih regat po Ljubljani je povezana z delovanjem prve predhodnice današnje Slovenske filharmonije – Academie Philharmonicorum Labacensis, ki je bila ustanovljena leta 1701 in se je zgledovala po tovrstnih italijanskih akademijah, ki so se pojavljale že od 16. stoletja. Dejavnosti njenih članov (ljubiteljskih glasbenikov) so bile po eni strani zaprtega tipa v obliki zgolj članom namenjenih nastopov, po drugi pa so tudi javno nastopali, vendar le ob posebno svečanih priložnostih, na primer ob dogodkih v vladarski družini. Ljubljančanom so se predstavljali na vsakoletnih poletnih regatah po reki Ljubljanici, kjer so izvajali “kar najbolj izbrano glasbo”. Tudi na tokratnem Ljubljana Festivalu se bo pestremu naboru privlačnih prizorišč ponovno pridružila reka, ki teče skozi staro jedro slovenske prestolnice. Mladi glasbeniki z Akademije za glasbo Ljubljana in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana bodo popestrili zgodnjepoletni utrip mesta z izbrano glasbo, poslušalci pa se jim bodo lahko na njihovem potovanju vzdolž Ljubljanice na ladjici tudi pridružili.

  Koncerti na ladjicah so brezplačni. Cena enourne plovbe med festivalom je enotna za vse ladjice in znaša 10 € za odrasle ter 5 € za otroke (3–12 let).

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: PASTORALA ZA PLANET

  29. JUNIJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  La Fura dels Baus pripravlja svojo različico Simfonije št. 6, »Pastoralne« (1808) Ludwiga van Beethovna. Gre za eno redkih Beethovnovih nedvoumno programskih del, skladatelj pa ga je podnaslovil Spomini na podeželsko življenje. Režiser Carlus Padrissa simfonijo preoblikuje pod naslovom Pastorala za planet in jo pomeša s skladbami Antonina Reiche, Carla Marie von Webra, Juliusa Rietza in Felixa Mendelssohna. To novo delo postane poglobljena meditacija o odnosu med naravo in ljudmi, ki raziskuje možnost življenja brez pretirane potrošnje. Projekt se z ilustracijami in scenografijo Mihaela Milunovića ter ustvarjalnostjo multimedijskega umetniškega studia Eyesberg obrača k utopičnemu idealu globalne vasi, ki živi od naravnih virov in jih enakomerno razdeljuje po zgledu sistema gospodarstva futurističnega industrijskega oblikovalca Jacqua Fresca. Fresco je kot pionir inženiringa človeških dejavnikov inoviral na področju biomedicine in predaval o svojih pogledih na trajnostna mesta, energetsko učinkovitost, upravljanje z naravnimi viri ter napredno avtomatizacijo. La Fura dels Baus ne reinterpretira sveta, temveč prebuja zavest skozi virtualni svet, projiciran v realnost.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: LEPOTICA IN ZVER, muzikal

  3. – 4. JULIJ, 6.–7. JULIJ 2023 ob 21.15 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Ko je animirani film Lepotica in zver po izidu žel vsesplošna priznanja, so kritiki takoj opazili njegov broadwayski potencial. Postal je Disneyjev prvi animirani film, ki je bil prilagojen v broadwayski muzikal. Vseh osem pesmi iz filma je bilo ponovno uporabljenih v delu, skladatelj Alan Menken je s pomočjo libretista Tima Ricea zložil šest novih pesmi, medtem ko je avtorica scenarija Linda Woolverton zgodbo prilagodila in jo razširila s še bolj slojevito karakterizacijo likov. Lepotica in zver je slavna ljubezenska zgodba o Belle, samosvoji lepotici iz provincialnega mesta, in Zveri, arogantnem princu, ki je za kazen čarobno spremenjen v pošast ter prisiljen, da se nauči ljubiti in biti ljubljen. Gledališče Komedija iz Zagreba, ustanovljeno leta 1950 in specializirano za muzikale, je v sodelovanju z Disneyjem ter podjetjem Music Theatre International oživilo romantično-fantazijski muzikal v režiji in koreografiji Lea Mujića ter pod glasbenim vodstvom Krešimirja Batinića in Davorja Kelića. Kritiki so ga z navdušenjem označili za igrivo, dinamično in duhovito interpretacijo Disneyjeve klasike – spektakel, ki ga noben ljubitelj odrskih glasbenih del ne sme zamuditi.

  Muzikal bo izveden v hrvaškem jeziku s slovenskimi in angleškimi podnapisi.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: SIMON TRPČESKI, klavir VASILIJ PETRENKO, dirigent ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE

  10. JULIJ 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA CANKARJEV DOM Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Vasilij Petrenko je sodeloval s številnimi najprestižnejšimi svetovnimi orkestri in si ustvaril izredno močen profil uspešnih studijskih posnetkov. Izstopajo simfonični cikli Šostakoviča, Rahmaninova in Elgarja, ki jih je posnel s Kraljevim liverpoolskim filharmoničnim orkestrom. Deluje tudi kot glavni dirigent Mladinskega orkestra Evropske unije in Državnega akademskega simfoničnega orkestra Ruske federacije ter direktor londonskega Kraljevega filharmoničnega orkestra. Orkester Slovenske filharmonije bo pod njegovo taktirko najprej izvedla Rahmaninov priljubljeni Koncert za klavir in orkester št. 2, ki izstopa zaradi kontrastnih liričnih tem. Kot solist bo nastopal Simon Trpčeski, ki ga kritiki cenijo zaradi virtuoznosti, globoko ekspresivnega pristopa in karizmatične odrske prezence. Sodeloval je z več kot sto svetovnimi orkestri in številnimi priznanimi dirigenti, dolgoletno pa sodeluje predvsem s Kraljevim liverpoolskim filharmoničnim orkestrom in Petrenkom. Zavzema se tudi za krepitev kulturne podobe svoje rodne Makedonije. Program bo sklenila Šostakovičeva Simfonija št. 10, katere drugi stavek predstavlja glasbeni portret skladateljevega ustrahovalca Stalina.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: ANNA NETREBKO, sopran | YUSIF EYVAZOV, tenor

  11. JULIJ 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA CANKARJEV DOM Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Vladajoča primadona 21. stoletja Anna Netrebko je s svojim bogato zvenečim glasom in karizmatično odrsko prezenco na novo opredelila, kaj pomeni biti operna zvezda. Z nastopi v živo in na večkrat nagrajenih posnetkih je postala vodilna mednarodna predstavnica opere. S soprogom, karizmatičnim Yusifom Eyvazovom, ki je eden najbolj iskanih tenoristov svoje generacije, sta postala zvezdniški operni par brez primere. Na odru se jima bosta pridružila baritonist Željko Lučić, ki še naprej pridobiva priznanja za svoje izvedbe dramskega repertoarja v vodilnih svetovnih opernih hišah, in mezzosopranistka Elena Židkova, ki slovi kot sijajna interpretka mogočnih Wagnerjevih vlog. Nastopili bodo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Michelangela Mazza, ki z zvezdniškim parom sodeluje že od leta 2017. Program bo osredotočen na priljubljene točke iz raznolikih Verdijevih del iz različnih obdobij, od zgodnjega “grandioznega” sloga (Macbeth) do poznega spektakularnega in “osebnega” sloga, ki že močno rahlja ustaljene operne forme ter kaže nov dramatični razvoj (Aida, Otello). Njegova dela so močno zaznamovala veristični in naturalistični razvoj italijanske opere.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: Mahler v Ljubljani, Ensemble Dissonance, diri. J. Stockhammer

  12. JULIJ 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Ensemble Dissonance sestavljajo uveljavljeni glasbeniki in profesorji, ki delujejo v vodilnih slovenskih glasbenih ustanovah. Pod vodstvom ustanovitelja in violončelista Klemna Hvale poustvarjajo komorno glasbo, naročajo nova dela in sodelujejo s svetovno znanimi in mladimi umetniki. Najprej bodo izvedli zgodnje delo Schönberga. Sekstet Ozarjena noč je oblikovan kot simfonična pesnitev, za program pa je uporabljena dekadentna pesem Richarda Dehmla. Pod taktirko Jonathana Stockhammerja, strokovnjaka za opero, balet in sodobno plesno gledališče, ki nenehno premika glasbene meje ter se z enako strastjo posveča klasičnemu in sodobnemu repertoarju, bo zazvenela Schönbergova komorna priredba Mahlerjeve osupljive Pesmi o zemlji, za katero je značilno stapljanje simfonične oblike in pesemskega cikla. Mahler je v izredno težkem obdobju svojega življenja uglasbil šest pesmi klasične kitajske poezije, ki govori o zemeljski lepoti in minljivosti. Pesmi bodo zazvenele v izvedbi baritonista Jake Mihelača, prejemnika številnih prestižnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, in mednarodno priznanega tenorista Paula Schweinesterja, ki izvaja vse od baročne glasbe do sodobnih opernih del.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: G. Puccini: MADAMA BUTTERFLY, opera

  13 – 14. JULIJ 2023 ob 20.00 | CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Giacomo Puccini velja za najbolj znanega in razvpitega verističnega skladatelja, čeprav so njegove opere zaradi melodramatičnosti in eksotike bližje romantični idejni podstati kot realizmu. Madama Butterfly je tragična ljubezenska zgodba, katere dogajanje je postavljeno na Japonsko, kar je dalo Pucciniju veliko priložnosti za orientalistično slikanje miljeja, medtem ko je socialna kritika umaknjena v ozadje. Mojstrovino bo izvedla operna hiša Gledališče La Fenice pod taktirko Danieleja Callegarija in v režiji Àlexa Rigole. V glavnih vlogah bodo nastopili Monica Zanettin, Manuela Custer in Vincenzo Costanzo. La Fenice slovi kot ena najbolj priznanih institucij v zgodovini italijanskega gledališča in je bila v 19. stoletju prizorišče slavnih opernih premier, na katerih so izvajali velika dela Rossinija, Bellinija, Donizettija in Verdija. Callegari, strokovnjak za glasbo 19. in 20. stoletja, je dirigiral nekaterim največjim simfoničnim orkestrom na svetu v najprestižnejših gledališčih in koncertnih dvoranah na svetu. Àlex Rigola je v Barceloni rojeni gledališki režiser, čigar predstave so bile izvedene v mnogih evropskih, južnoameriških in azijskih državah.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: María Pagés: ŠEHEREZADA

  17. JULIJ 2023 ob 21:00 | KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  María Pagés je svetovno uveljavljena umetnica in plesalka iz Seville, znana po svojevrstnem konceptu estetike flamenka. Velja za najpomembnejšo predstavnico avantgarde flamenka, umetnosti, ki se nenehno razvija in je vselej sodobna ter živa. Kritiki jo opisujejo kot izjemno umetnico, ki v vsakem gledalcu pusti neizbrisen spomin in globok umetniški vtis. V dolgoletni karieri je nastopila na vseh prestižnejših odrih na svetu, za svoje delo pa je prejela številne nagrade doma in v tujini. V Slovenijo se vrača z najnovejšo koreografijo Šeherezada, ki dramaturško izhaja iz sodobnega branja bistva čudovitih ženskih likov, ki so zaznamovali svet univerzalne kulture. V tem delu zrelosti in organskega prevzemanja umetnosti ter koreografije flamenka se María Pagés in El Arbi El Harti poglabljata v empatijo žensk, pri čemer sestrstvo postavljata kot temelj ženskega glasu, ki izraža in zagovarja resničnost ženskega vsakdana. Zgodba se začne tam, kjer se konča Tisoč in ena noč. Šeherezada v dvanajstih prizorih pripoveduje o izkušnjah ženske, ki želi v svetu utrditi filozofska načela ženske singularnosti.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: SONDRA RADVANOVSKY, sopran PIOTR BECZAŁA, tenor

  19. JULIJ 2023 ob 20:00 | KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Z Orkestrom Slovenske filharmonije bosta na večeru znamenitih opernih točk nastopila Sondra Radvanovsky ter Piotr Beczała. Sondra Radvanovsky je svetovno priznana sopranistka, katere globina in izvrstna barva glasu se ujemata z njeno dramatično igralsko sposobnostjo ter vsestranskostjo v širokem repertoarju, ki vključuje naslovne vloge v Rusalki, Lucrezii Borgia in Manon Lescaut. Nastopala je v vseh večjih opernih hišah na svetu, velja pa za eno izmed vodilnih živečih interpretk Verdijevih vlog in belcanta. Na odru se ji bo pridružil Beczała, ki je eden najbolj iskanih liričnih tenorjev našega časa in stalni gost vodilnih svetovnih opernih hiš. Na Poljskem rojeni umetnik ni priznan le zaradi lepote svojega glasu, ampak tudi zaradi goreče predanosti vsakemu liku, ki ga upodablja. Poleg opernega repertoarja izvaja tudi številna velika vokalna dela z najuglednejšimi svetovnimi orkestri. Dvojec in orkester bo vodil Gianluca Marcianò, ki velja za zelo iskanega dirigenta in slovi po neomajnem dramatičnem dirigiranju v povsem svojevrstnem slogu. Pod njegovo taktirko bodo zazvenele najbolj sijajne romantične arije in dueti iz del Puccinija, Dvořáka in Giordana.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: BALET MILANSKE SCALE

  20. JULIJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Milanska Scala spada med najbolj znane operne hiše na svetu, v njej je nastopila večina največjih italijanskih opernih umetnikov in številnih najboljših pevcev ter dirigentov z vsega sveta. Gledališče velja za eno vodilnih opernih in baletnih ustanov na svetu in je bilo prizorišče mnogih slavnih opernih premier, na katerih so izvajali dela Rossinija, Bellinija, Donizettija, Verdija in Puccinija. V njihovi produkciji bo izveden balet treh raznolikih del, začenši s koreografijo večkrat nagrajenega plesalca in umetniškega vodje baleta milanske Scale Manuela Legrisa, ki izkazuje plesno bravuro izvajalcev. Suita Verdi združuje odlomke iz plesov, ki jih je Verdi napisal za svoje opere Sicilijanske večernice, Jeruzalem, Trubadur in Don Carlos. Sledili bodo elektronski ritmi in zvoki Thoma Yorka ter skupine Radiohead v koreografiji Philippa Kratza, predstavnika mlajše generacije, ki je črpal navdih iz staroegipčanskega pogrebnega besedila Amduat, ki opisuje večni cikel boga sonca Raja. Večer bo sklenila interpretacija Labodjega jezera Rudolfa Nurejeva, ki velja za enega največjih baletnih plesalcev svoje generacije. Predstavo je oblikoval po koreografiji Mariusa Petipa in Leva Ivanova.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: L. Honda Rosenberg, violina, H. Rohde, viola

  24. JULIJ 2023 ob 20:00 | KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Komorna glasba označuje glasbo z manjšo zasedbo, ki je namenjena izvajanju v domačem, zasebnem ali manjšem okolju. Sprva je bila izvajana predvsem v plemiških salonih, po vzponu meščanstva pa je postala bolj razširjena oblika socializacije. Eno od pomembnejših središč komorne glasbe je bil Dunaj, kjer sta delovala Beethoven in Schubert, ki sta močno vplivala na razvoj te zvrsti. Poleg njunih del bomo slišali skladbo njunega vrstnika Rossinija, odlomek baročnega skladatelja Vivaldija, skladbi dveh predstavnikov 20. stoletja, Enescuja in Montaga, ter nekoliko novejše delo Tabakova. Široki repertoar bo zazvenel v izvedbi violinistke Latice Honde-Rosenberg, ene izmed prvih predstavnic mlade generacije, violista Hartmuta Rohdeja, ki slovi po slogovni vsestranskosti, čelista Jensa-Petra Maintza, cenjenega komornega glasbenika in solista, kontrabasista Ricka Stotijna, neutrudnega promotorja svojega inštrumenta in njegovih neskončnih možnosti, pianistke Zsuzse Balint, ljubiteljice klasičnega repertoarja in tanga, ter mladega pianista Kena Nakasakoja, prejemnika več prestižnih nagrad.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: DRŽAVNO OPERNO IN BALETNO GLEDALIŠČE V ASTANI

  25. JULIJ 2023 ob 21:00 | KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Državno operno in baletno gledališče v Astani, največja tovrstna institucija v Srednji Aziji, je bilo ustanovljeno leta 2013 na pobudo prvega predsednika Republike Kazahstan Narsultana Nazarbajeva. V njihovem repertoarju najdemo tako mednarodno uveljavljena dela kot tudi dela uveljavljenih nacionalnih skladateljev. V Križankah bodo izvedli predstavo, sestavljeno iz točk različnih baletov, in sicer so to odlomek iz klasičnega baleta Gusar Adolpha Adama, Klic stepe na glasbo Renata Gaisina, točka iz Harlekinade Riccarda Driga, točka iz filozofskega baleta Maxa Richterja Kako dolgo je zdaj?, Petitova predstava Leda in labod, ki črpa iz grške mitologije, na glasbo Johanna Sebastiana Bacha, kazahstanska ljudska točka Kily Zaman, Adagio iz Hačaturjanovega rimljansko navdihnjenega Spartaka, ter odlomek iz klasičnega baleta Don Kihot Ludwiga Minkusa. Po odmoru si bo mogoče ogledati enega najbolj znanih komičnih baletov Šest plesov večkrat nagrajenega in mednarodno uveljavljenega češkega koreografa sodobnega plesa Jiříja Kyliána, ki se opira na Mozartovo glasbo in se poklanja skladateljevemu humorju in glasbeni briljantnosti. Za Kyliánovo koreografijo je značilno, da presega meje klasičnega kanona, saj se je uveljavil kot filozofski koreograf, ki bolj kot fizične zmogljivosti telesa raziskuje globine človeške narave.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: MASSIMO MERCELLI, flavta Dirigent: VAHAN MARDIROSSIAN KRALJEVI KOMORNI ORKESTER VALONIJE

  18. JULIJ 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Kraljevi komorni orkester Valonije (1958) deluje že več kot pol stoletja. Pogosto sodeluje z največjimi umetniki na najpomembnejših mednarodnih odrih in redno nastopa v Monsu, kulturni prestolnici Valonije, kjer ima tudi sedež. Orkester je že več kot 20 let partner mednarodnega glasbenega tekmovanja za ustvarjalce na začetku kariere Natečaj kraljice Elizabete v Bruslju. Vahan Mardirossian je po stopinjah glasbenih direktorjev Augustina Dumaya in Franka Braleyja nedavno prevzel najvišje mesto orkestra in nadaljeval njuno uspešno delo. Mardirossian kot pianist in dirigent združuje svoji strasti, saj že več let hkrati igra in dirigira največje klavirske koncerte, kot solist pa je nastopal pod vodstvom uveljavljenih dirigentov, kot so Masur, Järvi, Sado, Axelrod in Ahronovič. Njegov široki repertoar sega od baročnih mojstrovin do sodobnih del. Program zaobjema tri primere neoromantizma različnih odtenkov in eno romantično delo. Najprej bo zazvenela disonantna skladba Pendereckega, nato pastoralni koncert Nymana in ritmično minimalistični Contrafactus Sollime. Program bo sklenilo delo, ki ohranja svoj značilni ruski patos, čeprav ga je Čajkovski napisal v sončni Italiji.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: DRŽAVNO OPERNO IN BALETNO GLEDALIŠČE V ASTANI

  26. JULIJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Državno operno in baletno gledališče v Astani, največja tovrstna institucija v Srednji Aziji, je bilo ustanovljeno leta 2013 na pobudo prvega predsednika Republike Kazahstan Narsultana Nazarbajeva. V njihovem repertoarju najdemo tako mednarodno uveljavljena dela kot tudi dela uveljavljenih nacionalnih skladateljev. V Križankah bodo izvedli predstavo, sestavljeno iz točk različnih baletov, in sicer so to odlomek iz klasičnega baleta Gusar Adolpha Adama, Klic stepe na glasbo Renata Gaisina, točka iz Harlekinade Riccarda Driga, točka iz filozofskega baleta Maxa Richterja Kako dolgo je zdaj?, Petitova predstava Leda in labod, ki črpa iz grške mitologije, na glasbo Johanna Sebastiana Bacha, kazahstanska ljudska točka Kily Zaman, Adagio iz Hačaturjanovega rimljansko navdihnjenega Spartaka, ter odlomek iz klasičnega baleta Don Kihot Ludwiga Minkusa. Po odmoru si bo mogoče ogledati enega najbolj znanih komičnih baletov Šest plesov večkrat nagrajenega in mednarodno uveljavljenega češkega koreografa sodobnega plesa Jiříja Kyliána, ki se opira na Mozartovo glasbo in se poklanja skladateljevemu humorju in glasbeni briljantnosti. Za Kyliánovo koreografijo je značilno, da presega meje klasičnega kanona, saj se je uveljavil kot filozofski koreograf, ki bolj kot fizične zmogljivosti telesa raziskuje globine človeške narave.

  DRŽAVNI ZBOR IZ KAUNASA | Zborovodja: ROBERTAS ŠERVENIKAS

  27. JULIJ 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA CERKEV SV. JAKOBA, Levstikov trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Državni zbor Kaunas je oktobra 1969 ustanovil profesor Litovske akademije za glasbo in gledališče Petras Bingelis. Slovi po raznolikem repertoarju, ki obsega več kot 250 obsežnih instrumentalno-vokalnih del od srednjega veka do sodobne glasbe, in sodeluje pri izvedbah oratorijev, kantat, maš, pasijonov ter odrskih in koncertnih izvedb oper. Zbor je imel na začetku svoje kariere več uspešnih nastopov v Litvi in prestižnih koncertnih dvoranah Moskve ter Sankt Peterburga. Po obnovitvi neodvisnosti Litve je navezal tesnejše stike z Zahodom, zlasti v času, ko so sodelovali s slovitim violinistom in dirigentom Yehudijem Menuhinom. V širokem repertoarju Robertasa Šervenikasa, ki vodi zbor od leta 2021, zavzemajo posebno mesto sodobna dela. Šervenikas je izvedel nemalo premier litovskih skladateljev, katerih dela je v sodelovanju z založbama Naxos in Finlandia posnel na več kot desetih albumih. Zborovodjo kritiki še posebej cenijo zaradi njegovega živahnega in raznolikega ustvarjalnega izražanja. Prisluhniti bo mogoče slogovno in časovno izredno raznolikemu naboru zborovske glasbe, ki vključuje romantična dela 19. kot tudi dela 20. in 21. stoletja ter ukrajinsko ljudsko pesem.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: Ensemble Goffriller – Violeta Egorova

  28 JULIJ 2023 ob 20.00 | LJUBLJANA KRIŽEVNIŠKA CERKEV, KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  VIOLETA EGOROVA, klavir | KVARTET GOFFRILLER, Vito Imperato, violina | Giovanni Anastasio, violina | Alberto Salomon, viola | Benedetto Munzone, violončelo

  Kvartet Goffriller je rezultat združitve različnih glasbenih osebnosti in utrjenih mednarodnih koncertnih izkušenj štirih umetnikov in profesorjev na Konservatoriju Vincenza Bellinija. Prvi violinist Vito Imperato, drugi violinist Giovanni Anastasio, violist Alberto Salomon in violončelist Benedetto Munzone so bili šolani na najvišjih akademijah v Italiji in tujini. Kot solisti so bili večkrat nagrajeni na državnih in mednarodnih tekmovanjih, danes pa kritiki njihove nastope v ansamblu Goffriller hvalijo zaradi interpretativne intenzivnosti, v kateri se združujeta tehnično mojstrstvo in čustvena predanost. Pridružila se jim bo Violeta Egorova, ki je ena najbolj cenjenih umetniških osebnosti velike ruske klavirske šole. Večkrat nagrajena pianistka je nastopala na najprestižnejših koncertnih odrih sveta in redno sodeluje z mednarodno uveljavljenimi umetniki. Njen repertoar je slogovno raznolik in obsega vse od baročne do sodobne glasbe. Zaigrali bodo dva pomembna romantična klavirska kvinteta, in sicer Schumannovo ekstravertirano delo, ki je revolucionaliziralo instrumentacijo in značaj tega komornega žanra, ter Brahmsov obsežni kvintet, ki velja za krono komorne glasbe.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: L. Trotovšek, A. Žust, R. Friedrich

  31. JULIJ 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  LANA TROTOVŠEK, violina | ANDREJ ŽUST, rog | REINHOLD FRIEDRICH, trobenta | ERIKO TAKEZAVA, klavir

  V 19. stoletju je razvoj ventilov, ki so bistveno razširili tako obseg kot izrazne možnosti glasbila, odprl nove možnosti za skladatelje romantične dobe, ki so želeli uporabljati trobila. Temu primerno bo program predvsem romantično obarvan in bo vseboval delo Thorvalda Hansena, danskega trobentača in skladatelja, ki je napisal vrsto skladb za kornet (trobenti podobno glasbilo) in klavir, prvi stavek dramatične Patetične sonate Ludwiga van Beethovna, prirejene za trobento in klavir, Sonato za trobento Georgea Antheila, ameriškega avantgardnega skladatelja “strojne glasbe”, ter Trio za klavir, violino in rog enega najpomembnejših skladateljev komorne glasbe Johannesa Brahmsa. Skladbe bodo zazvenele v izvedbi izvrstne violinistke Lane Trotovšek, ki mednarodno slovi po ekspresivni igri in edinstveni muzikalnosti, hornista Andreja Žusta, ki kot aktiven komorni glasbenik nastopa na svetovnih festivalih, trobentača Reinholda Friedricha, ki po vsem svetu nastopa kot solist na sodobnih in historičnih različicah svojega inštrumenta, ter pianistke Erike Takezava, specialistke za komorno glasbo in korepetitorke na številnih mednarodnih tekmovanjih.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: E. Abbuhl, F. Renggli, O. Dahl, F. Benda

  3. AVGUST 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  EMANUEL ABBÜHL, oboa | FELIX RENGGLI, flavta | OLE KRISTIAN DAHL, fagot | FRANÇOIS BENDA, klarinet | ANDREJ ŽUST, rog | ELINA GOTSOULIAK, klavir | KIMIKO IMANI, klavir | THOMAS HABERLAH, klavir

  V izvedbi izvrstnih glasbenikov čaka ljubitelje pihal zanimiv glasbeni večer. Slišati bo mogoče spekter raznolikih del, začenši s skladbo, ki jo je imel Mozart v trenutku nastanka za svoje najboljše delo, sledilo bo romantično delo Debussyja, nato fantazijska koncertantna skladba na Verdijeve teme Morlacchija in Torrianija, zgodnje delo impresionistično usmerjenega Dutilleuxa, sonatina plodovitega skladatelja komorne glasbe Horovitza ter “mozartovski” trio Poulenca. Skladbe bodo zazvenele v izvedbi oboista Emanuela Abbühla, mednarodno priznanega solista in pedagoga, večkrat nagrajenega flavtista Felixa Rengglija, ki izvaja tako staro kot sodobno komorno in solistično glasbo, fagotista in profesorja Ole Kristiana Dahla, čigar učenci sodelujejo z največjimi orkestri na svetu, klarinetista Françoisa Bende, ki je zelo iskan solist in komorni glasbenik, hornista in člana Berlinskih filharmonikov Andreja Žusta, ki redno koncertira na mednarodnih festivalih, pianistke Eline Gotsouliak, ene najbolj vsestranskih in obetavnih poustvarjalk svoje generacije, pianistke Kimiko Imani, ki sodeluje pri številnih svetovnih tekmovanjih in mojstrskih tečajih, ter pianista Thomasa Haberlaha, izvajalca širokega repertoarja klavirskih, orgelskih in čembalskih del.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: BACH – VIOLINSKI KONCERTI Ensemble Dissonance, L. Trotovšek, violina

  4. AVGUST 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  BACH – VIOLINSKI KONCERTI | Lana Trotovšek, violina | Boris Bizjak, flavta | Janez Podlesek, violina | Sorin Crudu, oboa | Ensemble Dissonance

  Bachov sloves genija je trdno zasidran v zahodni kulturni zavesti, zato si je težko predstavljati trenutek, ko ni bil priljubljen. Toda proti koncu svojega življenja je veljal za staromodnega, po smrti pa je njegova glasba krožila le v rokopisih med skladatelji in poznavalci, zato je čudež, da je toliko del ohranjenih. Poletni večer bo posvečen tistim redkim ohranjenim solističnim koncertom, virtuozni orkestrski suiti in priredbi ene najbolj veličastnih orgelskih skladb. Dela bodo zazvenela v izvedbi Ensemble Dissonance, ki ga sestavljajo uspešni glasbeniki iz slovenskih vodilnih glasbenih ustanov. Njihovo poslanstvo je pod vodstvom ustanovitelja in violončelista Klemna Hvale promocija ter razvoj komorne glasbe v domačem glasbenem prostoru. Na odru se jim bodo pridružili edinstveno muzikalična violinistka Lana Trotovšek, ki si je ustvarila bogato mednarodno kariero, večkrat nagrajeni flavtist Boris Bizjak, ki izvaja komorno glasbo s številnimi mednarodnimi glasbeniki, priznani violinist in pedagog Janez Podlesek, ki redno sodeluje z ansamblom in se predvsem posveča izvedbam slovenskih skladateljev, ter oboist Sorin Crudu, ki je prejemnik številnih nagrad na mednarodnih tekmovanjih.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: GRAN BOLERO | EN-KNAP & Zagrebški plesni ansambel

   7. AVGUST 2023 ob 20:30 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Jesús Rubio Gamo je eden izmed izstopajočih in obetavnih koreografov mlajše generacije. Po študiju baleta, sodobnega plesa, gledališča in literature se je ustalil v rodnem Madridu. Svoje delovanje je opisal kot »združevanje matematične strukture s senzorično močjo«, medtem ko posebno pozornost posveča “majhnim variacijam in podrobnostim v ponavljanju”. Temu primerno se bo v Križankah predstavil z delom Gran Bolero, ki na novo definira znamenito Ravelovo skladbo Boléro, temelječo ne na izpeljevanju gradiva, pač pa na njegovem ponavljanju. Gamo je s številnimi nagradami nagrajeno predstavo, ki slavi čas in prostor, ki si ga delimo, priredil za skupino En-Knap, okrepljeno z Zagrebškim plesnim ansamblom. Produkcijski zavod En-Knap je leta 1993 ustanovil Iztok Kovač, uspelo pa jim je v evropskem prostoru uveljaviti lastno estetiko in pritegniti mednarodno mrežo koproducentov. Skupina je vse od svoje ustanovitve edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Zagrebški plesni ansambel je prav tako mednarodno uveljavljena skupina za sodobni ples, ki je že od leta 1970 do danes edina stalna skupina za sodobni ples na Hrvaškem. Slovijo po izvirnih delih in performativni moči izvajalcev.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: SONJA MARKOVIČ, klavir ISAK HARAČIČ, čelo

  8. AVGUST 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Violončelist Isak Haračić in pianistka Sonja Markovič sta duo iz Bosne in Hercegovine. Ideja o skupnem igranju je prišla kot rezultat njune želje, da bi bila produktivna in ustvarjalna v času nenadne ustavitve vseh koncertnih dejavnosti zaradi pandemije covida-19. Prvič sta nastopila v Sarajevu v začetku leta 2020, kmalu pa začela sodelovati na mednarodnih tekmovanjih in v kratkem času osvojila več prvih nagrad (Italija, Poljska in Makedonija). Prav tako sta nastopila na več festivalih, kot so Concerti del Tempietto v Rimu, Montenegro Chamber Music Festival in Strings Festival Perast v Črni gori ter Sarajevo Evenings of Music v Bosni. Njun repertoar zaobjema dobro poznana dela za violončelo in klavir, pri tem pa ga dosledno posodabljata z novejšimi, manj izvajanimi deli. Poleg tega od januarja 2022 naročata nova avtorska dela ambicioznih evropskih skladateljev. Njun nastop bo vključeval tonalno večplastno skladbo Bohuslava Martinůja, slavno spiritualno minimalistično delo Arva Pärta, ljudsko navdihnjeno kompozicijo Aleksandra Vujića ter sonato, ki predstavlja potovanje skozi štiri mesta Anatolije, Fazila Saya.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: T. Petrač, klavir, R. Lakatoš, violina

  9. AVGUST 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  TOMAŽ PETRAČ, klavir | ROBERT LAKATOŠ, violina | ROBERTO PAPI, viola | ANDREJ PETRAČ, violončelo

  Konec 18. stoletja je bil klavirski kvartet kot sestav (klavir, violina, viola, čelo) noviteta. Ni povsem jasno, ali je bila združitev teh konkretnih glasbil Mozartova iznajdba ali ne, vsekakor pa velja njegov Klavirski kvartet v g-molu za eno izmed prvih del v tej obliki. Brahms je bil v prvi vrsti izjemen skladatelj komorne glasbe in velja za naslednika Beethovna in Schuberta v tem žanru. Njegov Klavirski kvartet v g-molu je inovativno delo ogromnega obsega. Čeprav Mahler slovi kot izreden simfonični skladatelj, je v njegovem opusu mogoče najti eno zgodnje komorno delo. Omenjene skladbe bodo zazvenele v izvedbi pianista obsežnega repertoarja Tomaža Petrača, ki je do danes igral na več kot tristo koncertih doma in na tujem v znanih kulturnih centrih in dvoranah, njegovega brata violončelista in člana orkestra Slovenske filharmonije Andreja Petrača, ki je za svoje umetniško delo kot solist in komorni glasbenik prejel več nagrad, večkrat nagrajenega violinista in profesorja Roberta Lakatoša, ki velja za “idealnega solista s čudovitim tonom”, ter violista in člana Simfoničnega orkestra SNG Maribor Roberta Papija, ki je aktiven komorni glasbenik na številnih festivalih v Evropi in ZDA.

  71. LJUBLJANA FESTIVAL: E. Dolinšek, čembalo, V. Meljnikov, violina

  10. AVGUST 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  EVA DOLINŠEK, čembalo | VASILIJ MELJNIKOV, violina

  Ljubitelje glasbe za violino in čembalo čaka zanimiv večer, na katerem se bosta predstavila Eva Dolinšek in Vasilij Meljnikov. Čembalistka Eva Dolinšek deluje na področju oživljanja in raziskovanja stare glasbe v obliki številnih solističnih in komornih koncertov, strokovnih predavanj in pisanja znanstvenih člankov. V domačem kraju deluje kot umetniška vodja baročne komorne skupine Musica nucis, redno izpolnjuje svoje znanje pri čembalskih mojstrih in se udeležuje poletnih šol različnih priznanih profesorjev. Violinist Meljnikov je kot solist in član komornih zasedb nastopal na mnogih pomembnejših koncertnih odrih, ciklih in festivalih v Sloveniji in tujini. Vseskozi je pomemben del njegovega delovanja pedagoško delo, kajti zaposlen je kot docent in izredni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Njegovi številni učenci so dobitniki nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, pogosto nastopajo na koncertnih odrih in so solisti z različnimi orkestri. Zazvenel bo baročno navdihnjen, a raznovrsten repertoar, ki vključuje staro glasbo Albinonija, Tartinija, Bacha, Balbastre in Marcella, delo 20. stoletja Šnitkeja in nekoliko novejša dela Pärta in slovenskega skladatelja Lazarja.

  PRETEKLI DOGODKI

  V tem letu smo že objavili:

  KONCERT REPETITOR IN LELEE V LJUBLJANI – LETNI VRT GALA HALA

  1. JUNIJ, 2023 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Beograjska garažno-rockerska eksplozija Repetitor se ponovno vrača v Ljubljano, kjer bodo v četrtek, 1. junija na letnem vrtu Gala Hale na Metelkovi v družbi domačih Lelee uprizorili še eno koncertno poslastico. Brezkompromisna in neukročena koncertna adrenalinska bomba.

  Repetitor tudi po 15 letih delovanja, štirih dolgometražnih albumih ter neštetih koncertih nastopih ostajajo sinonim za umazan balkanski seksapil, nekontrolirano odrsko besnenje in telo parajoče zvočne šuse, ki delujejo kot poživljajoča brca v rit. So popkulturno tkivo naše postjugoslovanske realnosti, ki povezuje generacije jugorocka in aktualne balkanske kitarske kreativnosti, ter predvsem zvočna velesila, ki premika množice širom Balkana in Evrope. Po praktično razprodani lanski koncertni raspaljotki v veliki dvorani Kina Šiške se Repetitor vračajo na zunanji oder Gala Hale, kjer bo njihov ekspresiven, strasten in gromoglasni garažni koncertni nastop prišel še bolj do izraza.

  PUSA ČAO!

  27. MAJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  SE VRAČA. Kaj, kako, zakaj? Pusa. Tako sladka, iskriva, plesna in radoživa, da čao! Nazadnje je bilo nepopisno. If you know, you know, če pa ne, ti pa enovito-navite didžej pipe, Špäti, Maša ter ziz & Milc, dajejo še eno šanso, da vidiš in slišiš, kako se ga po njihovo (od)rola. Ker vsi že nestrpno čakamo sezono poletnega rajanja, nas bo 27. maja štirica najprej ogrevala na letnem vrtu, od 21.00 – 23.30, nato pa nam dala vetra na notranjem odru. S svojevrstno zalogo trak raznoraznih žanrov bodo mlade dame prostore Gala hale spet napolnile z všečnimi vibracijami, ki pa jih bodo tokrat, poleg vaših sukajočih pet in nasmejanih obrazov, podkrepile tudi prijetne majske temperature. Zakaj? Ker ste zadnjič od navdušenja skakali in se smejali, mi pa to radi gledamo. Pa tut zato, ker so modelke über fresh. Se vidmo v Gali, čao!

  Music policy: house/funk/disco/electro/italo/RnB/stimmt/++ | Vstopnina: 7 € do 23h, 10 € kasneje

  DAN TETKINE RADOSTI

  26. MAJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Na prireditvi malega glasbenega teka po poteh zbledelih spominov in pozabljenega tovarištva si bo štafetno palico podajala uigrana naveza tetkinih treh najljubših in lovila sapo ob spremljavi viž soula, disca, jazza, šlagerja, funka, synth popa, novega vala in rocka razbite federacije. Polmaraton se začne z matinejo na Galinem vrtu.

  Music policy: Yugo/beat/schlagger/disco | Vstopnina: 6 € do 23h, 8 € kasneje | V primeru slabega vremena prireditev poteka v dvorani z začetkom ob 22. uri.

  FESTIVAL LJUBLJANA: PENELOPIADA / THE PENELOPIAD

  23 MAJ – 26. MAJ 2023 ob 21.00 | LJUBLJANA KRIŽANKE, PEKLENSKO DVORIŠČE, Trg francoske revolucije 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Margaret Atwood (1939) ob predelavi svojega romana v dramsko strukturo navaja, da Penelopiada ni le enostavna priredba Odiseje, saj postavlja v ospredje zgodbo Penelope in njenih dvanajstih dekel, ki jih je ob vrnitvi domov obesil Odisej (zaradi domnevnega izdajstva in odnosov s snubci). Homerjeva Penelopa, ki se kot motiv zveste in potrpežljive žene že stoletja vsiljuje kot poučen primer podrejanja žensk, dobi pri Margaret Atwood ingeniozen obrat, saj se na Penelopino izpoved odzivajo obešene služkinje in postavljajo dve ključni vprašanji: zakaj jih je Odisej tako kruto umoril in kakšno vlogo je pri tem igrala Penelopa. In še pomembneje: nenehno spodbijajo predvsem Penelopino pričevanje, to pa po drugi strani razkriva doslej skrite mehanizme »uradne verzije« Odiseje. V družbi, v kateri smo še vedno priča nezaslišanemu nasilju nad ženskami, posilstvom in pobijanjem žensk, njihovemu izkoriščanju, neenakosti in podrejenemu položaju, je vsaka pogumna izpoved postavljena pred sodišče, pred razsodnika, ki naj bi ugotovil, kdo laže, kdo ima prav in kdo je močnejši. Nam Penelopa laže ali nam govori resnico? Zdi se, da se lahko samo s tem pričevanjem končno osvobodi zapora vsiljene zgodovine, v katero so jo ujeli, v arhetip potrpežljive in zveste žene, »poučne legende«, palice, s katero pretepajo in podrejajo druge ženske. In tako kot mnoge pred njo ne more izgubiti ničesar drugega razen lastnih verig.

  DRUGA GODBA 2023__ESINAM & SIBUILE XABA + SPIRAL MIND

  25. MAJ 2023 18:30 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Druga godba se vrača na Metelkovo z mini maratonom, ki bo na treh odrih predstavil šest koncertov novih glasbenih pustolovščin umetnikov različnih generacij s štirih kontinentov. Od 18. ure do polnoči se bodo predstavili: Damon Locks & Ken Vandermark, ESINAM & Sibusile Xaba, PoiL Ueda, Teis Semey Quintet, Spiral Mind ter Liliane Chlela (live DJ set)

  DEFINITIVNO

  20. MAJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  V soboto, 20.5, v izpevih melodij prebujajoče se pomladi, ko bo čute spet počastil sonček s pravimi odtenki poletja, ko čez razgreto mesto že spet drvijo dišeče tople sapice, ko spet spomini spomnijo na večere na letnem vrtu Gale Hale – takrat, takrat se bomo dobili!

  Mrzla drinka, dobri frendi, huda muska – dej Shazami Najljubši del leta je tu, mi spet skupaj z tremi strici,RECYCLEMAN, DACHO, VAZZ – jasen je dovolj avspicij! Music policy: disco/funk/house/hitz | Vstopnina: 7€ do 22h, 10€ kasneje | V primeru slabega vremena prireditev poteka v dvorani z začetkom ob 22. uri.

  ZAKLJUČNI NASTOP UDELEŽENCEV NATEČAJA MLADI RAPETEK 2023

  20. MAJ 2023 ob 18.00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Vabljeni na zaključni nastop udeležencev natečaja Mladi Rapetek 2023, ki so se 6. in 13.maja kalili na delavnicah pod mentorstvom Luke Jeločnika – K’Powa (didžejanje), Borje Močnika – Borke & niksona (beatmaking), Žige Žmavca – Zhige (beatbox), Mirka Grozny (rap), Sare Poček Conde (ples), Fedje Šičarova in Sandija Abrama (grafitiranje).

  ZELENI SEJEM

  20. MAJ, 2023 od 10:00 do 18:00 | LJUBLJANA BREG,1000 Ljubljana, Slovenija

  Prisrčno vabljeni na Zeleni sejem, kjer boste lahko kupovali naravne in lokalne izdelke, poskušali zdravo in okusno hrano ter se povezovali s holističnimi terapevtskimi dejavnostmi in drugimi storitvami za človeka in naravo. Vabimo vas, da pridete z vso družino in nakupite dobre naravne izdelke, poskusite hrano in pogledate holistično ponudbo.

  OBOJENI PROGRAM (Srbija)

  19. MAJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  »Vsaka definicija je izguba svobode«, legendarna srbska skupina Obojeni Program pa svojo svobodo išče skozi energijo, strast, najčistejšo ljubezen in brezkompromisen rokenrol, zato jih ne bomo pretirano definirali. Po petih letih se vračajo v Gala halo, požvižgajo se na svoj skoraj štiridesetletni staž in stojijo pokončno v svoji neizmerni energiji na odru, skoraj neverjetno dobri koncertni pripravljenosti in ostajajo kljub kultnemu statusu prizemljeni.

  NENAD KRILJIV

  17. MAJ, 2023 21:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, KLUB GROMKA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Nenad Kriljiv je nova ljubljanski skupina, ki jo vodi igralec Gregor Gruden, sicer član MGL-ja, v zadnjih letih pa ga širše občinstvo pozna predvsem iz številnih vlog v slovenskih televizijskih serijah. V svojo družbo je povabil izkušene in nenadkriljive glasbenike, ki v različnih zasedbah krojijo slovensko glasbeno sceno, Nenada pa so štartali predvsem z namenom neobremenjene rokerske sprostitve.

  Material za svoj prvenec, najavljen s prvim singlom Jajc, so Nenadi posneli v domačem studiu v preteklih dveh letih, ko je pandemija postregla z zaprtjem gledališč in koncertnih odrov, kar so se fantje odločili izkoristiti čim bolj kreativno. Rezultat je osem skladb, ki jih je produciral Hrvoje Nikšič iz zagrebškega studia Kramasonik. Skupina bo v Klubu Gromka premierno predstavila novi album z naslovom Istoimenski album.

  FESTIVAL GLASBENI PRIVIDI

  15. MAJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Tako kot se Nick Cave rad vrača v Ljubljano, se s časa na čas pri nas oglasi tudi njegova nekdanja desna roka, Mick Harvey. Najprej je prihajal z The Bad Seeds, na Novem rocku v drugi polovici 1980 je nastopil s Crime & The City Solution. Po koncertu v Orto baru, kjer je leta 2007 nastopil z bobnarjem The Bad Seeds in Die Haut, Thomasom Wydlerjem ter Jamesom Johnstonom iz Gallon Drunk na klaviaturah in po koncertu z odpadniško grupo Ministry of Wolves leta 2014 v Kinu Šiška, se po daljšem času spet vrača v belo Ljubljano. Na odru Gale hale bo nastopil v spremstvu mehiške pevke Amande Acevedo, rojaka J.P. Shila ter berlinske zasedbe Sometimes With Others.


  BASOLOVKA PRESENTS FILIP MOTOVUNSKI

  13. MAJ 2023 ob 22:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Ustvarjalna pot nadarjenega glasbenika iz Motovuna je v stalnem vzponu, njegova večdimenzionalna ustvarjalnost pa je že močno obogatila domačo in svetovno drum’n’bass sceno. Na Basolovko se vrača prvič po letu 2019, kar je predolgo, zato smo morali ukrepati.

  Filip Motovunski je drum and bass/jungle/hip hop DJ in producent iz mesteca Motovun v Istri. Pred več kot desetimi leti je začel kot beat producent, tekstopisec in MC, nato pa se je vrgel v produkcijo svojih jungle/drum & bass komadov, po čemer je danes znan.

  PLEČNIKOV DAN

  13. MAJ 2023 od 11:00 do 18:00 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija* 

  IGRAJMO SE V PLEČNIKOVEM MESTU! V skupni želji, da bi Plečnikovo Ljubljano približali družinam, skrbniki in ljubitelji njegove dediščine vabimo na prvi celodnevni brezplačni družinski festival Plečnikov dan! Preživite dan ob srečevanju z veličastnimi, odprtimi in igrivimi deli našega velikega mojstra.

  Obiščite razigrane arhitekturne točke, spoznajte Plečnika kot arhitekta, učitelja, urbanista, oblikovalca in navdihovalca, ustvarjajte, gradite, poslušajte, raziskujte, skicirajte, muzicirajte, uživajte ter nabirajte žige in sodelujte v nagradni igri!

  Celodnevi dogodek poteka na več lokacijah. Prosimo, da preverite program na spletnem mestu https://plecnikovdan.si.

  MLADI RAPETEK 2023, 2. DELAVNICA

  13. MAJ 2023 ob 16.00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Na letnem vrtu in v dvorani bo od 16. do 20. ure potekala brezplačna delavnica za osnovnošolce od petega razreda dalje ter srednješolce, ki so bili izbrani na natečaju Mladi Rapetek 2023. Pod mentorstvom Luke Jeločnika – K’Powa, Borje Močnika – Borke, niksona, Žige Žmavca – Zhige, Mirka Grozny, Sare Poček Conde, Fedje Šičarov in Sandija Abrama se bodo spoznavali z didžejanjem, beatmakingom, beatboxom, repanjem, hip hop plesom in grafitiranjem.

  Prijave sprejemamo do 23.4.2023 na mladi.rapetek@gmail.com.

  WAVE RIDERS! RAVE OF MAY

  12. MAJ 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Na majskem eventu bomo v prvem delu metali za te čase relativno eksotične italo disco in EBM zadevščine, nadaljevali pa s pestro paleto visokoktanske mešanice tehna, rejverskih stabov, neo acida in elektra. Eventa bo kot ponavadi še prehitro konec, zato pridite zgodaj!

  Music policy: italo disco/EBM/techno/electroclash/neo acid/indie dance/electro/rave | Vstopnina: 5 € pred 23h, 7 € kasneje

  SÉDÈ

  6. MAJ 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  V Gala Halo prihaja 6. maja premierno event SÉDÈ, ampak se ne bo nič sedelo. Ni prvič in verjetno ne zadnjič, da Pick n’ Roll vrtita v Gali. Ta tag team duo vam bo to soboto vrtel vse od funky in soulful soundsov do trap/hiphop muzike.

  Ker pa je SÉDÈ več kot le random DJ event, smo dodali nekej fresh. Med DJ setom Pick n’ Roll dua se jima bo pridružil sound live kitare. Jax in Niko Kaliterna bosta dodala ta soulful sound, ko bosta zašredala na kitaro in dodala svoj groove čez komade, zato ne zamudit ta groovy shit. Tako da zdej veste. Ko boste v soboto zvečer iskal plac za densat, ne preveč razmišljat in pridite z nami vajbat v Galo!

  MLADI RAPETEK 2023, 1. DELAVNICA

  6. MAJ 2023 ob 16:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  MLADI RAPETEK 2023, 1.DELAVNICA

  Na letnem vrtu in v dvorani bo od 16. do 20. ure potekala brezplačna delavnica za osnovnošolce od petega razreda dalje ter srednješolce, ki so bili izbrani na natečaju Mladi Rapetek 2023. Pod mentorstvom Luke Jeločnika – K’Powa, Borje Močnika – Borke, niksona, Žige Žmavca – Zhige, Mirka Grozny, Sare Poček Conde, Fedje Šičarov in Sandija Abrama se bodo spoznavali z didžejanjem, beatmakingom, beatboxom, repanjem, hip hop plesom in grafitiranjem.

  Prijave sprejemamo do 23.4.2023 na mladi.rapetek@gmail.com.

  ZELENO SONCE 147: SMARAGDNA KLET

  5. MAJ 2023 ob 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  15 let mineva odkar nas je v prednajstniški fazi rastočega se zelenosončnega gibanja prvič obiskal nemški, v Munchnu nastanjeni funkerski veljak, Florian Keller. Slovi kot eden najboljših evropskih funk didžejev, ki v svoje sete občasno vplete tudi druge, sorodne glasbene žanre. Njegovi DJ začetki segajo v leto 91, ko so mu v legendarnem klubu Into Somethin’ ponudili priložnost. Nemudoma je postal ljubljenec s funkom začinjenih zabav. Od tu naprej je nenehno na poti, kjer s svojo nalezljivo razposajenostjo navdušuje plesišča po vsej zemljski obli. Pripravlja oddajo »Party-Keller«, v kateri so med drugim gostovale eminence tipa Quest Love, DJ Day, Cut Chemist, Ian Wrigt ter Kruder & Dorfmeister. Pod istim imenom zdaj 55-letni Florian pripravlja tudi odlične večere v različnih münchenskih klubih ter izdaja svoje kompilacijske plošče pri založbi Compost. Po sedmih letih odsotnosti se v Gala halo torej vrača človek, ki vrti klubski, plesni funk z mnogimi dodatki in finesami, stavi na originalnost in glasbeno odprtost. DJ, ki vas bo očaral in pripravil svojstven plesno užitkarski dogodek brez primere. Da pa bo vse potekalo brezhibno mu bo v oporo rezident Brenner.

  RETRO FUTURE: RARE DM (NYC)

  4. MAJ 2023 ob 21:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Ste pripravljeni? Z Erin Hoagg, vsestransko glasbenico iz Brooklyna, ki deluje pod imenom Rare DM, se odpravljamo na odkrivanje temnejših plati sodobnega sveta.

  Rare DM je Erin v svoji najintimnejši različici. Secira svet dejtanja, razhodov ter ostalih ljubezenskih avantur in ustvarja romantično darkwave plesno pop muziko, ki gre skozi ušesa direktno v srce. S kolekcijo vintage analognih synthov transformira resnične DMse v komade, ki dajejo na vpogled »moderno« komunikacijo in online dejting ter tako spreminja navadno in vsakdanje v magično. Njene pesmi so temačne in intimne in se poigravajo s temo večnega iskanja tistega posebnega konekšna z nekom, ki ga vedno iščemo, a le redko najdemo.

  Za seboj ima svoj debi iz leta 2019, »Vanta Black« in pospešeno dela na novem materialu.

  VSTANITE, V SUŽENJSTVO ZAKLETI!

  30 APRIL, 2023 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Zbor na Letnem vrtu Gala hale ob 20h, kjer bomo ob ustrezni glasbeni kulisi, plapolanju rdečih zastav in z nageljni v gumbnicah, verjetno brez kresa, z merico samoironije, pa tudi brezsramne nostalgije, začeli s praznovanjem Prvega maja. Podkrepljeni s specialitetami iz žara ter brez dvoma tudi z dozo takratkih, se bomo ob polnoči preselili v dvorano. V prelepo prvomajsko jutro bomo odplesali skupaj s Torulssonom, ki ima za nas pripravljeno lepo kopico dobre muzike iz neverjetno rodnega obdobja naše nekdanje skupne države ter seveda tudi internacionalnih biserov iz različnih obdobij. 

  Vstopnina: vstop prost do 21h, 5 € do polnoči, 7 € kasneje

  KPOP ŽUR: BOOM SHAKA LAKA

  29 APRIL, 2023 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Lights, camera, fashion! Čas je za spomladansko čistko omar. Na tokratnem žuru se bomo zbrali največji navdušenci KPOP mode in noč popestrili z oblekami ter stilom svojih najljubših idolov. Skupaj bomo zažurali ob toplejših temperaturah in daljših nočeh… izmed njih bo najdaljša na BOOM Shaka Laka žuru!

  Dress code: Tvoj najljubši KPOP IDOL! | Vstopnina: 10 € v predprodaji, 12 € na dan dogodka | Število vstopnic je omejeno! Rezervacije niso mogoče.| Starostna omejitev: 16

  ROTORMOTOR & MYRDDIN (FR)

  28 APRIL, 2023 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Z naslednjim povabilom ostajamo v Franciji. Iz Lyona v Galo Halo prihaja Myrddin, šef založbe Mélopée Records, ki velja za enega temeljnih stebrov francoskega itala in EBM-a. Vez z dvojcem RotorMotor se je zgodila decembra, ko je na kompilaciji RetroFutur izšla njuna pesem Misli.

  Music policy: italo/EBM/trance/hard house/electro

  Vstopnina:10 € do 23h, 12 € kasneje

  SONICA x DRUGA GODBA 2023: NIHILOXICA (UG/UK), ABADIR (EG/DE)

  22 APRIL, 2023 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Sodelovanje med festivaloma Druga godba in SONICA predstavlja logičen korak proti združevanju različnih, a po senzibilnosti sorodnih publik, ki jih navdihujejo aktualni avanturistični avtohtoni glasbeni izrazi iz vseh koncev sveta.

  Zadnji SONICA večer bodo zaznamovali zvoki ene najbolj intrigantnih živih techno zasedb ta hip, ugandsko-britanskega tolkalsko-elektronskega kolektiva Nihiloxica, in eksperimentalnega egipčanskega producenta ABADIR-ja, ki je na lanskem albumu Mutate (Svbkvlt, 2022) predstavil enkratno vizijo progresivne magrebske elektronike.

  MEDNARODNI ONLINE FORUM: IZHOD OBSTAJA

  22. APRIL 2023 ob 15.00 GMT | ONLINE 

  Ustvarjalna družba je projekt vsega človeštva, ki ponuja priložnost, da našo civilizacijo mirno pripeljemo do nove stopnje evolucijskega razvoja. Glavni cilji in naloge projekta so zgraditi ustvarjalno družbo po vsem svetu, v kateri ima človeško življenje najvišjo vrednost, ustvariti pogoje za gradnjo ustvarjalne družbe po vsem planetu na miren način, vprašati ljudi po vsem svetu, ali želijo živeti v ustvarjalnem formatu družbe in kako si ga predstavljajo, zagotoviti platformo za splošno mednarodno odprto razpravo o konceptu in modelu ustvarjalne družbe na vseh področjih človeškega življenja in poiskati nove načine za združevanje celotnega človeštva in ustvariti pogoje za aktivno sodelovanje vsakega človeka v življenju družbe, ne glede na družbeni status, vero, narodnost.

  BEFORE TIME, predstavitev prvenca + Dora Tomori

  21 APRIL, 2023 20:00 | LJUBLJANA METELKOVA CITY, GALA HALA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Before Time napoveduje svoj prvi album OMNI z release špilom v Gala hali! In to ob podpori Dore Tomori.

  Mlada zasedba s kamniškega konca Before Time že od leta 2017 lovi zvok novega, svežega slovenskega indie rocka. Klasičen kvartet bobna, basa in dveh žagajočih kitar z vokalistko Najo na čelu je v zadnjih letih predstavil 4 single: melanholične Črne slike, humoren in groovy Ocean Floor, rockerski Sunset Violet in najnovejši, udaren Omni. Sedaj končno predstavljajo svoj prvi album.

  Album OMNI je posledica triletne ustvarjalne dobe, na njem pa je 11 komadov. Vse(omni)prisoten je indie pop/rock zvok z melanholičnimi kitarami ter markantnim ženskim vokalom z besedili tako v angleščini, kot tudi slovenščini. Opazni so vplivi bendov kot npr Arctic Monkeys, ali pa domačih Koala Voice in MRFY z občasnimi avanturami v druge žanre.

  Vzemi si minutko. Postani član tudi ti. 

  12. MEDNARODNA KONFERENCA: DAN AFRIKE

  20. APRIL 2023 | LJUBLJANA Novi trg, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije v partnerstvu z Evropsko komisijo in inštitutom Chatham House organizira 12. mednarodno konferenco Dan Afrike. 

  Konferenco bo spremljal kulturni program, ki ga ministrstvo organizira skupaj z afriško diasporo in Afriško vasjo. Program bo potekal v četrtek, 20. aprila, celotno popoldne in bo dosegel vrhunec ob 20.00 s koncertom ganske pevke Wiyaale, ki bo nastopila skupaj s slovensko zasedbo The Yaga Yaga Band.

  JAZZ ARS ALL STARS – MOONLIGHT SKY PREMIERNI KONCERT IN PREDSTAVITEV PLOŠČE

  26 MAREC 2023 ob 20.00 | LJUBLJANA CUKRARNA BAR, Poljanski nasip 40, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Glasbena skupina Moonlight Sky bo prvič v celoti predstavila svojo peto CD ploščo na promocijskem koncertu v Cukrarna Bar v Ljubljani. Člani zasedbe Miha Petric na kitari, Janez Moder na basu, Žiga Kožar na bobnih in Jan Sever (aka Profesor) na klaviaturah po večletnem sodelovanju zedinejo mešanico jazz, klasičnih, balkanskih in drugih etno ritmov v tako imenovani (con) fusion, katerega ime je tudi plošče (naziv prispeval: Andraž Polič). Vljudno vabljeni.

  MOONLIGHT SKY – KONCERT

  17 MAREC 2023 ob 22.00 | ČRNOMELJ MLADINSK KULTURNI KLUB BELE KRAJINE MKK, Trg svobode 1, 8340 Črnomelj, Slovenija

  “Predstavili bomo nekaj novih skladb, seveda pa bo na sporedu tudi železni repertoar z naših štirih plošč.”, so povedali člani zasedbe Miha Petric na kitari, Janez Moder na basu, Žiga Kožar na bobnih in Jan Sever (aka Profesor) na klaviaturah, ki po večletnem sodelovanju še v večjem sozvočju združijo mešanico jazz, klasičnih, balkanskih in drugih etno ritmov v nastali (con)fusion.

  ARS IN DRAMA: OBARVANA MIA ŽNIDARIČ & BIG BAND RTV

  5 MARES 2023 ob 20.00 | LJUBLJANA MALI ODER, SNG DRAMA,  Erjavčeva cesta 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Mia Žnidaršič bo tokrat nastopila v SNG Drami z BIG BAND RTV SLOVENIJA. Dirigent: Steve Klink. Vljudno vabljeni. 

  Pri nakupu štirih vstopnic iste kategorije bo program samodejno obračunal popust.
  OBISKOVALCE PROSIMO ZA PRIHOD V DVORANO NAJKASNEJE DO 19.45.

  ŠKOLJKA, UNIKATNA KERAMIKA

  2 MAREC 2023 ob 19.00 | LJUBLJANA Trg komandanta Staneta 4, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Začenjamo z delavnicami na lončarskem vretenu. Izdelovali bomo skodelice, posodice, in še kaj. Pridi in podeli z nami svoje ideje. Prijave so omejene, zato pohiti, da se nam lahko pridružiš. 

  Cena posamezne delavnice je €40, za stalne člane je mesečna pristojbina €100. Cena vključuje prostor, vodenje delavnice in material. Trajanje delavnice: 2,5h.

  MOONLIGHT SKY

  26 FEBRUAR 2023 ob 21.00 | KRANJ TRAINSTATION SUBART, Kolodvorska cesta 8,  4000 Kranj, Slovenija

  “Predstavili bomo nekaj novih skladb, seveda pa bo na sporedu tudi železni repertoar z naših štirih plošč.”, so povedali člani zasedbe Miha Petric na kitari, Janez Moder na basu, Žiga Kožar na bobnih in Jan Sever (aka Profesor) na klaviaturah, ki po večletnem sodelovanju še v večjem sozvočju združijo mešanico jazz, klasičnih, balkanskih in drugih etno ritmov v nastali (con)fusion.

  JAZZ ARS ALL STARS – MARKO ČRNČEC TRIO

  19 FEBRUAR 2023 ob 20.00 | LJUBLJANA CUKRARNA BAR, Poljanski nasip 40, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Mojster črnobelih tipk Marko Črnčec se bo poklonil legendarnemu skladatelju Mojmirju Sepetu z zvezdniškim triom, v katerem bosta zaigrala še basist Josh Ginsburg in bobnar Kristijan Krajnčan. V popolnoma novi konstelaciji bodo zazvenele Mojzesove nepozabne uspešnice, kot so Zemlja pleše, Poletna noč, Med iskrenimi ljudmi in S teboj.

  RADIO SLOVENIA, PROGRAM ARS: Quatro Por Tango – Tribute To Astor Piazzolla

  10 FEBRUAR 2023 ob 15.05 | RADIO ARS, RTV SLOVENIJA

  “Poklon glasbenemu geniju, ki je s svojim bandoneonom revolucionarno promoviral in usodno spremenil tok tanga.”, je zapisal urednik za jazz, programa ARS, RTV Slovenija, g. Hugo Šekoranja. Quatro Por Tango predstavi 12 skladb na CD plošči v spomin in poklon mojstru Astorju Piazzoli, katerih avtor je. 

  NEDELJA V MAO: VODSTVO PO RAZSTAVI UNIVERSUM PLEČNIK

  8 JANUAR 2023 ob 20.30 | LJUBLJANA MAO – MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Jože Plečnik je ustvaril enega najbolj samosvojih arhitekturnih opusov 20. stoletja in izobrazil več generacij arhitektk in arhitektov, ki so v drugi polovici 20. stoletja ustvarili prepoznavni modernizem ljubljanske šole. Razstava skozi obravnavo izbranih arhitektovih pristopov in s tematiziranjem kompleksnega odnosa med učiteljem in študenti reflektira Plečnikovo bogato zapuščino in doslej manj izpostavljene teme. Slovensko prestolnico, ki jo je Plečnik izgrajeval postopoma in z omejenimi sredstvi ter v njej interpretiral ostanke preteklosti in jih spajal v nove celote, danes beremo kot možnost drugačnega, bolj trajnostnega in humanega mesta.

  EMONA FESTIVAL

  16 – 21 JANUAR 2023 | LJUBLJANA  EMONA FESTIVAL, IŽANSKA CESTA 14, 1000 Ljubljana, Slovenija

  5. tekmovanje na Emona festivalu bo potekalo v januarju 2023. Več na spletnem mestu KGBL.